3p
Kína ma bejelentette, hogy arányos válaszlépés gyanánt 106 amerikai termékre vet ki 25 százalékos importvámot, nagyjából 50 milliárd dolláros mértékben. Korábban csak nagyon kis válaszlépésről volt szó, de miután ez nem hatotta meg az amerikai elnököt, a kölcsönösség és arányosság mellett döntött a hatalmas ázsiai ország.

Az intézkedés nem azonnal lép életbe,feltehetően Kína hagy egy kis időt, hátha közben mégis sikerül tárgyalásokat kezdeni a kérdésben. A termékek közt többek között a szója, whiskey és autók szerepelnek, a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint a cél az, hogy nagyjából 50 milliárd dollár értékű jelenleg importált árut érintsen, és így lényegében megegyezzen az amerikai intézkedés mértékével.

Meglepő arányosság

Az bejelentés kevesebb mint 24 órával azután történt, hogy az amerikai elnök nyilvánosságra hozta azon kínai termékek körét, melyekre ki akarja vetni a vámokat. A kínai válasz gyors volt és egyenrangú, az ázsiai tőzsdék esésbe is váltottak, miután a befektetők úgy látják, hogy ez mégiscsak kezd egy kereskedelmi háborúra hasonlítani, mégpedig nagyjából egyenlő felek, konkrétabban két óriás között.

Ha ez a félelem megmarad délutánig, a tegnap nagy nehezen megmentett amerikai piacok ma mégis összeroppanhatnak, eleshetnek a kritikus szintek. A kínai bejelentés után az európai tőzsdék is lefordultak, a piacok nagyon megszokták a szabadkereskedelmet, ez a csörte érthető módon nagyon nem tetszik nekik, bár Európa akár még profitálhat is ebből, hisz előnyhöz juthat a kínai piacon az amerikai termékekkel szemben.

Nagyköveti szintű tájékoztatás

Kína amerikai nagykövete magyarázatot adott arra, hogy miért döntöttek a válaszlépések mellett. Közölte, hogy senkivel nem akarnak kereskedelmi háborút, de hát nem ők tették meg az első lépést. Mindazonáltal a vámok életbe léptetése előtt a WTO-hoz fordulnak, melynek van egy mechanizmusa a felmerülő viták rendezésére.

Washington egyoldalú kereskedelmi politikával vádolja Kínát, például a szellemi tulajdon, a technológia átadását követelik azért, hogy egy cég hozzáférjen a kínai piachoz. A CNBC erről kérdezte a kínai nagykövetet, aki erre azt kérte: mutassanak egy konkrét esetet, amikor ez történt. Sok cég panaszkodik erre a gyakorlatra, és arra is, hogy vegyesvállalatok alapítására kényszerítik őket kínai cégekkel.

A protekcionizmus nem véd

A Fehér Ház egy képviselője azt nyilatkozta, hogy a kormány felkészült a kínai válaszlépésekre és további lépések is szóba kerülhetnek, alátámasztva azokat a félelmeket, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódik. A kínai nagykövet erre azt mondta, hogy megpróbálták elkerülni ezt a helyzetet, de a másik fél a rossz megoldást választotta, így országának nincs más választása, mint visszavágni.

Hozzátette: az ilyen protekcionizmus nem véd senkit, sem az amerikai munkásokat, sem a fogyasztókat, ellenben kárt okoz a gazdaságnak. A két ország gazdasága olyan szorosan kötődik egymáshoz, hogy minden egyoldalú intézkedés visszaüt az azt meghozó félre is. Végül leszögezte, hogy országa továbbra is nyitott a tárgyalásokra és a problémák megegyezéses úton történő rendezésére, de csak a kölcsönösség elve alapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG