TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Londoni kommentárok szerint a Monetáris Tanácsnak óvatosabbnak kellene lennie, a lazítást a forint árfolyama bánhatja. A kamatvágás a jelenlegi környezetben sürgősebbé teheti a megállapodást az EU-val és az IMF-fel. Az MNB tovább vághatja a kamatot, hitelkeret nélkül elfelejthetjük a 280 forintos eurót.

Magyarország jelenlegi inflációs és külső kockázati környezete óvatosabb kamatpolitikát indokolna a Magyar Nemzeti Bank részéről - vélekedtek az előző napi MNB-kamatcsökkentésre visszatérő szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. Az MNB Monetáris Tanácsa kedden 0,25 százalékponttal 6,50 százalékra csökkentette alapkamatát.

Az alapkamat alakulásaA helyzetet csak rontja, hogy egyre távolabb az inflációs cél

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - közgazdászai befektetőknek szerdán összeállított, Londonban ismertetett napi devizapiaci körképükben úgy fogalmaztak, hogy IMF-megállapodás hiányában a magyar piaci kockázati környezetre a megoldatlan euróövezeti válság "folyamatos ellenszele" hat, és ez gyorsan "viharossá fokozódhat", ha az európai politikai döntéshozóknak a továbbiakban sem sikerül egyezségre jutniuk az euróválság megoldási módjáról.

A helyzetet csak rontja, hogy az új inflációs jelentés alaposan megemelte a várható magyarországi inflációs pályát, és ez azt jelenti, hogy a magyar inflációs ütem "legalább 2014-ig" a 3 százalékos célszint felett marad.

Ezeknek a tényezőknek valójában "egyre nehezebbé kellene tenniük" a monetáris tanács enyhítésre hajló négy tagja számára a kamatcsökkentéseket - az MNB 4 külsős tagja szavazott vágásra augusztusban, szakértők szerint tegnap is ez volt a forgatókönyv, de a jegyzőkönyv még nem nyilvános -, ám a mostani és az augusztusi kamatcsökkentési döntések megmutatták, hogy a testület többsége nem veszi figyelembe ezeket az alapvető meggondolásokat. Ennek alapján a Commerzbank elemzői szerint azzal kell számolni, hogy még az idei év vége előtt 6,00 százalékra csökken tovább a jelenlegi 6,50 százalékról az MNB-alapkamat. Bár Simor András tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MNB szakértő stábja szerint a 6,75%-os alapkamat legalább 6 hónapos tartásával érhető csak el az inflációs cél.

A ház szerint "ez nem jó hír a forintnak", és csak akkor várható, hogy a forint tartósan a 280 forint/eurós árfolyamszint alá erősödik, ha már látótávolságba kerül az IMF-megállapodás.

GS: óvatosabbnak kellene lennie a Monetáris Tanácsnak

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szintén azt a véleményüket emelték ki értékelésükben, hogy a monetáris tanács külsős tagjai a vártnál kisebb súllyal vették figyelembe az MNB felülvizsgált makroelőrejelzését, amelyben jelentősen megemelt középtávú inflációs pálya szerepel. A GS londoni elemzői szerint ez óvatosabb jegybanki kamatpolitikai hozzáállást igényelne.

A Goldman Sachs szakértőinek véleménye szerint a monetáris testület külsős tagjai ugyanakkor azt sem tartják nagy kockázatnak, hogy a magyar gazdaságban a válság során végbement, állandósult kibocsátási kapacitásveszteség csökkenthette a gyenge belső kereslet dezinflációs hatását.

A cég mindezek alapján jelenleg azt várja, hogy 2013 végéig a monetáris tanács további 1,00 százalékponttal 5,50 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot, ha a piaci körülmények ezt megengedik.

A Goldman Sachs londoni elemzői közölték azt is, hogy alapvető középtávú kockázatokat látnak a forintra a magas devizaadósság, a magas külső finanszírozási igény és a strukturális jellegű növekedési problémák miatt. A GS szakértői szerint ezek a kockázatok szűkítik a monetáris enyhítés mozgásterét, különösen addig, amíg nincs megállapodás az új finanszírozási programról az IMF-fel és az EU-val.

Tovább vághatják a kamatot - a forint bánhatja

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piaci elemzőinek véleménye szerint a monetáris tanács tagjainak többsége a legutóbbi kamatdöntésekből megítélhetően arra a következtetésre jutott, hogy indokolttá teszi az enyhítést a magyar befektetési eszközök kockázati felárainak csökkenése, a folyamatosan gyenge hazai kereslet, a reálgazdaságban érvényesülő kapacitásfelesleg, valamint az a tény, hogy az inflációt költségoldali, és nem keresleti tényezők hajtják.

A Barclays londoni elemzői szerint mivel e tényezők várhatóan tartósan fennmaradnak, "rendkívül valószínű", hogy a monetáris tanács folytatja a kamatcsökkentéseket. A ház ennek alapján azt jósolja, hogy az MNB alapkamata még az idén legalább további 0,50 százalékponttal, 2013-ban pedig újabb 0,50-1,00 százalékponttal csökken.

A Barclays elemzői szerint ugyanakkor erre a prognózisra kockázatot jelenthet egy esetleges súlyos forinteladási hullám kialakulása, amely véget vethet az MNB enyhítési ciklusának. Erre a kockázatra más nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.

Az IMF-megállapodás hiányában szűk az MT mozgástere

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics felzárkózó piaci közgazdászai az MNB kamatdöntésének napján adott értékelésükben úgy vélekedtek, hogy - részben azért, mert egyelőre nincs IMF-megállapodás - a felzárkózó európai térség többi gazdaságához képest szűkebb az MNB további enyhítési mozgástere. A ház elemzői közölték, hogy 2013 végére sem várnak 6,00 százaléknál alacsonyabb MNB-kamatot, sőt nem zárják ki a kényszerű kamatemelést sem a külső piaci viszonyok romlása esetére.

A Capital Economics londoni elemzői kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a külső kockázatvállalási készség erősödése tartós folyamatnak bizonyul, mivel az euróövezeti válsággal kapcsolatos félelmek ismét megjelentek a piacokon, és egyelőre nincs jele annak sem, hogy a közeljövőben létrejönne a megállapodás a magyar kormány és az IMF között.

A cég szerint mindemellett a monetáris tanács megosztottságának egyre egyértelműbb jelei önmagukban is gyengíthetik a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizalmat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél