<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meglepő hasonlóságokat találunk a magyar és a brazil politikai folyamatokban. A nyersanyagárak esése és a hivalkodó nemzetközi sportrendezvények megrendezése hazavágta a brazil költségvetést, egy óriási korrupciós botrány pedig aláásta a pártok és a politikai intézmények hitelét. A brazil hadsereg főparancsnokának szavai felidézik a két évtizedes katonai diktatúra baljós emlékeit.

Egy ország a régiójának szeme fénye volt, de a politikai vezetés korrupciós hulláma és a stadion-építési láz végül a középosztály tüntetéseihez vezetett. Nem, most éppen nem Magyarországról beszélünk, hanem Brazíliáról. A hetek óta zajló tüntetések brazil résztvevőinek kétharmada ugyanis tehetősebb lakos, akik úgy látják, hogy a kormányzat elsikkasztja és eltékozolja a jövőjüket.

Brazília a világ ötödik legnépesebb országa és gazdasága a nyolcadik legnagyobb. A nyersanyagárak esése és a hivalkodó nemzetközi sportrendezvények megrendezése viszont hazavágta a költségvetést, és jelenleg a dél-amerikai ország 1901 óta nem tapasztalt gazdasági visszaesésen megy keresztül. A Petrobras-botrány miatt pedig Brazília két éve súlyos belpolitikai válsággal is küzd, miközben a Zika-vírus terjedését próbálja visszaszorítani és a kevesebb mint öt hónap múlva esedékes Nyári Olimpiai Játékokat készíti elő.

Mocsárban a teljes politikai osztály

Káncz Csaba

Az egyre súlyosbodó politikai válság főszereplői Lula da Silva volt-, illetve Dilma Rousseff jelenlegi államfő. A hivatalban lévő elnököt a friss felmérések szerint csupán a lakosság kilenc százaléka támogatja. A Petrobras évtizedeken át kenőpénzekért cserébe „osztogatta" a megrendeléseket a vele kapcsolatban álló cégeknek. A csúszópénzek egy része az olajvállalat és a Munkáspárt vezetőinek zsebében landolt. Dilma ráadásul 2005 és 2010 között energiaügyi miniszterként a Petrobras igazgatótanácsában is tevékenykedett.

Dilma és elődje mindent tudott a vesztegetési ügyletekről és mindketten megpróbálták hátráltatni az igazságszolgáltatást a nyomozásban – állította múlt szombaton a Veja című helyi magazinnak Delcidio do Amaral szenátor, az államfő korábbi közeli szövetségese, akit ugyancsak a Petrobras-botrány miatt fogtak perbe. Dilmát a jelenlegi állás szerint jó eséllyel felelősségre vonja a Kongresszus, amely akár már jövő hónapban pozíciójának elvesztésével járhat.

A brazil politikai osztály morális szétesettségét jól mutatja, hogy a múlt pénteken első alkalommal összeült 65 tagú kongresszusi felelősségre-vonási bizottság öt tagja maga is vizsgálat alatt áll a korrupciós botrányban és 36-uk ellen hamarosan megindul az eljárás. Egyikük, Paulo Maluf Interpol-körözés alatt áll és már évek óta nem hagyhatja el az országot. Eduardo Cunha házelnök pedig a Petrobras-ügy kiemelt vádlottja, aki az igazságszolgáltatás gyanúja szerint tízmillió dollárokat osztott ki politikai szövetségeseinek és legalább öt millió dollárt svájci bankszámlákon helyezett el.

A brazil katonaság árnya

A mélyülő gazdasági és politikai válság aláásta minden nagy párt és politikai intézmény hitelét Brazíliában. A kormányzat egyre közelebb kerül egy alkotmányos válsághoz, mivel a végrehajtó-, törvényhozó- és bírói ágak már nyíltan vitatják egymás hatalmának legitimitását. Nem véletlen, hogy Lula rövid idejű őrizetbe-vételekor a hónap elején egy katonai zászlóaljat riadókészültségbe helyeztek Sao Paoloban arra az esetre, ha a tüntetések elszabadulnak. A hadvezetőség pedig számos szövetségi állam kormányzóját is felhívta és felkészítette a teendőkről a társadalmi béke megőrzése érdekében.

Ebben a feszült helyzetben múlt pénteken megszólalt a brazil hadsereg főparancsnoka, Eduardo Villas Bôas tábornok. Az Amazóniai Parancsnokság előtt elmondott beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy a brazil emberek csak a fegyveres erőkben látják a válság megoldásának lehetőségét. A főparancsnok szavainak további súlyt ad az a tény, hogy az ország egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül katonai irányítás alatt állt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg, vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG