Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ellenkezőleg: többször és több napot töltöttünk külföldön a kora nyári időszakban, mint egy évvel ezelőtt. Pedig a pénzügyminiszter a 325 forintos euróárfolyam mellett marasztalta itthoni nyaralásra a magyarokat. A forint azóta tovább gyengült, a nyaralókat ez a tény nem tántorította el az egynapos külföldi kiruccanásoktól és hosszabb nyaralásoktól. A legtöbb magyar Ausztriába, Szlovákiába és Németországba utazott. Rengeteg pénzt hagytunk a németeknél, ők meg nálunk.
(Fotó: depositphotos.com)

"Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon" ezt Varga Mihály pénzügyminiszter mondta még június elején a Figyelőnek arra a kérdésre, hogy mit tanácsol, mikor vegyenek eurót a nyaralni induló magyarok a 325 forintos euróárfolyam mellett.

Azóta a forint tovább gyengült, múlt héten rekord alacsony szintre süllyedt az euróhoz képest, túllépte a 333,50 forintot is az árfolyam. (Ahogy arról korábban már írtunk, a legjobban azok jártak jól, akik június első heteiben váltottak eurót. Június 11-én még csak 320,6 forinton jegyezte az árfolyamot az MNB.)

10 százalékos növekedés egy év alatt

Mindezek ellenére a „honfitársak” nem maradtak itthon az igazi nyaralószezon beindulása előtt sem. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt héten publikált II. negyedéves statisztikája szerint jócskán nőtt a magyarok által külföldre tett többnapos utak száma: 6,2 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok, ez a szám 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

A statisztika alapján az egynapos utazások száma 6,5, a többnaposoké 16 százalékkal nőtt. Az úgynevezett városnézési utak is jelentősen, 21 százalékkal nőttek, amihez a KSH szerint hozzájárult a munkavégzési és a rokon-, barátlátogatási célú utazások számának emelkedése. Az utazások 61 százaléka egynapos út volt (ennek 75 százaléka magánjellegű, 25 százaléka üzleti út, munkavégzés).

A szomszédokhoz látogattunk a leggyakrabban

Érdekes adat, hogy az egynapos utazások harmadának a célja vásárlás volt, ezt követik a szabadidős, valamint a barátok meglátogatása. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, az idelátogatók száma 5,6, illetve 21 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Meglepő eredmény, hogy Ausztriába sokkal többen tettek vásárlási célú utakat, mint egy évvel korábban, Szlovákiába pedig lényegesen többen utaztak rokon- vagy barátlátogatásra.

Az adatokból kiderült az is, hogy a magyarok 2,4 millió többnapos utazást tettek külföldön. A többnapos utakon belül:

  • a szabadidős, szórakozási, egészségmegőrzési célú utak aránya 44 százalék,
  • a rokon- és barátlátogatásoké 30 százalék,
  • a munkavégzési célú utaké 12 százalék,
  • a konferenciáké, üzleti utaké 6,8 százalék volt.

A többnapos utak harmada Németországba, Romániába és Ausztriába irányult. Németország volt a legkedveltebb úti cél, 26 százalékkal többen látogattak oda, mint az előző év azonos időszakában. (Az első hely feltehetően a munkacélú utaknak is betudható.) A rangsorban második helyen Románia végzett (+20%), míg érdekes módon Ausztriába csökkent (-28%) a magyarok többnapos utazásainak száma.

Ha a távolabbi, főleg nyaralási céllal látogatott országokat nézzük, a KSH térképéből kiolvasható, hogy sok magyar választotta a tavaszi, kora nyári hónapokban Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Horvátországot, Ukrajnát, Görögországot, Törökországot és Egyiptomot és az Egyesült Államokat úti célul.

Külföldre tett utazások száma, 2019. II. negyedév, ezer utazás (Forrás: KSH)

Több napot töltöttünk külföldön

Nem csak több időt, de többet is költöttünk külföldön. A második negyedévben átlagosan 3,1 napot töltöttek külföldön a magyarok, ez 0,3 nappal több, mint egy évvel korábban. Az utazók külföldön töltött összes ideje szintén nőtt, elérte a 19,2 millió napot.

Az egynapos és a többnapos utazók külföldön töltött ideje is bővült valamelyest. A külföldre utazó magyarok folyó áron 1,1 százalékkal többet, 223 milliárd forintot költöttek. A legnagyobb összeget, 35 milliárd forintot a Németországba utazók költötték el.

Figyelemre méltó adat még az Ausztriába és Olaszországba utazók összes kiadása is. Fejenként és naponta átlagosan 11 600 forintot költöttek a külföldre látogatók, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb egy főre jutó napi 30 ezer forintnyi átlagos kiadás a konferencia, üzleti út célú utazásokhoz kapcsolódott.

Mire költöttek a külföldre látogatók magyarok?

A kiadásaik

  • 33 százalékát élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására,
  • 27 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra,
  • 11 százalékát közlekedésre és üzemanyagra (ez 2 százalékkal több, mint egy éve),
  • 13 százalékát kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra fordították.

Eközben kik jönnek hozzánk?

A KSH felmérése a Magyarországra látogató külföldiek számát is vizsgálta. A külföldiek egy negyedév alatt 15 milliószor utaztak Magyarországra, mint az előző év azonos időszakában, ez 6,8 százalékos növekedést jelent. Az egynapos utazások száma 14 százalékkal nőtt, a többnapos utazásoké viszont 8,4 százalékkal csökkent.

A Magyarországra több napra tett beutazások száma a főbb küldő országok szerint, 2019. II. negyedév, ezer utazás (Forrás: KSH)

Külföldi látogatóink közel egynegyede Romániából, 18 százaléka Szlovákiából, 15 százaléka Ausztriából érkezett. A több napra érkezők közül 715 ezren Németországból jöttek. A német látogatók száma jelentősen, 18 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Kevesebb napig maradnak itt, de többet költenek

A beutazók itt töltött ideje összesen 32 millió napra nőtt (+2,7 százalék). Ezzel párhuzamosan, de annál jóval jobban, 12 százalékkal többet, folyó áron 559 milliárd forintot költöttek a hozzánk látogató külföldiek. Ez fejenként és naponta átlagosan 17 300 forintot jelent, ami 1400 forinttal több, mint egy éve. A legtöbbet, 76 milliárd forintot a Németországból érkezők hagyták nálunk.

Anyagi okok miatt maradunk itthon

Hogy hol terveznek idén nyaralni a magyarok, arról több kutatás, felmérés is készült még a nyár elején. A hévízi NaturMed Hotel Carbona országos reprezentatív kutatása szerint megkérdezettek közül a legtöbben (32 százalék) kizárólag belföldi célpontot, 26 százalék pedig csak külföldi desztinációt jelölt meg (4 százalék külföldre és belföldre egyaránt utazik). Egy másik felmérés, a Szallas.hu szerint minden második magyar itthon nyaral idén, harmaduk külföldön és belföldön is vakációzik. Csak jóval kevesebben vannak azok, akik kizárólag külföldön nyaralnak (6%), viszont akadnak olyanok is, akik idén egyáltalán nem utaznak el (5%). A belföldi nyaralást választók indítékai között az anyagi okok (43%) szerepelnek az élen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság 97 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott januárban, mint decemberben
MTI | 2021. február 26. 11:32
A munkanélküliek száma pedig 38 ezerrel nőtt meg év elején, jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Újabb 500 ezer adag kínai vakcina érkezik márciusban
MTI | 2021. február 26. 10:55
Jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Friss
hírlevél