5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csökkent a fogyasztói árak növekedésének üteme októberben, az MNB terveit ez azonban nem ingatja meg várhatóan.

Októberben 0,2 százalékponttal 2,7 százalékra estek azok az alapmutatók, amelyek az infláció mélyebben rejlő folyamatait is jelzik – ezzel január óta pedig először mérséklődött a gyorsan változó, külső gazdasági hatásoktól megszűrt éves maginfláció. Az éves infláció 0,3 százalékponttal 2,2 százalékra csökkent a szeptemberi 2,5 százalék után – derült ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.

Az indirekt adóktól megtisztított maginfláció április óta először csökkent (a múlt hónapban 0,3 százalékponttal 2,3 százalékosra), míg a keresletérzékeny termékek inflációja március óta emelkedett, mielőtt októberben 0,2 százalékpont eséssel 1,8 százalékosra mérséklődött.  A ritkán változó árú termékek inflációja is 0,3 százalékponttal csökkent 2,0 százalékosra.

Az alapfolyamatokat megragadó mutatók tehát 2 százalék körül alakulnak, ezzel pedig továbbra is érdemben elmaradnak a maginflációtól. Az MNB elemzése szerint a mostani mérséklődést az iparcikkek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta. Ezzel szemben a volatilisebb élelmiszer- és energiaárak, illetve a keresletérzékeny termékek inkább az áremelkedést segítették.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek, ehhez a bázishatások is hozzájárultak. Az árazást a mérsékelt importárak árleszorító hatása és az egyre élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja – tették hozzá az elemzésben.

A feldolgozott élelmiszerek árai lassabb növekedési ütemet vettek fel az előző hónaphoz viszonyítva, főként a tejtermékek áremelkedése nyomán. A nyers élelmiszerek drágulását pedig elsősorban a zöldségek okozták. A piaci szolgáltatásoknál a tavalyinál alacsonyabb árdinamikát mért az MNB, amit főként az egészségügyi szolgáltatások, illetve a kábeltévé előfizetések árának alakulása magyaráz.

Nem számítanak monetáris szigorításra

A Takarékbank elemzője szerint az infláció mérséklődését elsősorban az üzemanyagárak alakulása befolyásolta. Meglepetést a dohánytermékek árának további emelkedése okozott, amit ellensúlyozott a szolgáltatások vártnál jóval enyhébb árnövekedése – mondta Suppan Gergely. A szakértő idén átlagban 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos inflációra számít. Hozzátette: a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése tovább gyorsíthatja az inflációt, ugyanakkor a tartósan alacsony olajárak és tartósan alacsony importált infláció fékezhetik az árak emelkedését. Az elemző szerint az MNB középtávon várhatóan nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával, 2019-ben azonban már tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

A Privátbankár.hu is szemmel tartja az árakat, ide kattintva megtekinthető legújabb Árkosár felmérésünk >>>

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: a lassulás nem új trendet jelez, hanem átmeneti jelenség, amit alapvetően a bázishatás okoz. Ürmössy Gergely szerint az októberi adatok ismeretében felülvizsgálták inflációs előrejelzésüket.  Az idei évre vonatkozó becslést 2,4-ről 2,3 százalékra, a 2018-as évre vonatkozót pedig 3,4-ről 3,2 százalékra csökkentették. Hozzátette:mindez nem írja felül az inflációs folyamatokról alkotott véleményüket - az idei utolsó negyedévben az infláció lassulása átmeneti lehet és jövőre folytatódhat az áremelkedés ütemének gyorsulása. A szakember szerint a gyorsulás ellenére laza maradhat a monetáris politika.

Még várat magára a gyorsulás

A CIB elemzése szerint az infláció trendjében a belső kereslet erősödése, a béremelkedések hatása továbbra is a vártnál lassabban jelentkezik, ugyanakkor a folytatódó béremelkedés, a maginflációs trend és az olajárak legutóbbi világpiaci emelkedése továbbra is felfelé mutató kockázatot tükröz. Előrejelzésük szerint idén az éves átlagos infláció 2,3 százalék körül alakulhat. 2018-ban a belső kereslet, illetve fogyasztás erősödése növekvő mértékben járulhat hozzá az infláció újbóli emelkedéséhez és az olajárak várható enyhe emelkedő trendje is ezt az irányt támogathatja. Ugyanakkor a 3 százalékos inflációs szint tartós átlépése még jövőre sem valószínű - közölték.

A K&H vezető elemzője kifejtette: idén az éves átlagos infláció 2,3 százalék körül alakulhat, gyorsulásra jövő májusig nem lehet számítani - 2018 utolsó negyedévében ugyanakkor már 3 százalék fölé kerülhet az árindex. Németh Dávid hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom motorját jelentő tartós fogyasztási cikkek ára stagnált, egyelőre nem látszik a keresletbővülés által generált árnyomás. A szakértő szerint maginfláció lassulásának oka a ruházati cikkek árának tavalyinál egyenletesebb alakulása, az egészségügyi szolgáltatások árának stagnálása, valamint a sportszerek és a játékok 1 százalék alatti árnövekedése.

Drágább lett a nagybevásárlás - felment egy alapélelmiszer ára

Tavaly október óta az élelmiszerek ára 3,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 17,3, a sajt 8,1, a sertéshús 6,4, a kenyér 6,0, a kávé 5,6, a párizsi, kolbász 5,3, a tojás 4,6 százalékkal drágult. A baromfihús ára 12,8 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG