TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jószerivel teljesen kitörlésre került a történelmi emlékezetből egy 65 évvel ezelőtti súlyos atrocitás Isztambulban, amelyet a török kormány készített elő. De miért hallgatott Washington, Párizs és London? Káncz Csaba jegyzete.

Most, hogy pattanásig feszült Ankara és Athén viszonya a Kelet-Mediterráneum térségében, érdemes visszapillantanunk egy rendkívül súlyos, ám gyakorlatilag elfeledett atrocitásra, amelynek a héten volt az évfordulója.

Kormányzati szinten megtervezve

Az isztambuli pogrom 65 éve kezdődött, miután szeptember 6-án, pár perccel éjfél után egy bomba robbant a görögországi Thesszalonikiben a Török Konzulátus udvarán. A konzulátus épülete mellett helyezkedett el minden török atyja és szeretett vezére, Musztafa Kemál Atatürk szülőháza is. A török média azonnal a görög kisebbséget tette felelőssé az incidensért. Az már később, az 1960-os, úgynevezett Yassiada-perben derült ki, hogy a robbantást török ügynökök hajtották végre az ankarai kormány utasítására.

Isztambulban a járművekkel ellátott szakszervezetek az incidens után három hullámban szállították a tüntetőket, akik először a görög kisebbség ellen léptek fel, bántalmazták őket és elűzték az otthonaikból. A második hullám dolga a görögök ingóságainak ellopása volt. Majd az utolsó hullámban a török tüntetők felgyújtattak minden görög kézben lévő ingatlant - még a templomokat is. A zsidó és az örmény kisebbség javait sem kímélte a csőcselék.

Fotó: Eski İstanbul Fotoğrafları Arşivi Fotó: Eski İstanbul Fotoğrafları Arşivi

A török karhatalom nem lépett közbe. Az Izmirben állomásozó NATO csapatok olyan parancsot kaptak az európai főparancsnokságról, hogy ne avatkozzanak be Törökország belügyébe.

Súlyos pusztítás

Az isztambuli pogromban 36 görög vesztette életét. A város akkor még 100 ezresre tehető görög lakossága elmenekült az országból. A rombolás óriási méreteket öltött. 5317 görög ingatlant pusztítottak el vagy rongáltak meg. Köztük 4214 lakást, 76 templomot és keresztény intézményt, 1 zsinagógát, 110 szállodát, 27 egészségügyi, és 23 oktatási intézményt tettek a földdel egyenlővé.

Az 1955 szeptemberében végbement isztambuli pogrom az utolsó szög volt a kis-ázsiai görögök koporsójába. A térségben több ezer éven át élő görög közösség végleg eltűnt. Mára alig pár száz görög él Törökországban, többségük egyházi személy és a Konstantinápolyi Patriarchátust szolgálja.

Út a pogromhoz

De mi vezetett az isztabuli pogromhoz? Nos, a török hatóságok már hónapokkal az atrocitás előtt Ciprus ügyében a görög kisebbség ellen hangolták a török közvéleményt. Az 1955 januárjában megalapított ciprusi görög paramilitásis szervezet (EOKA) fegyveres lázadást folytatott a sziget brit gyarmati kormányzata ellen és egységet követelt Görögországgal. Ez utóbbit a sziget török közössége ellenezte és Ankara támogatásával válaszul egy földalattti félkatonai szervezetet (TMT) hoztak létre.

1955. augusztus 28-án a legnagyobb török napilap, a Hürriyet leszögezte: „ha a görögök akár egy ujjal is hozzányúlnak török testvéreinkhez Cipruson, akkor annak az isztambuli görögök fogják meginni a levét”. Cipruson abban az évben nem került sor a görögök és a törökök közötti összecsapásra, Ankara mégis áldását adta a robbantásra és az isztambuli pogromra.

2009-ben Recep Tayyip Erdogan a török miniszterelnökök közül elsőként fasisztának minősítette a törökországi görög keresztények tízezreinek elűzéséhez vezető állami politikát. „Éveken át azokat, akiknek más volt az identitásuk, kiebrudalták az országunkból. Ezt nem józan ésszel, hanem fasiszta hozzáállással tették” – jelentette ki Erdogan beszédében, amelyet a mérvadó török lapok történelminek minősítettek. Nos, mára Erdogan elnök bizonyára legszívesebben kitörölné az emlékezetből a saját szavait.

A Nyugat elfordította a fejét

Az 1955-ös isztambuli pogrom eltussolása a nyugati közvéleményben szinte azonnal megkezdődött. Ennek nagypolitikai okai voltak, hiszen Törökország és Görögország 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz, így a Nyugat nem akarta még inkább felkavarni a kedélyeket.

Az USA-ban még egyébként is működött a szegregáció, Franciaország széleskörben alkalmazott kínzásokat az Algériai Függetlenségi Háború folyamán, az Egyesült Királyság pedig a kenyai Mau Mau lázadás leverésével volt elfoglalva – ahol a lázadók elleni büntetések tárházában mindennapos volt a fülek levágása, a kasztrálás, avagy éppen a halálra korbácsolás. Az egyik, súlyos sérüléseket elszenvedett elítélt Husszein Onyango Obama volt - Barack Obama volt amerikai elnök nagyapja.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél