1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Másutt is vitatkoznak a közgazdászok Nouriel Roubinivel, aki három és fél éve már, hogy a következő évre folyamatosan a recesszió kiújulását, a W alakú válság forgatókönyvét várja. Ha visszanézzük az előrejelzéseit, egyes részletekben igaza lett ugyan, de az olyannyira várt duplaalj az USA-ban eddig sehogy sem következett be.

Permanens medvéknek, egyfajta állandó vészmadaraknak hívja az Investing Caffeine blog szerzője és a Sidoxia Capital Management elemzője, Wade Slome az olyan közgazdászokat és befektetési szakembereket, mint Nouriel Roubini, Peter Schiff, John Mauldin, Mohamed El-Erian vagy  Bill Gross és még mások. (A medvepiac hosszan tartó árfolyameséseket jelent a tőkepiacon.) A permanens medvék már 14 negyedéve, azaz három és fél éve riogatnak a recesszióval az USA-ban, ami csak nem akar bekövetkezni.

Dupla mélypont helyett dupla hasítás

Az ő véleményük fényében valósággal eretneknek hangzik Wade Slome írása, amely szerint nem „double dip” várható, azaz kettős aljzat, vagy W alakú válság, ami azt jelentené, hogy ismét hasonlóan mélyre csúszik az USA gazdasága, mint ahol 2008-2009-ben volt. Ehelyett a „double rip” mellett teszi le a voksát, amit talán dupla hasításnak lehetne nevezni, és azt érti alatta, hogy több negyedéves élénkülés után újabb hosszan tartó fellendülés következik.

A szakember a rossz előrejelzésekre példaként hozza fel Bill Gross, a világ legnagyobb kötvénypiaci portfóliójának kezelője véleményét, aki december végén erről az évről kijelentette, hogy a részvénypiacok évi öt százaléknál magasabb hozamot nem fognak hozni. Erre a piac már az év első 18 napján 4,5 százalékkal emelkedett. (Bill Gross egyébként 2011-ben is nagyot hibázott, amikor az amerikai államkötvényeket már túlárazottnak találta. De voltak jó húzásai is, mint az aranyvásárlás.)

Végzet úr és az éveket késő recesszió

A másik példája Nouriel Roubini munkásságához fűződik, akinek neve a napokban sokat szerepelt a hazai sajtóban, miután Matolcsy György gazdasági miniszter a forint gyengüléséért őt tette felelőssé, amit azután az érintett és mások is cáfoltak. Wade Slome most a fejlett gazdaságokkal kapcsolatban idéz négy különböző cikket, amelyek tanúsága szerint a Mr. Doom-ként (Végzet Úrként) is ismert közgazdász negyedik éve a recesszió kiújulását, a „double dip” bekövetkeztét vetíti előre, általában mindig a rákövetkező évre. (Igaz, rendszerint valószínűségekről, lehetőségekről beszél, és nem bizonyosságokról.)

Nouriel Roubini a 2012-es Világgazdasági Fórumon, Davosban. Fotó: Sebastian Derungs / World Economic Forum

A Bloombergen 2009. augusztus 29-én megjelent cikk címe szerint „Roubini fokozott veszélyét látja a dupla aljú recessziónak”. Ezt azzal indokolta, hogy fennáll a veszélye a globális fiskális (költségvetési) és monetáris (jegybanki) stimulusok végének. Kissé elsiette, hiszen a monetáris stimulusok legalábbis az EU, az USA, Nagy-Britannia és Japán jegybankjai részéről azóta is egyértelműen kitartanak.

Nulla felé konvergálna az USA?

De többek között azt is mondta, hogy ahol nagy a költségvetési hiány, azokat az országokat megbüntetik majd a kötvénypiaci szereplők és csak drágán jutnak majd forráshoz, ami stagnáláshoz fog vezetni – ez sem így következett be eddig, az állampapír-hozamok sok ilyen országban nagyon alacsonyak, igaz, a gazdasági stagnálásnak szintén bőven vannak jelei (például az EU-ban, Japánban).

A Huftington Post 2010. augusztus 26-án arról tudósított, hogy Roubini egy CNBC-interjúban kifejtette, a „double dip” kialakulásának kockázata az USA-ban már nagyobb 40 százaléknál is. Az év végére már csak nulla százalékhoz közeli gazdasági növekedést várt, mert véleménye szerint a gazdaságélénkítés eredménye az országban a készletek növekedése lett, nem a végső eladásoké. (Angol nyelvű videó.)

Csak egy picivel optimistább a majáknál

Úgy látszik, a közgazdász nyáron készíti el prognózisait, mert az International Business Times cikke szerint 2011 augusztusában már több mint 60 százalékos valószínűséget adott a douple dip kialakulásának a Bloomberg Television-nek adott interjújában. Bár ekkor már ő is úgy gondolta, hogy a jegybanki pénzbőség tovább fog tartani, úgy vélte, ez nem fog a hitelezés és a gazdaság bővítéséhez vezetni.

Roubini tavaly már június elején nyilatkozott a 2013-as évről. A Forbes.com élcelődése szerint csak egy picivel volt optimistább azoknál, akik a maja világvégét várták. A sokszor rövid Twitter-üzenetekben (képünkön) megnyilatkozó közgazdász valóban borús képet festett, szerinte nagy vihar várható a piacokon, káosz lesz az Eurozónában és – milyen meglepő – „double dip” alakulhat ki az USA-ban.

(Há)borús gondolatok

Ami kontinensünket illeti, Mr. Végzet szerint Görögország távozhat az Eurozónából és a válság más államokra, leginkább Spanyolországra is átterjedhet. (Ez tavaly június elején még nem volt annyira egyértelmű, mint most.) Masszív lassulást várt a feltörekvő piacok gazdaságában és lágy vagy kemény landolást (növekedés-visszaesést) Kínában. Legborúlátóbb gondolata szerint pedig háború törhet ki a Közel-Keleten és elszállhatnak az olajárak.

Roubini hírnevét egyébként a 2008-as válság kitörésének előrejelzésével alapozta meg. Mindebből természetesen nem következik az, hogy a magyar forinttal kapcsolatban neki és cégének ne lehetne igaza, véleményét sok magyar szakember is osztja...

Sorozatunk előző részei:

Amikor tíz meghökkentő előrejelzésből egy sem következett be

Ez volt a 9+3 legrosszabb jóslat 2012-re

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG