TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kína ma bejelentette, hogy arányos válaszlépés gyanánt 106 amerikai termékre vet ki 25 százalékos importvámot, nagyjából 50 milliárd dolláros mértékben. Korábban csak nagyon kis válaszlépésről volt szó, de miután ez nem hatotta meg az amerikai elnököt, a kölcsönösség és arányosság mellett döntött a hatalmas ázsiai ország.

Az intézkedés nem azonnal lép életbe,feltehetően Kína hagy egy kis időt, hátha közben mégis sikerül tárgyalásokat kezdeni a kérdésben. A termékek közt többek között a szója, whiskey és autók szerepelnek, a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint a cél az, hogy nagyjából 50 milliárd dollár értékű jelenleg importált árut érintsen, és így lényegében megegyezzen az amerikai intézkedés mértékével.

Meglepő arányosság

Az bejelentés kevesebb mint 24 órával azután történt, hogy az amerikai elnök nyilvánosságra hozta azon kínai termékek körét, melyekre ki akarja vetni a vámokat. A kínai válasz gyors volt és egyenrangú, az ázsiai tőzsdék esésbe is váltottak, miután a befektetők úgy látják, hogy ez mégiscsak kezd egy kereskedelmi háborúra hasonlítani, mégpedig nagyjából egyenlő felek, konkrétabban két óriás között.

Ha ez a félelem megmarad délutánig, a tegnap nagy nehezen megmentett amerikai piacok ma mégis összeroppanhatnak, eleshetnek a kritikus szintek. A kínai bejelentés után az európai tőzsdék is lefordultak, a piacok nagyon megszokták a szabadkereskedelmet, ez a csörte érthető módon nagyon nem tetszik nekik, bár Európa akár még profitálhat is ebből, hisz előnyhöz juthat a kínai piacon az amerikai termékekkel szemben.

Nagyköveti szintű tájékoztatás

Kína amerikai nagykövete magyarázatot adott arra, hogy miért döntöttek a válaszlépések mellett. Közölte, hogy senkivel nem akarnak kereskedelmi háborút, de hát nem ők tették meg az első lépést. Mindazonáltal a vámok életbe léptetése előtt a WTO-hoz fordulnak, melynek van egy mechanizmusa a felmerülő viták rendezésére.

Washington egyoldalú kereskedelmi politikával vádolja Kínát, például a szellemi tulajdon, a technológia átadását követelik azért, hogy egy cég hozzáférjen a kínai piachoz. A CNBC erről kérdezte a kínai nagykövetet, aki erre azt kérte: mutassanak egy konkrét esetet, amikor ez történt. Sok cég panaszkodik erre a gyakorlatra, és arra is, hogy vegyesvállalatok alapítására kényszerítik őket kínai cégekkel.

A protekcionizmus nem véd

A Fehér Ház egy képviselője azt nyilatkozta, hogy a kormány felkészült a kínai válaszlépésekre és további lépések is szóba kerülhetnek, alátámasztva azokat a félelmeket, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódik. A kínai nagykövet erre azt mondta, hogy megpróbálták elkerülni ezt a helyzetet, de a másik fél a rossz megoldást választotta, így országának nincs más választása, mint visszavágni.

Hozzátette: az ilyen protekcionizmus nem véd senkit, sem az amerikai munkásokat, sem a fogyasztókat, ellenben kárt okoz a gazdaságnak. A két ország gazdasága olyan szorosan kötődik egymáshoz, hogy minden egyoldalú intézkedés visszaüt az azt meghozó félre is. Végül leszögezte, hogy országa továbbra is nyitott a tárgyalásokra és a problémák megegyezéses úton történő rendezésére, de csak a kölcsönösség elve alapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél