<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az IMF már hátat fordított a tömeg kedvét kereső puccsista tunéziai elnöknek. Törökország dühöng, de Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok tapssal illeti az új, szekuláris kurzust. Káncz Csaba jegyzete

 

hirdetés

A Moody’s hitelminősítő a napokban leminősítette Tunézia államadósságát B3-as szintről Caa1-re, miközben fenntartotta a negatív kilátást. Október 14-i közleményében a Moody’s kiemeli, hogy a negatív kilátás oka az államháztartási reformok végrehajtásának valószínű csúszása, amely az ország devizatartalékának elolvadásához vezet.

Kis Saied új kurzust hozottKis Saied új kurzust hozott

A tunéziai jegybank október 6-i közleményében figyelmeztet az ország külső finanszírozási forrásainak rendkívüli szűkösségére, amely visszatükrözi a nemzetközi hitelezők félelmét a leminősítések és az IMF-el elmaradt új hitelprogram miatt. Mindezen kedvezőtlen friss hírek azután érkeznek, hogy az ország átlagos éves növekedési üteme 2010 és 2020 között mindössze 0,6 százalékot ért el, a COVID-válság pedig aztán tavaly 8,8 százalékos gazdasági visszaesést idézett elő. Az ország GDP-jének 14 százalékát kitevő turisztikai szektor még keményebb ütést kapott.

„Robin Hood” puccsa

Az észak-afrikai ország pártoktól független elnöke, Kais Saied július 25-én ragadta magához a hatalmat, amikor leváltotta a Hichem Mechichi vezette kormányt, 30 napra felfüggesztette a parlament működését és feloldotta a képviselők mentelmi jogát. A rendkívüli intézkedések hatálya augusztus végén járt volna le, az államfő azonban határozatlan időre meghosszabbította azokat.

Saied csak 11 hét elteltével, most októberben iktatott be egy új kormányt, Najla Bouden egykori oktatási miniszter vezetésével. A geológus végzettségű hölgyet sokan úgy ünneplik, mint az arab világ első női miniszterelnökét.

De Bouden valójában kevés politikai tapasztalattal bír és csak nehezen tudja majd érvényesíteni akaratát az elnökkel szemben. Márpedig Saied továbbra is rendeletekkel kormányoz és meghatározza a politikai kurzust.

Mint egy igazi populistához illik, Saied a tömeg kedvét keresi. Csökkenteni akarja az elfutó élelmiszerárakat, és az „eliteket” rövid pórázra fogná. Már folynak a korrupciós vizsgálatok az iszlamista Ennahda Párt ellen, a szekuláris Qalb Tounes párttal szemben, ahogyan több üzletember ellen is. Mint egy „tunéziai Robin Hood”, az elnök a kisemberek érdekeit akarja megóvni, ami viszont nagyban megnehezíti a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel.

A washingtoni demokrata párti kormányzat idegesen figyeli a fejleményeket. Emberjogi sértésnek tekinti ugyanis, hogy Yassine Ayari volt törvényhozót és a konzervatív iszlamista Al-Karama párt volt vezetőjét, Seiffedine Makhloufot katonai bíróság elé állították.

Geopolitikai kockázatok

Az iszlamizálódó Törökország haragosan figyeli a fejleményeket. Ankara ugyanis az iszlamista Ennahda Párt mentorának tekinti magát, amely 2011-től döntő szóval bírt az ország politikai folyamataira, és amelyet most Saied nemes egyszerűséggel „árulónak” nevez és tárgyalni sem hajlandó velük.

Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok viszont tapssal illeti az új, szekuláris kurzust. Kairó halálos ellenségnek tekinti azt a Muszlim Testvériség mozgalmat, amely az Ennahda Párt egyik alapítója volt. Saied áprilisban látogatott az egyiptomi fővárosba, el-Sziszi elnökkel több együttműködési megállapodást írt alá – és azóta tovább erősödött a két ország katonasága közötti kapcsolat.

Saied ezzel a geopolitikai kurzussal viszont azt kockáztatja, hogy Tunéziát azoknak a regionális hatalmi harcoknak a színterévé változtatja, amelyek a szomszédos Líbiában polgárháborúhoz vezettek.

Saied népszerű a fiatalok körében

Tunézia volt az egyetlen olyan arab ország, amelynek 2011-es rendszerváltó forradalma kapcsán évekig nyugodt szívvel használhattuk a ’tavasz’ kifejezést. A forradalom szinte vér nélkül ment végbe, a diktátor pedig különösebb ellenállás nélkül törődött bele hatalmának elvesztésébe. De mára a munkanélküliség szintje 15 százalékos, a fiatalok harmada az utcán van, a polgárok vásárlóereje pedig 40 százalékkal alacsonyabb szinten van, mint a forradalom előtt.

Tunéziában a fiatalok mára kiábrándultak, mivel többségük az elmúlt évek politikai vezetését okolja az ország leromlott gazdasági helyzetéért, s emiatt közömbösek a politikával szemben. A forradalom utáni bizonytalanságban pedig sajnos a külföldi tulajdonú munkahelyek sorra megszűntek, miközben a turizmus is visszaesett. Saied „Robin Hood” harca tehát egyelőre komoly népszerűségnek örvend.

Ahogyan a szekuláris kurzus is. A tunéziai kormány szerint körülbelül 2500-3000 állampolgáruk harcolhatott az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban. Ez pedig arányában több bármely más országnál a világon, a londoni Radikalizációs Tanulmányok Nemzetközi Központja szerint. Közülük egyre többen térnek most vissza, amely egyfajta időzített bombát jelent a kis észak-afrikai országra nézve.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárddal ösztönöznek Orbán Viktorék új termékekre, eljárásokra
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 10:22
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a tavaly sikeresen bemutatkozott Gyorsítósáv második köre több mint két és félszeres keretösszeggel bátorítja a magyar ötletek gyakorlati hasznosítását.
Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló