<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Washington már 2015-ben, a ’C5+1’-es formátum felállításával jelezte stratégiai érdekeit Közép-Ázsiában. Washington számára napjainkban Kína a fő ellenség, ezért alá kell ásni Peking „Új Selyemút” (BRI) nevű eurázsiai projektjét, amely összekötné Kínát Európával. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin. Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko

A Trump-adminisztráció hamarosan egy új Közép-Ázsia stratégiát jelent be, elmélyítendő Washington politikai-, gazdasági- és katonai elkötelezettségét a régió felé. Nem akármilyen geopolitikai fekvésű térségről beszélünk, hiszen a stratégiai keresztútján fekszik Afganisztánnak, Kínának, Iránnak és Oroszországnak. Washington számára napjainkban Kína a fő ellenség, ezért meg kell törnie Peking „Új Selyemút” (BRI) nevű eurázsiai projektjét, amely összekötné Kínát Európával.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap véget ért posztszovjet körútjának is az volt a fő célja, hogy megerősítse a térségben Washington befolyását, éket verjen Oroszország és a szomszédai közé, valamint ellenálljon a régióban egyre látványosabb kínai nyomulásnak. Most vessünk egy-pillantást a körút egyes állomásaira:

Ukrajna

Pompeo idegesen érkezett az ukrán fővárosba, hiszen az ’Ukrainegate’ a Trump elleni impeachment eljárás kiindulópontja - Kijev pedig ahogy az előző választáson is, úgy most is láthatóan a demokraták győzelmére játszik. Nem véletlen, hogy Pompeo nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Zelenszkij elnök mikor látogathatja meg Washingtont. Pompeo megkoszorúzta a Kelet-Ukrajnában elesett ukrán katonák síremlékét és sebesült katonákat is meglátogatott – ezekkel erős jelzéseket küldött Moszkva felé.

Belarusz

Minszkben igyekezett kihasználni a Belaruszra nehezedő moszkvai nyomásból adódó helyzetet, és Lukasenko elnök felé nyitva fellazítani a geostratégiai szempontból kulcsfontosságú ország orosz és kínai kapcsolatait. Az akkor még nemzetbiztonsági tanácsadó John Bolton tavalyi minszki vizitje már jelezte az amerikai nyitást, amely most tovább folytatódott azzal a bejelentéssel, hogy 12 éves kihagyás után a két ország ismét nagykövetet küld egymás fővárosába. A diplomáciai igyekezet Pekingnek is szól: miután Belarusz Moszkvától nem kapott újabb hitelt, Peking nemrégiben először nyújtott nem konkrét projekthez kötött, félmilliárd dolláros kölcsönt Belarusznak, ráadásul tavaly tavasszal Hszi Csin-ping kínai elnök is meglátogatta az országot.

Kazahsztán

Washington már 2015-ben a ’C5+1’-es formátum felállításával jelezte stratégiai érdekeit Közép-Ázsiában, és ezek Kína további erősödésével és a Moszkva és Peking közötti szálak szorosabbra fonásával további aktualitást nyertek. Nur-Szultanban Pompeo élesen kikelt Kína bánásmódja ellen, amellyel az ujgur muszlimokat és a kisebbségi kazahokat zaklatja. Az amerikai-kazah kereskedelmi forgalom 2018-ban 2.1 milliárd dollárt ért el, amely közel 60 százalékos emelkedés volt az előző évhez képest. Az amerikai Chevron 45 milliárd dolláros megállapodás keretében bővíti a tengizi olajmezőt, a projekt várhatóan 2022-ben fejeződik be. 

Üzbegisztán

A legnépesebb közép-ázsiai államban a 2016 óta hatalmon lévő Savkat Mirzijojev elnök gyors reformokat hajt végre. Ez elnyerte Washington elismerését is, ezért Trump fogadta őt 2018 tavaszán a Fehér Házban. Az elmúlt időszakban azonban a barátság megbicsaklott azzal, hogy Taskent érdeklődést mutat a Moszkva által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió irányába, ahol már megfigyelői státuszt is elnyert. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter már korábban kijelentette, hogy az esetleges teljes jogú tagság beárnyékolná a kétoldalú kapcsolatokat és lelassítaná Üzbegisztán csatlakozását a WTO-hoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos