<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az olajársapka-mechanizmus nem vonatkozik majd a vezetékes olajra, a nukleáris energia is kimaradt a szankciók köréből.

A hírről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott hírt Twitter-bejegyzésében. Ebben azt írja:

"Gyorsan és határozottan léptünk. Soha nem fogjuk elfogadni Putyin álnépszavazásait, sem bármilyen annexiót Ukrajnában. Eltökéltek vagyunk, hogy továbbra is megfizettessük a Kreml-lel [a háború] árát."

A csomagban az eddigieken kívül újabb orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, és ársapkát határoz meg azokra az Oroszországból induló olajszállítmányokra, amelyeket uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttat el egy harmadik országba.

Szijjártó Péter is beszámolt a döntésről, amelyhez tehát Magyarország is csatlakozott, miután a kormány és személyesen Orbán Viktor az elmúlt napokban rendszeresen támadta az uniós szankciós politikát, amely szerinte "brüsszeli hazugságokra" épült, és amely véleménye szerint több kárt okoz Európának, mint Oroszországnak.

Külügyminisztere szerint a hetek óta tartó "kőkemény viták" után sikerült elérni, hogy Magyarország "kivételeket kapjon" az olyan szankciók bevezetése alól, amelyek károkat okoznának "a magyar embereknek".

Ahogy már reggeli Facebook-posztjában is előrevetítette, a magyar kivételek így néznek ki:

  • "elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések.
  • elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben."

elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések. ▪️elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.

Az új szankciós csomag azonnal életbe léphet, ha hivatalos közlése is megtörténik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Húszemeletnyi magas monstrummal válaszol Kína az amerikai kihívásra - itt élőben is nézheti
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:12
Három űrhajóst küld saját űrállomására Kína, új korszak nyílik a kínai űrkutatásban.
Makro / Külgazdaság Megérkeztek Ukrajnába a szomszédból küldött páncélosok, busás kárpótlás érkezik a helyükre Németországból
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 12:29
Átvették a szlovák harcjárműveket az ukránok, hamarosan érkeznek a cserébe kapott német tankok.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping mégis Putyin hóna alá nyúl?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 11:57
Szorosabb energiaügyi partnerséget építene ki Kína és Oroszország.
Makro / Külgazdaság Ilyen is van: visszakapják pénzüket a Covid-szigorban megbírságoltak
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 11:23
33 ezer, a járvány alatt kiszabott bírságot töröltek Ausztráliában.
Makro / Külgazdaság Újabb fityiszt mutat Németország az orosz gáznak, fontos szerződést írtak alá
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 10:48
Évente kétmillió tonna cseppfolyós földgáz érkezhet Katarból német terminálokba.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor jöhet újra gáz az Északi Áramlaton
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 08:39
Még hónapokig biztos nem, de kaptunk legalább egy céldátumot.
Makro / Külgazdaság Bajba kerültek az izraeli katonák, véres összecsapás lett belőle
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 08:04
Egy palesztin meghalt, többen megsebesültek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG