4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német belügyminiszter mai bejelentése szerint Németország és Olaszország megállapodtak abban, hogy visszaszállítják a német határról azokat a menekülteket, akiket Olaszországban már regisztráltak. Ez a harmadik ilyen jellegű megállapodás, amit Seehofer tető alá hoz. De most új vita fenyeget a nagykoalíció szétesésével.
Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org

Megszületett a megállapodás Olaszországgal a menekültek visszaszállításáról a német határról, már csak pár aláírás hiányzik a dokumentumról, amit az utazási költségek megspórolása érdekében postai úton gyűjtenek össze a következő napokban – jelentette be ma Horst Seehofer, a német belügyminiszter.

Olasz kormányforrások viszont a német Der Spiegel szerint azt hangoztatják, hogy amíg az aláírások nincsenek rajta a papíron, addig nem lehet a szerződést lezártnak tekinteni. Matteo Salvini, a jobboldali olasz Lega képviseletében pénteken Bécsben az EU belügyminisztereinek biztonsági és menekültügyi konferenciáján fog beszélni.

Salvini egyébként nemrég értésére adta mindenkinek, hogy csak olyan megállapodást hajlandó aláírni, amelynek következtében egyetlen újabb menekültről sem kell Olaszországnak gondoskodnia.

A mesterterv része

Németország korábban a görögökkel és a spanyolokkal már aláírt hasonló megállapodást, amely értelmében a német határról visszatoloncolják azokat a menekülteket, akiket már ezekben az országokban regisztráltak.

Seehofer nyáron bemutatott “mesterterve” irányozta ezt többek között elő, közös európai megoldás híján kétoldalú megállapodásokat terveztek a menekültekről. Némileg hasonlóan a török-európai megállapodáshoz. (Erről itt írtunk.)

Újabb éles törésvonal

A mesterterv egyébként a nagykoalíció (kerszténydemokraták – azaz a CDU/CSU – és a szocialisták – az SPD) közötti nyár eleji kompromisszum eredménye volt, amivel egy több hetes éles vitának vetettek véget. Ez már-már a koalíció szétesésével fenyegetett és rombolta mindhárom fél népszerűségét. (A CDU és a CSU, Merkel és Seehofer között is éles viták voltak.)

Ám most Chemnitz vált az újabb törésvonallá. Horst Seehofer védelmébe vette Hans-Georg Maaßen titkosszolgálati főnököt, aki a napokban hatalmas belpolitikai vihart kavart, amikor azt állította, nem folyt hajtóvadászat a külföldiekre Chemitzben. Azóta sokan az eltávolítását követelik, mondván, hogy “relativizálta” az erőszakos szélsőjobboldali megmozdulásokat, a neonáci veszélyt.

Tovább esik a CSU népszerűsége?

A szociáldemokrata koalíciós partner, az SPD egyesen a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzik, ma felszólította Merkel kancellárt is, hogy menessze Maaßent. Seehofer viszont kitartott mellette, az olasz megállapodás bejelentésével egy időben védelmébe vette.

Bajorországban pár hét múlva választások lesznek, Seehofer pártja, a bajorországi CSU az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. A Bayerntrend közvélemény-kutatás szerint 35 százalékra számíthat, ez történelmi mélypont, 2013-ban még 47,7 százalékkal abszolút többséget szerzett a parlamentben.

Gödörben a jobb is, a bal is

Az SPD is újabb gödörben van 11 százalékkal, erősek a Zöldek 17 százalékkal. Az AfD és a “Freie Wähler” szintén 11 százalékot értek el. (Egy hasonló eredményeket mutató előző közvélemény-kutatásról itt írtunk.) A Tagesschau.de szerint azonban a választók 45 százaléka még bizonytalan.

Az AfD 11 százaléka egy százalékpontos csökkenést takar, az idegenellenes párt azokban a tartományokban kevésbé népszerű, ahol sok a bevándorló, Keleten szeretik inkább. Aláírva azt a megfigyelést, hogy minél több valahol az idegen, annál inkább elfogadják őket, és fordítva. (Erről itt írtunk.) A keletnémet, volt szocialista területekről viszont olyan hírek érkeznek, hogy az AfD egyes tartományokban a legerősebb párttá vált.

Szélre húzódni?

Mi lehet a magyarázata a menekültügyben kemény, Merkellel is szembeszálló CSU csökkenő népszerűségének? Egyes magyarázatok szerint az, hogy az AfD-hez közelít. Sokaknak pedig ez elfogadhatatlan, vagy már elegük van abból, hogy az AfD szinte egyetlen programja az idegenellenesség, másról kevés mondanivalója van. (Korábbi közvélemény-kutatások szerint az embereket sok minden más is legalább ennyire aggasztja, például nyugdíj, egészségügy, munkahelyek, közbiztonság.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG