<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Bár az iráni haderő rakétákat lőtt ki amerikai katonai bázisokra Irakban, ez csupán visszafogott válaszcsapásnak tekinthető a Szulejmáni-gyilkosságra. Az iráni vezetés minden jel szerint el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal, és a fő célja, hogy egyéb eszközökkel szorítsa ki az amerikaiakat a Közel-Keletről.
Az iráni állami televízió felvétele az éjjeli rakétakilövésről. EPA/IRIB HANDOUT

Szerdára virradóra rakétatámadást hajtott végre Irán amerikai katonai célpontok ellen Irakban bosszúból azért, hogy egy amerikai drón múlt héten Bagdadban megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát.

Egy kis pofon...

A BBC szerint két olyan katonai bázist ért támadás – a nyugat-iraki Al Asad bázist és egy másikat Irbilnél –, amelyekben amerikai és koalíciós csapatok állomásoznak. A két bázisra összesen több mint kéttucatnyi rakétát lőttek ki, amerikai és iraki források azonban azt közölték, hogy ezek nem okoztak sérüléseket.

(A támadás) arculcsapás (Amerikának)

– mondta a legfelsőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah. Ez volt egyébként a legközvetlenebb iráni támadás amerikai érdekeltség ellen azóta, hogy 1979-ben iráni egyetemisták elfoglalták az amerikai követséget Teheránban.

... de semmi komoly

A mostani akció azonban még ezzel együtt is meglehetősen visszafogott válasznak tekinthető ahhoz képest, hogy az Egyesült Államok múlt héten az egyik legfontosabb iráni katonai vezetőt likvidálta.

A támadást egyértelműen úgy időzítették, hogy a lehető legkevesebb sérüléssel járjon. Retorikája ellenére sem az Egyesült Államok, sem Irán nem akarja a konfliktus kiszélesedését

– véli Jonathan Marcus, a brit közszolgálati adó szakértője.

A Financial Times iráni kormányközeli forrásokra és helyi elemzőkre hivatkozva szintén azt írta, hogy Irán el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Ehelyett valószínűleg egyéb módon és eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.

Kirúgnák Amerikát

A perzsa állam elsősorban azt szeretné elérni, hogy az amerikai csapatok minél előbb távozzanak Irakból. Az iraki parlament a napokban már el is fogadott egy olyan, nem kötelező érvényű határozatot, amely távozásra szólította fel a külföldi katonákat.

Ha konfrontációra kerül sor, akkor az ilyen típusú katonai akció nem elegendő. Az a fontos, hogy véget kell vetni az Egyesült Államok romlást okozó jelenlétének a régióban

mondta Ali Hamenei. Hasszán Rohani iráni elnök pedig Twitter-üzenetében azt írta:

(Szulejmáni meggyilkolására) a végső válaszunk az összes amerikai erő kirúgása a régióból.

Irakban jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik. Donald Trump a napokban szankciókkal fenyegette meg Irakot abban az esetben, ha valóban távozásra akarják kényszeríteni katonáikat, és több milliárd dolláros kártérítési igényt helyezett kilátásba. (Becslések szerint az amerikaiak több száz milliárd dollárt fektettek be Irakban Szaddám Huszein 2003-as megdöntése óta.)

Az amerikai elnök a biztonsági kockázatokra utalva tegnap azt is megjegyezte, hogy az amerikai csapatkivonás nagyon rossz lenne Iraknak.

Óva int a Forradalmi Gárda

Összességében az persze valószínű, hogy Irán vagy a vele szövetséges milíciák a jövőben is végrehajtanak a mostanihoz hasonló, relatív kisebb horderejű támadásokat amerikai célpontok ellen.

Az iráni Forradalmi Gárda például arra figyelmeztette az USA azon térségbeli szövetségeseit, amelyek helyet biztosítanak „terrorista hadseregének” – tehát az amerikai katonáknak –, hogy minden olyan területet célba fognak venni, amely kiindulópontja lehet az Irán elleni agressziónak.

Egy nagy volumenű háború kitörése azonban továbbra sem tűnik valószínűnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Másfél éve nem nőtt ilyen keveset a kínai GDP
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 08:56
A vártnál ugyan jobban nőtt a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék Kínában az egy évvel korábbihoz képest, de ezzel együtt is másfél éve a legkisebb lett a növekedés üteme.
Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló