TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár az iráni haderő rakétákat lőtt ki amerikai katonai bázisokra Irakban, ez csupán visszafogott válaszcsapásnak tekinthető a Szulejmáni-gyilkosságra. Az iráni vezetés minden jel szerint el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal, és a fő célja, hogy egyéb eszközökkel szorítsa ki az amerikaiakat a Közel-Keletről.
Az iráni állami televízió felvétele az éjjeli rakétakilövésről. EPA/IRIB HANDOUT

Szerdára virradóra rakétatámadást hajtott végre Irán amerikai katonai célpontok ellen Irakban bosszúból azért, hogy egy amerikai drón múlt héten Bagdadban megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát.

Egy kis pofon...

A BBC szerint két olyan katonai bázist ért támadás – a nyugat-iraki Al Asad bázist és egy másikat Irbilnél –, amelyekben amerikai és koalíciós csapatok állomásoznak. A két bázisra összesen több mint kéttucatnyi rakétát lőttek ki, amerikai és iraki források azonban azt közölték, hogy ezek nem okoztak sérüléseket.

(A támadás) arculcsapás (Amerikának)

– mondta a legfelsőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah. Ez volt egyébként a legközvetlenebb iráni támadás amerikai érdekeltség ellen azóta, hogy 1979-ben iráni egyetemisták elfoglalták az amerikai követséget Teheránban.

... de semmi komoly

A mostani akció azonban még ezzel együtt is meglehetősen visszafogott válasznak tekinthető ahhoz képest, hogy az Egyesült Államok múlt héten az egyik legfontosabb iráni katonai vezetőt likvidálta.

A támadást egyértelműen úgy időzítették, hogy a lehető legkevesebb sérüléssel járjon. Retorikája ellenére sem az Egyesült Államok, sem Irán nem akarja a konfliktus kiszélesedését

– véli Jonathan Marcus, a brit közszolgálati adó szakértője.

A Financial Times iráni kormányközeli forrásokra és helyi elemzőkre hivatkozva szintén azt írta, hogy Irán el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Ehelyett valószínűleg egyéb módon és eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.

Kirúgnák Amerikát

A perzsa állam elsősorban azt szeretné elérni, hogy az amerikai csapatok minél előbb távozzanak Irakból. Az iraki parlament a napokban már el is fogadott egy olyan, nem kötelező érvényű határozatot, amely távozásra szólította fel a külföldi katonákat.

Ha konfrontációra kerül sor, akkor az ilyen típusú katonai akció nem elegendő. Az a fontos, hogy véget kell vetni az Egyesült Államok romlást okozó jelenlétének a régióban

mondta Ali Hamenei. Hasszán Rohani iráni elnök pedig Twitter-üzenetében azt írta:

(Szulejmáni meggyilkolására) a végső válaszunk az összes amerikai erő kirúgása a régióból.

Irakban jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik. Donald Trump a napokban szankciókkal fenyegette meg Irakot abban az esetben, ha valóban távozásra akarják kényszeríteni katonáikat, és több milliárd dolláros kártérítési igényt helyezett kilátásba. (Becslések szerint az amerikaiak több száz milliárd dollárt fektettek be Irakban Szaddám Huszein 2003-as megdöntése óta.)

Az amerikai elnök a biztonsági kockázatokra utalva tegnap azt is megjegyezte, hogy az amerikai csapatkivonás nagyon rossz lenne Iraknak.

Óva int a Forradalmi Gárda

Összességében az persze valószínű, hogy Irán vagy a vele szövetséges milíciák a jövőben is végrehajtanak a mostanihoz hasonló, relatív kisebb horderejű támadásokat amerikai célpontok ellen.

Az iráni Forradalmi Gárda például arra figyelmeztette az USA azon térségbeli szövetségeseit, amelyek helyet biztosítanak „terrorista hadseregének” – tehát az amerikai katonáknak –, hogy minden olyan területet célba fognak venni, amely kiindulópontja lehet az Irán elleni agressziónak.

Egy nagy volumenű háború kitörése azonban továbbra sem tűnik valószínűnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél