<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az USA-ban jelenleg is folynak büntetőügyek Közép-Amerika több vezető tisztségviselője ellen korrupció és drogkereskedelem vádjával.  Így már érthetőbb, hogy a helyi eliteket a Globális Délen rendszerszinten lekorrumpáló Kína áttörést tudott elérni diplomáciai síkon Tajvannal szemben.  Káncz Csaba jegyzete.

Közép-Amerika az elmúlt időszakban két fejleménnyel is beverekedte magát a világ vezető hírei közé.

Csapás Tajvannak   

Egyrészt múlt csütörtökön Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter bejelentette, hogy hazája megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal és elismeri Peking „Egy-Kína-elvét”.  2017-ben és 2018-ban már Panama, a Dominikai Köztársaság és El Salvador is Kína mellett döntött Tajvan kárára.  Ezzel Tajpejt már csak 14 állam ismeri el a világon – főként kis csendes-óceáni és karib-térségi szigetországok, valamint a Vatikán.

Kína mellett döntött. El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje)Kína mellett döntött. El Salvador elnöke, Nayib Bukele (jobbra, farmernadrágban) (forrás: az elnöki hivatal Twitterje)

Másrészt a térségből már hónapok tart a migránsok és menekültek tízezreinek áramlása az Egyesült Államok határa felé.  A válság olyan szintet ért el, hogy Joe Biden elnök kormánya visszatért a Donald Trump korábbi elnök által folytatott - és Mexikóval egyeztetett - "Maradj Mexikóban" (Remain in Mexico) néven ismert, vitatott bevándorlási politika alkalmazásához. 

Az Egyesült Államok és Mexikó másfél hete állapodott meg a hivatalos nevén Bevándorló Védelmi Program (MPP) újraindításában, amely arra kötelezi a menedékkérőket, hogy Mexikóban maradjanak menedékkérelmük elbírálásának idejére.  A mexikói vezetés ugyanakkor bizonyos követelményeket támasztott, így a többi között szorgalmazta, hogy a visszaküldöttet Washington oltassa be a koronavírus ellen, illetve a különösen kiszolgáltatott menedékkérők esetében tegyen kivételt a szabályozás alól.

A mexikói kormány az elmúlt időszakban többször nehezményezte a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját, ugyanis a latin-amerikai országban migrációs krízis alakult ki, és újabb bűnözői csoportok jelentek meg, amelyek hasznot húznak a bevándorlás megszervezéséből.

Elátkozott országok

A baloldali Biden-kormány bevándorlás-politikájának „húzó-faktora” mellett a közép-amerikai térség több, elrettentő fejleménye is hozzájárult a migráns és menekültválsághoz.  Nicaragua és az úgynevezett „Északi Háromszög” államainak (El Salvador, Guatemala és Hunduras) gyilkossági statisztikái a világ dobogós helyeit biztosítják.  Ez El Salvador és Guatemala esetében főként a polgárháborúk öröksége, amely során szétzilálódtak a biztonsági struktúrák és a régiót elárasztották a fegyverek.

Emellett a kivándorlást fűti a gazdasági lehetőségek és a törvényesség hiánya is.

Salvador és az emberélet értéke

A dél-amerikai drog a nagy felvevőpiacnak számító Egyesült Államokba és Kanadába a közép-amerikai földhídon jut át. A hatóságok némi amerikai segítséggel évtizedek óta vívják háborújukat a drogcsempészetből kiválóan megélő kartellekkel, bandákkal, és ez alól a régóta instabil Salvador sem kivétel. A hatóságok és a bandák, illetve a bandák és más bandák közti harcok következménye az elszabadult utcai erőszak, leszámolások, eltűnések és gyilkosságok.

A Világbank 2018-as adatai szerint a világ legveszélyesebb országa Salvador, ahol 52 emberölést regisztráltak ekkor. Azóta javult a helyzet, Bukele elnök első évében 50 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma. Ezt az elnök a keményebb hatósági fellépésnek tudja be, de sok hang szerint egyszerűen lepaktált az elnök a bűnbandákkal, egyfajta fegyverszünetet léptetve életbe (a kormány ezt tagadja, bizonyíték nincs az elméletre). A legismertebb bandák a Mara Salvatrucha (MS-13) és a Barrio 18, amelyek sok esetben még a börtönöket is irányításuk alatt tartják.

Nagypolitikai huzakodás

Washington már a 19. században felismerte Közép-Amerika geostratégiai értékét.  Ezért állt a Panama-csatorna megépítésének élére és ezért szentelt kiemelt figyelmet a térségnek a Hidegháború alatt, ahol brutális proxi háborúk zajlottak a szovjetekkel.  Ezek kimenetele minden érintett országban hasonló lett: súlyos gazdasági károk, lerobbant biztonsági környezet, ahol a gyenge politikai intézményeket kisajátította egy szűk elit.

Ezek az elitek aztán szívesen mennek bele diplomáciai háttérmegállapodásokba Kínával.  Az „Északi Háromszög” országainak jelenleg 30 milliárd dolláros pénzügyi támogatásra lenne szükségük, de az Egyesült Államok legutóbbi ajánlata csak 4 milliárd volt, ráadásul politikai és gazdasági reformokat is követelt mindezen túl.

Ha mindez nem lenne elég, az USA-ban jelenleg is folynak a büntetőügyek vezető guatemalai tisztségviselők ellen korrupció vádjával és vezető hondurasi tisztségviselők ellen drogkereskedelem vádjával. 

Így már érthetőbb, hogy a helyi eliteket a Globális Délen szívesen és rendszerszinten lekorrumpáló Kína áttörést tudott elérni diplomáciai síkon Tajvannal szemben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló