4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Németország sokáig habozott az Ukrajnát segítő fegyverszállításokkal, most azonban újabb támogatásról döntött: Gepard típusú páncélosokat szállít majd az ukrán hadseregnek. Eközben a Kreml figyelmeztetett: a nyugati fegyverszállítások miatt reális veszély a harmadik világháború – sőt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az atomháború kockázata is számottevő.

Teljes fordulat körvonalazódik az Ukrajnába irányuló német fegyverszállítások ügyében: Németország korábban teljesen elzárkózott az ilyen típusú segítségnyújtástól, majd engedélyezte nem nehézfegyverek szállítását – például gépfegyvereket, páncélöklöket és légvédelmi rakétákat már eljuttatott Kijevnek –, a jövőben pedig már páncélosokkal is segíti az ukrán haderőt.

Jönnek a Gepardok

Egybehangzó német sajtóhírek szerint Németország Gepard típusú páncélosokat fog szállítani Ukrajnának. Ezt Christine Lambrecht honvédelmi miniszter jelentheti be ma egy, az Egyesült Államok által sebtében összehívott Ukrajna-konferencián a németországi Ramstein légi támaszponton (ez az amerikai légierő központi európai bázisa).

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormány engedélyezi a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) hadiipari konszernnek ilyen típusú páncélosok eladását Kijev számára.

Azt még nem lehet tudni, hány darabról van szó, de a KMW mintegy félszáz ilyen harci járművel rendelkezhet. Ezeket némi karbantartás után, rövid időn belül le is tudja szállítani.       

Egy Gepard bevetésen. Forrás: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia
Egy Gepard bevetésen. Forrás: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia

Berlin már korábban közölte, hogy az ukrán kormány egy listáról választhatja ki azokat a hadiipari termékeket, amelyekre szüksége van. A vásárlásokat a német kormány finanszírozza.

Németország emellett ukrán katonákat is kiképez majd a Panzerhaubitze 2000 nevű tarackágyú használatára, amelyeket Hollandia kíván Ukrajna rendelkezésére bocsátani.

Az ukrán hadsereg fő szállítója ezzel együtt továbbra is az Egyesült Államok marad, amely a Spiegel szerint már 3,2 milliárd dollár értékű fegyverszállításra tett ígéretet a háború kitörése óta.

Az Egyesült Államok, mint a NATO kvázi vezető tagállama ugyanakkor világossá tette, hogy az európai partnerektől is az ilyen típusú támogatás növelését várja el – ezt az igényt elégítheti ki most Németország. (A legújabb amerikai fegyverszállítmányokról pedig laptársunk, az mfor.hu cikkében olvashatnak.)  

Gyökeres fordulat

Az Ukrajna elleni orosz invázió mindenesetre alapvető fordulatot hozott a német védelmi politikában. Berlin ismét ütőképessé tenné az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag leépített Bundeswehrt, amelynek fejlesztésére mintegy 100 milliárd eurót szán. A jövőben évente a GDP több mint két százalékát fordítják majd védelmi célokra.

Visszatérve a két hónapra zajló háborúra, bár német katonáknak vagy önkénteseknek hivatalosan nem engedélyezett a részvétel a harcokban, a gyakorlatban már ez is megtörtént:

a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint márciusban Kijev egyik elővárosában négy német önkéntes támadott és ölt meg orosz katonákat egy összecsapás során.

Az orosz hadiflotta büszkeségét, a Moszkvát pedig feltehetően amerikai segítséggel süllyesztették el az ukránok.

Eközben Moszkva ismételten arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a fegyverszállítások folytatódása harmadik világháborúval fenyeget. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap az orosz állami televízióban azt mondta: ezek a szállítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy a NATO háborúban áll Oroszországgal.

Szerinte reális veszély a harmadik világháború, és „számottevő“ kockázata van annak, hogy a konfliktus atomháborúvá fajul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG