3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donald Trump amerikai elnökjelölt felnéz Vlagyimir Putyin orosz elnökre és nagy államférfinak tartja. Az orosz gazdaság pocsék állapota, az olajnak való kiszolgáltatottsága, a lemaradó tőzsde, a gyengülő rubel, a katonai kiadások szintje azonban mind-mind azt mutatják, hogy az orosz vezetés nincs a helyzet magaslatán.
Egy ballisztikus rakéta makett, amelyet a felirat szerint „Személyesen Obamának kell kézbesíteni!”

A politikai újságírás nagy kérdése 2016-ban, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt melyik téveszméjét érdemes leleplezni – írja a Marketwatch.com kommentárja. Többek között Vlagyimir Putyinról vannak érdekes gondolatai. Putyin sokkal nagyobb vezető, mint amilyen az amerikai elnök volt – találta például mondani. A jelek szerint csodálja az orosz elnököt, és követendő példának tartja.

A szerző első ábrája szerint az orosz rubel 2008-ban 43 dollárcentet ért, ma csak 15 cent, de volt az idén 13 is. (Az ábrák itt láthatók.) Ez mintegy 70 százalékos értékvesztés, amit csak részben magyaráz meg a dollár általános erősödése más devizákkal szemben. Ennek alapján az amerikai a legjobban vezetett gazdaság a világon, az orosz gazdaság pedig a legrosszabb, ez nem épp briliáns vagy erős képességű vezetőre utal – állítja a cikk.

A második ábra bemutatja, hogy az orosz GDP 3,7 százalékkal zsugorodott tavaly, főleg az olaj- és gázárak csökkenése miatt, és idén is újabb 1,8 százalékot az első fél évben. Céloznak rá, hogy ez nem kis részben amiatt volt, hogy Obama amerikai elnök támogatta az amerikai palaolaj-kitermelést és ezzel megtörte az OPEC ármanipuláló képességét.

Egy nagy vezetőt ez nem szabadott volna felkészületlenül érjen, és az olajpénzekből már korábban több lábra kellett volna állítania országa gazdaságát. Hacsak nem követi Trumpot, a zseniális stratégát, akinek az a nagy terve, hogy csapatokat küld Irakba, hogy olajat lopjon – írják. Megemlítik, hogy az orosz gazdaság szerkezete Törökországéhoz, Venezueláéhoz és Zambiáéhoz hasonlít (például igen alacsony a szolgáltató szektor aránya). Az orosz export kétharmadát az olaj és a gáz adja, de a harmadik legnagyobb tétel is a szén.

A harmadik ábrán az orosz tőzsde teljesítményét kritizálják, mondván, hogy az 2011 óta nem csinált lényegében semmit. Öt év alatt a moszkvai Micex index felment ugyan 35 százalékot, ez idő alatt azonban az amerikai S&P 500 75 százalékot hozott.

Azt is állítják, hogy az orosz részvényeknél buborékfújás az Micex index emelkedése, és érdemes lehet ezeket shortolni. (Érdemes azonban hozzátenni, hogy a szóban forgó Micex index rubelben van, és a rubel többet vesztett értékéből, mint amennyit az index felment. A dollárban számolt RTSI index viszont öt év alatt mintegy 30 százalékot esett. Így korántsem biztos, hogy az orosz tőzsdei részvények drágák – a szerk.).

Az utolsó ábra az egyes országok katonai költségvetését ábrázolja, amiből kiderül, hogy az első helyen levő Egyesült Államok kilencszer annyit költ a hadseregére, mint a negyedik helyen levő Oroszország. (A második Kína, a harmadik Szaúd-Arábia.) Sőt, az USA nagyjából annyit költ a hadügyre, mint a teljes orosz költségvetés, és többet, mint az utána következő hét ország együttvéve. Így Oroszország semmiképp sem tud vele lépést tartani katonailag.

Putyin Oroszországa egy szuperhatalomnak álcázott benzinkút” - idézik John McCain szenátort.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG