3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A hatóságok bűncselekmények gyanúja miatt csaptak le az ázsiai ország egyik legnagyobb hitelezőjére. Az árnyékbank egyben az eleve ingatag lábakon álló kínai ingatlanpiac egyik legfontosabb hitelezője.

A kínai hatóságok vizsgálatot indítottak az ország egyik legnagyobb árnyékbankja ellen, amely milliárdokat kölcsönzött ingatlancégeknek - írja a BBC. A Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) vagyonkezelő részlege csúcspontján állítólag több mint egy billió jüant (139 milliárd dollár; 110 milliárd font) kezelt.

A hatóságok a hétvégén kiadott közleményükben közölték, hogy a cég ellen "illegális bűncselekmények gyanúja miatt" nyomoznak. Mindez napokkal azután történt, hogy a ZEG fizetésképtelennek nyilvánította magát.

A kedvezőnek aligha minősíthető fejlemény olyankor történik, amikor Kína ingatlanpiaca válságban van, ezzel globális szinten is kihat a növekedési kilátásokra. A bajba jutott cég állítólag múlt héten levélben közölte a befektetőivel, hogy kötelezettsége kétszer annyi, mint amit ki tudna fizetni. Itt akár 64 milliárd dollár is lehet a kitettség, miközben a becslések szerint a cég számláin jelenleg mindössze 38 milliárd dollár van.

Bár a hatóságok közölték, hogy "számos gyanúsítottal" szemben "büntetőjogi kényszerintézkedéseket" hoztak, még mindig nem világos, hogy ez kiket érint, és hogy milyen szerepet játszottak a cégben.

Pénz az árnyékból

A ZEG a kínai árnyékbanki ágazat egyik főszereplője, amely kifejezés a hagyományos szabályozott banki tevékenységen kívül eső hitelezők, brókerek és más hitelközvetítők rendszerét jelöli. A szabályozatlan árnyékbankrendszerre nem vonatkoznak ugyanolyan kockázati, likviditási és tőkekorlátozások, mint a hagyományos bankokra.

A kínai árnyékbankszektor jelentős tényező az ország gazdasági működésében, amiről az állam tud, és a növekedési megfontolásai miatt megtűri. Értéke körülbelül 3 milliárd dollár. Gyakran pénzügyi mentőövként szolgál az ország ingatlanszektorának. Az egykor virágzó iparágat súlyos hitelválság sújtotta, és a legnagyobb cégek némelyike a pénzügyi összeomlás szélén áll.

Sötétből lesz lakás

Mint azt mi is lapunk is megírta, nagy a hasonlóság a kínai és magyar piaci igények között, úgyis, mint a saját ingatlan iránti igény. Ez egyben a kínai újabb válságának is az oka, ami mérete miatt jelentős kockázatot hordoz.

A bajba jutott ingatlanfejlesztők jelenleg a bankok eszközeinek 30 százalékát kitevő összeggel tartoznak a kínai bankoknak. Miután az Evergrande ingatlanfejlesztő összeomlott, és nemrégiben a Country Garden pénzügyi gondjait is kezelni kell, megnyugvásra nincs ok.

Kínában a megtűrt, és jobb finanszírozási közeget ígérő árnyékbankok eddig párhuzamosan tudtak működni az államilag szabályozott intézményékkel.

A mostani piaci üzenet alapján ez változik, a bankszektor és az ingatlanbefektetők irányába is.

Kína gazdasági teljesítményének egyharmadát az ingatlanszektor adja. Ez magában foglalja a házakat, a bérleti és közvetítői szolgáltatásokat, valamint az építőanyagokat és a lakásokba szánt árukat gyártó iparágakat.

Erős számolgatás lesz Kínában. Fotó: Pixabay
Erős számolgatás lesz Kínában. Fotó: Pixabay

A legfrissebb adatok szerint a kínai gazdaság 4,9 százalékkal bővült a július és szeptember közötti három hónapban. Ez lassabb, mint az előző negyedévben, amikor a gazdaság 6,3 százalékkal nőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG