BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 5. 14:37

A ma kezdődő országos sztrájk kiszámíthatatlan lefutású, hiszen sok olyan elégedetlen francia is az utcára mehet, akiket egyébként hidegen hagy a nyugdíjreform ügye. A népesség többsége támogatja a kormány szándékait, de a franciáknak csak a 36 százaléka gondolja, hogy Macron azt végre is tudja hajtani. Káncz Csaba jegyzete.

Emmanuel Macron

Az utóbbi hetekben a megfigyelők csak kapkodják a fejüket Macron elnök külpolitikai hiperaktivitása kapcsán, a tegnap zárult londoni NATO-találkozón egymaga ütközött meg Trump elnökkel és Erdogan elnökkel. De hogy áll a francia elnök belpolitikai hátországa? Ha Varga Judit igazságügyi miniszterre hagyatkozunk ez ügyben, akkor meg is nyugodhatunk. Varga ugyanis egy vezető német lapnak elmondta kedden, hogy „két vezető képes fazont adni a földrész jövőjének: Macron és Orbán, hála stabil belpolitikai hátterüknek.”

1995-ben már megbukott

Nos, azt nem tudjuk, hogy Varga honnan szedi az információit, mindenesetre ma országos sztrájk indul Franciaországban, egy évvel a sárgamellényes tüntetések csúcspontja után. A francia államvasutak (SNCF) és a párizsi tömegközlekedést koordináló vállalat (RATP) voltak az elsők, amelyek a mai megmozdulást bejelentették, ráadásul hivatalosan is határozatlan ideig. Azóta már csatlakozott a tanárok egy része, az ügyvédek, a repterek földi kiszolgálóinak egy része, a közkórházak, az olajfeldolgozók, valamint az állami áramszolgáltató (EDF) munkatársai.

A harag a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen irányul – márpedig amikor 1995-ben Alain Juppé miniszterelnök egy hasonló tervet akart bevezetni, az az országos sztrájk hetekig tartó bénultsághoz, és végül a kormány visszavonulásához vezetett. Macron már választási kampányában megígérte a komplikált és szerinte igazságtalan rendszer felváltását egy egységes, átlátható szisztémával. Jelenleg ugyanis az országban 42 különböző (!) nyugdíj-rezsim működik, amelyek főként foglalkoztatási csoportokra vonatkoznak és különböző privilégiumokkal járnak.

A franciák a legkülönfélébb „speciális rezsimek” miatt 4 évvel korábban mennek nyugdíjba, mint az OECD-átlag. A rendőrök például minden öt szolgálati év után plusz egy évet kapnak, a RATP alkalmazottai pedig átlagosan 55,7 éves korukban mennek nyugdíjba. A Párizsi Nemzeti Opera alkalmazottai pedig egészen szürreális rendszerben működnek, és egy prímabalerina akár 2,5 millió forintos nyugdíjat is kaphat.

Macron kormánya 340 ezer forintos minimálnyugdíjat vezetne be. Az egységes rendszerben a nyugdíj mértékét alapvetően a befizetett járadékú évek száma határozná meg. 

Kiszámíthatatlan lefolyás

Az elmúlt hetek felmérései azt mutatják, hogy a népesség többsége támogatja a kormány szándékait, de Macronnal és kormányfőjével szemben bizalmatlanság alakult ki, mivel a franciák szerint nem jól kommunikálták a reform céljait – ezért a franciáknak csak a 36 százaléka hisz a nyugdíjreform sikerében.

Általános a kétely például azügyben, hogy Macron nem fog-e hozzányúlni a 62 éves nyugdíjbameneteli korhoz, amely jelenleg érvényes (a különleges rezsimet leszámítva). Hiszen a miniszterelnök még szeptemberben is azt mondta, hogy a franciáknak fokozatosan egyre többet kell dolgozniuk, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hiányát kiegyenlítsék. Márpedig a kormány számításai szerint a deficit 2025-re 10 milliárd euróra nőhet, hacsak nincsenek megszorítások.

Valójában Macron már tavaly neki akart gyürkőzni a nyugdíjreformnak, de a sárgamellényesek tüntetései keresztülhúzták a számításait. Márpedig az a mozgalom egyrészt megmutatta, hogy a közösségi médiában milyen gyorsan lehet százezreket mobilizálni – szakszervezetek nélkül is. Másrészt az akkori frusztráltság és elitellenesség rövid idő alatt Macron személyére összpontosult. A ma kezdődő tömeges tüntetés tehát kiszámíthatatlan lefutású, hiszen sok olyan elégedetlen francia is az utcára mehet, akit egyébként hidegen hagy a nyugdíjreform ügye.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Trump és Macron összecsap, drámai mozgások a Közel-Keleten – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 20:33
Miközben Trump „maximális nyomású” szankciókat tervez bevezetni a Hezbollah és szövetségesei ellen, aközben Macron visszahozná a hatalomba a múlt ősszel lemondott libanoni kormányfőt. Az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel messze túlmutat önmagán, befolyásolja a teljes eurázsiai térség geopolitikai játszmáját. Káncz Csaba külpolitikai elemzőnk videókommentárja.
Makro / Külgazdaság A koronavírust a fiatal bulizók járatják csúcsra Horvátországban
MTI | 2020. augusztus 14. 17:26
Déli szomszédainknál második napja dönt rekordot az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői.
Makro / Külgazdaság Érthetetlen kegyetlenség – brutális erőszak érhette a belorusz tüntetőket
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 16:57
Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.
Makro / Külgazdaság A milliárdos baloldali amerikai alelnökjelölt fogja szolgálni az elesetteket?
Káncz Csaba | 2020. augusztus 14. 14:46
Az 55 éves Kamala Harris friss erőt visz a demokrata kampányba, ráadásul ügyészi és politikai pályáján is olyan agresszív hozzáállást tanúsított, amely kompenzálja Biden visszafogottságát. Harris nem kapcsolódik egyetlen jelentős társadalmi vagy politikai reform mozgalomhoz, viszont ezer szállal be van kötve a kaliforniai milliárdos családokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnya rést ütött a magyar gazdaság válságálló pajzsán a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. augusztus 14. 12:10
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Sokkal jobban teljesített a román gazdaság a magyarnál
MTI | 2020. augusztus 14. 10:59
A román gazdaság is jobban teljesített a magyarnál a második negyedévben: csak 10,5 százalékkal csökkentek a keleti szomszédaink, míg Magyarország 13,6 százalékos visszaesést produkált.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyire megugrott az új fertőzöttek száma a horvátoknál
Wéber Balázs | 2020. augusztus 14. 10:34
A koronavírus-járvány kitörése óta még soha nem regisztráltak annyi új vírushordozót déli szomszédunknál, mint tegnap.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még 40 magyar fertőzöttet találtak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:18
A legutóbbi 45 után most újabb 40 magyar koronás fertőzöttet regisztráltak. Budapesten jelenleg 202, vidéken 454 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást alulmúlt a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 09:00
Hatalmasat zuhant a magyar GDP a második negyedévben a koronavírus-járvány miatti leállások következtében. A kormány szerint azonban ez is siker, mert ugyan nem vártak ekkora visszaesést, de az EU-átlagnál kisebb a magyar gazdaság zuhanása.
Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Friss
hírlevél