BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. február 5. 09:33

Washington már 2015-ben, a ’C5+1’-es formátum felállításával jelezte stratégiai érdekeit Közép-Ázsiában. Washington számára napjainkban Kína a fő ellenség, ezért alá kell ásni Peking „Új Selyemút” (BRI) nevű eurázsiai projektjét, amely összekötné Kínát Európával. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin. Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko

A Trump-adminisztráció hamarosan egy új Közép-Ázsia stratégiát jelent be, elmélyítendő Washington politikai-, gazdasági- és katonai elkötelezettségét a régió felé. Nem akármilyen geopolitikai fekvésű térségről beszélünk, hiszen a stratégiai keresztútján fekszik Afganisztánnak, Kínának, Iránnak és Oroszországnak. Washington számára napjainkban Kína a fő ellenség, ezért meg kell törnie Peking „Új Selyemút” (BRI) nevű eurázsiai projektjét, amely összekötné Kínát Európával.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap véget ért posztszovjet körútjának is az volt a fő célja, hogy megerősítse a térségben Washington befolyását, éket verjen Oroszország és a szomszédai közé, valamint ellenálljon a régióban egyre látványosabb kínai nyomulásnak. Most vessünk egy-pillantást a körút egyes állomásaira:

Ukrajna

Pompeo idegesen érkezett az ukrán fővárosba, hiszen az ’Ukrainegate’ a Trump elleni impeachment eljárás kiindulópontja - Kijev pedig ahogy az előző választáson is, úgy most is láthatóan a demokraták győzelmére játszik. Nem véletlen, hogy Pompeo nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Zelenszkij elnök mikor látogathatja meg Washingtont. Pompeo megkoszorúzta a Kelet-Ukrajnában elesett ukrán katonák síremlékét és sebesült katonákat is meglátogatott – ezekkel erős jelzéseket küldött Moszkva felé.

Belarusz

Minszkben igyekezett kihasználni a Belaruszra nehezedő moszkvai nyomásból adódó helyzetet, és Lukasenko elnök felé nyitva fellazítani a geostratégiai szempontból kulcsfontosságú ország orosz és kínai kapcsolatait. Az akkor még nemzetbiztonsági tanácsadó John Bolton tavalyi minszki vizitje már jelezte az amerikai nyitást, amely most tovább folytatódott azzal a bejelentéssel, hogy 12 éves kihagyás után a két ország ismét nagykövetet küld egymás fővárosába. A diplomáciai igyekezet Pekingnek is szól: miután Belarusz Moszkvától nem kapott újabb hitelt, Peking nemrégiben először nyújtott nem konkrét projekthez kötött, félmilliárd dolláros kölcsönt Belarusznak, ráadásul tavaly tavasszal Hszi Csin-ping kínai elnök is meglátogatta az országot.

Kazahsztán

Washington már 2015-ben a ’C5+1’-es formátum felállításával jelezte stratégiai érdekeit Közép-Ázsiában, és ezek Kína további erősödésével és a Moszkva és Peking közötti szálak szorosabbra fonásával további aktualitást nyertek. Nur-Szultanban Pompeo élesen kikelt Kína bánásmódja ellen, amellyel az ujgur muszlimokat és a kisebbségi kazahokat zaklatja. Az amerikai-kazah kereskedelmi forgalom 2018-ban 2.1 milliárd dollárt ért el, amely közel 60 százalékos emelkedés volt az előző évhez képest. Az amerikai Chevron 45 milliárd dolláros megállapodás keretében bővíti a tengizi olajmezőt, a projekt várhatóan 2022-ben fejeződik be. 

Üzbegisztán

A legnépesebb közép-ázsiai államban a 2016 óta hatalmon lévő Savkat Mirzijojev elnök gyors reformokat hajt végre. Ez elnyerte Washington elismerését is, ezért Trump fogadta őt 2018 tavaszán a Fehér Házban. Az elmúlt időszakban azonban a barátság megbicsaklott azzal, hogy Taskent érdeklődést mutat a Moszkva által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió irányába, ahol már megfigyelői státuszt is elnyert. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter már korábban kijelentette, hogy az esetleges teljes jogú tagság beárnyékolná a kétoldalú kapcsolatokat és lelassítaná Üzbegisztán csatlakozását a WTO-hoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél