<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világgazdaság most épp fellendülőben van, és remélhetőleg összességében a következő évtizedekben sem lesznek nagy visszaesések, de az biztos, hogy az egyes országok növekedése eltérő lesz, így átrendeződik addigra a világgazdasági erőtér. Nézzük, kik lesznek a legnagyobbak, a PricewaterhouseCoopers becslései szerint.

Kína és India

A legnagyobb gazdaság időtlen idők óta az Amerikai Egyesült Államoké, de ez a helyzet már csak rövid ideig fog tartani. Vásárlóerő-paritáson már megelőzte Kína, de a nominális GDP alapján is meg fogja 2030-ig, így 2050-ben már egyértelműen első helyen lesz. Amerika megtartja második helyét, de 2050-ben már ez is veszélyben lesz: India már csak 20 százalékkal fog elmaradni tőle, de akkor várhatóan még gyors lesz az indiai gazdaság növekedése, így pár évvel később sor kerül a helycserére.

Az amerikai-indiai helycsere után a világ két legnagyobb gazdasága egyúttal a legnépesebb országokat is fogja jelenteni: népességben India lesz az első várhatóan 1,65 milliárd fővel, Kína a második 1,36 milliárddal. A harmadik helyen azonban már nem ez lesz a helyzet: míg Amerika lesz a harmadik legnagyobb gazdaság, Nigéria lesz a harmadik legnépesebb ország 410 millió lakossal, Amerika a negyedik 390 millióval. Gazdaságilag viszont Nigéria még erősen le lesz maradva: csak a 15. hely jut majd neki.

Japántól Nigériáig

A negyedik legnagyobb gazdaság Indonéziáé lesz, noha most az ország még a 20-as listára sem fér fel, viszont népesség alapján a negyedik, 32 év múlva pedig az ötödik lesz. A ma 3. és 4. helyen álló Japán és Németország alig veszítenek gazdasági vezető szerepükből, mivel az 5. és a 7. hely lesz az övék, népesség szempontjából viszont még az első 20-ból is kiszorulnak (igaz, Németország már most is csak a 17. helyen van, és épp előzni készül őt Törökország és Irán).

hirdetés

A 6. legnagyobb gazdaság a mainál alig több, 230 millió lakosú Brazília lesz (jó nagy fejlődést feltételeznek a kutatók az ország esetében), a 8. helyre pedig Mexikó kerülne 165 millió akkori lakosával: ezt megint csak kissé optimista előrejelzésnek tartjuk, ezek szerint az ázsiai után jön a latin-amerikai gazdasági csoda. A mai nagy gazdaságok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország lesz a 9-11. helyen, utána viszont egy új versenyző jön, Törökország. Őt követi a ma is gazdag Dél-Korea (hacsak nem egyesül északi felével), utána pedig Szaúd-Arábia és Nigéria, mint új jelentkezők a nagyok között.

A növekedés mértéke

Végül megnézzük, hogy az előrejelzés szerint a mai legnagyobb gazdaságok mennyit fognak növekedni 32 év alatt, mai dollárban kifejezve, tehát reálértéken. Amerika GDP-je valamivel kevesebb, mint a duplája lesz a mainak, Kínái viszont még több mint négyszeresére fog nőni, az igazán komoly teljesítmény viszont a 12-szerező India esz, de hát az ország alacsony bázisról indul, van hová növekedni. Japán még 50 százalékkal sem fog nőni, viszont figyelembe kell venni, hogy lakossága a mai 127 millióról 109 millióra csökken.

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország növekedése 80 százalék körül lesz, Olaszországé 60, Oroszország viszont a négyszeresére nőne, amit egyelőre nehéz elképzelni, hacsak valamilyen különösen gyors iparfejlődés nem következik az olajkorszak után. Indonézia nyolcszorozni fog, Törökország és Szaúd-Arábia ötszörözni, utóbbiak is kissé optimistának tűnnek. Magyarországról nincs becslés, pedig érdekes lenne, különösen az Európán belüli helyzet változása, a felzárkózás mértékének várható alakulása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló