<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Putyin háborúja függővé tette Oroszországot Kínától. Ukrajnában mindketten közös célt követnek: Hszi határozottan nem akarja, hogy Putyin veszítsen. Káncz Csaba jegyzete.

Az orosz és a kínai elnök eheti csúcstalálkozója fontos jelzést küldött a világnak. Putyin felmutathatta ország-világnak, hogy akit meglátogat a most hivatalában is megerősített kínai egyeduralkodó, azt nem lehet nemzetközileg elszigeteltnek nevezni.

Hszi pedig rá tudott mutatni Kína független útjára és arra a világnézetre, amely sok helyen megegyezik Oroszországgal, miközben az ukrajnai háborúban a „józanság hangjaként” prezentálhatta magát. Kína soha nem foglalt el egyértelmű álláspontot Oroszország háborújával kapcsolatban, de alapvetően osztja Moszkva véleményét az eseményekről.

Kínai nyilatkozatok

A kínai külügyminisztérium nyilatkozatában idézi Hszi elnököt, aki kijelentette, hogy a legtöbb állam támogatja a feszültség enyhítését és a béketárgyalásokat. Minden háború a tárgyalóasztalnál ér véget – tette hozzá.

A Kínai Kommunista Párt által kiadott "Global Times" című újság is nagy hangsúlyt fektet a kínai béketörekvésekre az "ukrán válság" megoldására – ahogyan a háborút Kína eufemisztikusan nevezi. Bírálja Amerika figyelmeztetését a tűzszünet kapcsán, amely Washington szerint befagyasztaná a jelenlegi területi állapotokat Kelet- és Délkelet-Ukrajnában. Ez Peking szerint az amerikai önzést mutatja. Kína bízik abban, hogy segít a tűzszünet elérésében, és ennek érdekében a moszkvai találkozó után további lépéseket tesz.

Oroszország „tisztelettel néz szembe a kínai javaslatokkal” – mondta Putyin kínai kollégájának, hiszen azok a nemzetközi jogból, az igazságosság elvéből és a mindenki osztatlan biztonságának szükségességéből indultak ki. Oroszország nyitott a tárgyalásokra.

Az elmúlt hetekben azonban a Kreml többször is határozottan hangoztatta, hogy Ukrajna részéről nem érkeznek jelzések a béketárgyalásokra, ezért folytatni kell a katonai műveleteket. Nem valószínű, hogy a találkozó konkrét lépéseket indítana az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások irányába.

Van mire koccintania Hszi Csin-pingnek és Vlagyimir Putyinnak? Fotó: PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/Kreml
Van mire koccintania Hszi Csin-pingnek és Vlagyimir Putyinnak? Fotó: PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/Kreml

Moszkva és Peking világképe

Hszi és Putyin a csúcstalálkozó előtt újságcikkekben ismertette a kétoldalú kapcsolatokról és a világról alkotott véleményét a kínai, és az orosz közönség számára. Mindkettő egy többpólusú világrenddel foglalkozik, amelynek középpontjában az ENSZ áll.

Mindenekelőtt azonban – és ezt mindketten leszögezik – elutasítják a Nyugat világpolitikai hegemóniáját. A kínai államfő és pártelnök a közelmúltban tartott külpolitikai beszédében durva nyelvezetet használt Amerikával szemben, amelyet Putyin most minden adandó alkalommal megismétel.

Gazdasági függőség

Ahogyan a kétoldalú kereskedelem volumene szárnyal, a kínai fogyasztási cikkek és technológia rohamosan váltják fel a nyugati importot, és a dollár veszít fontosságából Oroszország számára a jüan javára, úgy növekszik mérföldes léptekkel a hatalmas ázsiai szomszéd súlya.

"Az események logikája azt diktálja, hogy teljes mértékben kínai erőforrás-kolóniává válunk" - mondta a Financial Timesnak egy orosz hivatalos forrás a Putyin-Hszi elnöki csúcstalálkozó után". Oroszország természeti erőforrásokat ajánl Kínának azért a támogatásért cserébe, amelyet a Kreml kritikus fontosságúnak tart az Ukrajnával vívott háború folytatása szempontjából.

A szervereink a Huawei-től lesznek. 2023 végére pedig a jüan [renminbi] lesz fő kereskedelmi valutánk". Valóban, Kína tavaly 4,8 milliárd dollár értékű elektronikát és gépeket küldött Oroszországba, a távozó nyugati cégek helyét pillanatok alatt átvéve.

Egy évvel ezelőtt a kínai személygépkocsik meglehetősen egzotikusak voltak a moszkvai forgalomban, de ma már mindennaposak. A kínai autók piaci részesedése az újautók eladásainál 33 százalék volt 2022 második felében - az év első felében ez a mutató alig tizede volt ennek.

Az energia kérdésköre

Oroszország, mint Putyin leszögezte, "megszakítás nélküli olajellátást" kíván biztosítani Kínának, valamint erőteljesen növelni kívánja a gázexportot. Tavaly a Gazprom 15 milliárd köbmétert szivattyúzott Kínába a „Szibéria Ereje 1” vezetéken keresztül, kapacitása pedig 2024-re várhatóan eléri a tervezett évi 38 milliárd köbmétert. Oroszország és Kína pedig most megállapodott a Szibériát Északnyugat-Kínával összekötő „Power of Siberia 2” gázvezetékről, amely Mongólia területén keresztül halad, évi 50 milliárd köbméter kapacitással.

"2030-ra a gázszállítás teljes mennyisége legalább 98 milliárd köbméter lesz, plusz 100 millió tonna LNG" - mondta Putyin. Az elnök által megnevezett mennyiség mindaz a gáz, amelyet Oroszországnak a terv szerint 2030-ig ki kellene termelnie – jegyzi meg az Interfax. Jelenleg az LNG-termelés harmadannyit, 2022-ben 32,3 millió tonnát tett ki.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG