3p
Donald Trump amerikai elnökjelölt felnéz Vlagyimir Putyin orosz elnökre és nagy államférfinak tartja. Az orosz gazdaság pocsék állapota, az olajnak való kiszolgáltatottsága, a lemaradó tőzsde, a gyengülő rubel, a katonai kiadások szintje azonban mind-mind azt mutatják, hogy az orosz vezetés nincs a helyzet magaslatán.
Egy ballisztikus rakéta makett, amelyet a felirat szerint „Személyesen Obamának kell kézbesíteni!”

A politikai újságírás nagy kérdése 2016-ban, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt melyik téveszméjét érdemes leleplezni – írja a Marketwatch.com kommentárja. Többek között Vlagyimir Putyinról vannak érdekes gondolatai. Putyin sokkal nagyobb vezető, mint amilyen az amerikai elnök volt – találta például mondani. A jelek szerint csodálja az orosz elnököt, és követendő példának tartja.

A szerző első ábrája szerint az orosz rubel 2008-ban 43 dollárcentet ért, ma csak 15 cent, de volt az idén 13 is. (Az ábrák itt láthatók.) Ez mintegy 70 százalékos értékvesztés, amit csak részben magyaráz meg a dollár általános erősödése más devizákkal szemben. Ennek alapján az amerikai a legjobban vezetett gazdaság a világon, az orosz gazdaság pedig a legrosszabb, ez nem épp briliáns vagy erős képességű vezetőre utal – állítja a cikk.

A második ábra bemutatja, hogy az orosz GDP 3,7 százalékkal zsugorodott tavaly, főleg az olaj- és gázárak csökkenése miatt, és idén is újabb 1,8 százalékot az első fél évben. Céloznak rá, hogy ez nem kis részben amiatt volt, hogy Obama amerikai elnök támogatta az amerikai palaolaj-kitermelést és ezzel megtörte az OPEC ármanipuláló képességét.

Egy nagy vezetőt ez nem szabadott volna felkészületlenül érjen, és az olajpénzekből már korábban több lábra kellett volna állítania országa gazdaságát. Hacsak nem követi Trumpot, a zseniális stratégát, akinek az a nagy terve, hogy csapatokat küld Irakba, hogy olajat lopjon – írják. Megemlítik, hogy az orosz gazdaság szerkezete Törökországéhoz, Venezueláéhoz és Zambiáéhoz hasonlít (például igen alacsony a szolgáltató szektor aránya). Az orosz export kétharmadát az olaj és a gáz adja, de a harmadik legnagyobb tétel is a szén.

A harmadik ábrán az orosz tőzsde teljesítményét kritizálják, mondván, hogy az 2011 óta nem csinált lényegében semmit. Öt év alatt a moszkvai Micex index felment ugyan 35 százalékot, ez idő alatt azonban az amerikai S&P 500 75 százalékot hozott.

Azt is állítják, hogy az orosz részvényeknél buborékfújás az Micex index emelkedése, és érdemes lehet ezeket shortolni. (Érdemes azonban hozzátenni, hogy a szóban forgó Micex index rubelben van, és a rubel többet vesztett értékéből, mint amennyit az index felment. A dollárban számolt RTSI index viszont öt év alatt mintegy 30 százalékot esett. Így korántsem biztos, hogy az orosz tőzsdei részvények drágák – a szerk.).

Az utolsó ábra az egyes országok katonai költségvetését ábrázolja, amiből kiderül, hogy az első helyen levő Egyesült Államok kilencszer annyit költ a hadseregére, mint a negyedik helyen levő Oroszország. (A második Kína, a harmadik Szaúd-Arábia.) Sőt, az USA nagyjából annyit költ a hadügyre, mint a teljes orosz költségvetés, és többet, mint az utána következő hét ország együttvéve. Így Oroszország semmiképp sem tud vele lépést tartani katonailag.

Putyin Oroszországa egy szuperhatalomnak álcázott benzinkút” - idézik John McCain szenátort.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG