TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Másutt is vitatkoznak a közgazdászok Nouriel Roubinivel, aki három és fél éve már, hogy a következő évre folyamatosan a recesszió kiújulását, a W alakú válság forgatókönyvét várja. Ha visszanézzük az előrejelzéseit, egyes részletekben igaza lett ugyan, de az olyannyira várt duplaalj az USA-ban eddig sehogy sem következett be.

Permanens medvéknek, egyfajta állandó vészmadaraknak hívja az Investing Caffeine blog szerzője és a Sidoxia Capital Management elemzője, Wade Slome az olyan közgazdászokat és befektetési szakembereket, mint Nouriel Roubini, Peter Schiff, John Mauldin, Mohamed El-Erian vagy  Bill Gross és még mások. (A medvepiac hosszan tartó árfolyameséseket jelent a tőkepiacon.) A permanens medvék már 14 negyedéve, azaz három és fél éve riogatnak a recesszióval az USA-ban, ami csak nem akar bekövetkezni.

Dupla mélypont helyett dupla hasítás

Az ő véleményük fényében valósággal eretneknek hangzik Wade Slome írása, amely szerint nem „double dip” várható, azaz kettős aljzat, vagy W alakú válság, ami azt jelentené, hogy ismét hasonlóan mélyre csúszik az USA gazdasága, mint ahol 2008-2009-ben volt. Ehelyett a „double rip” mellett teszi le a voksát, amit talán dupla hasításnak lehetne nevezni, és azt érti alatta, hogy több negyedéves élénkülés után újabb hosszan tartó fellendülés következik.

A szakember a rossz előrejelzésekre példaként hozza fel Bill Gross, a világ legnagyobb kötvénypiaci portfóliójának kezelője véleményét, aki december végén erről az évről kijelentette, hogy a részvénypiacok évi öt százaléknál magasabb hozamot nem fognak hozni. Erre a piac már az év első 18 napján 4,5 százalékkal emelkedett. (Bill Gross egyébként 2011-ben is nagyot hibázott, amikor az amerikai államkötvényeket már túlárazottnak találta. De voltak jó húzásai is, mint az aranyvásárlás.)

Végzet úr és az éveket késő recesszió

A másik példája Nouriel Roubini munkásságához fűződik, akinek neve a napokban sokat szerepelt a hazai sajtóban, miután Matolcsy György gazdasági miniszter a forint gyengüléséért őt tette felelőssé, amit azután az érintett és mások is cáfoltak. Wade Slome most a fejlett gazdaságokkal kapcsolatban idéz négy különböző cikket, amelyek tanúsága szerint a Mr. Doom-ként (Végzet Úrként) is ismert közgazdász negyedik éve a recesszió kiújulását, a „double dip” bekövetkeztét vetíti előre, általában mindig a rákövetkező évre. (Igaz, rendszerint valószínűségekről, lehetőségekről beszél, és nem bizonyosságokról.)

Nouriel Roubini a 2012-es Világgazdasági Fórumon, Davosban. Fotó: Sebastian Derungs / World Economic Forum

A Bloombergen 2009. augusztus 29-én megjelent cikk címe szerint „Roubini fokozott veszélyét látja a dupla aljú recessziónak”. Ezt azzal indokolta, hogy fennáll a veszélye a globális fiskális (költségvetési) és monetáris (jegybanki) stimulusok végének. Kissé elsiette, hiszen a monetáris stimulusok legalábbis az EU, az USA, Nagy-Britannia és Japán jegybankjai részéről azóta is egyértelműen kitartanak.

Nulla felé konvergálna az USA?

De többek között azt is mondta, hogy ahol nagy a költségvetési hiány, azokat az országokat megbüntetik majd a kötvénypiaci szereplők és csak drágán jutnak majd forráshoz, ami stagnáláshoz fog vezetni – ez sem így következett be eddig, az állampapír-hozamok sok ilyen országban nagyon alacsonyak, igaz, a gazdasági stagnálásnak szintén bőven vannak jelei (például az EU-ban, Japánban).

A Huftington Post 2010. augusztus 26-án arról tudósított, hogy Roubini egy CNBC-interjúban kifejtette, a „double dip” kialakulásának kockázata az USA-ban már nagyobb 40 százaléknál is. Az év végére már csak nulla százalékhoz közeli gazdasági növekedést várt, mert véleménye szerint a gazdaságélénkítés eredménye az országban a készletek növekedése lett, nem a végső eladásoké. (Angol nyelvű videó.)

Csak egy picivel optimistább a majáknál

Úgy látszik, a közgazdász nyáron készíti el prognózisait, mert az International Business Times cikke szerint 2011 augusztusában már több mint 60 százalékos valószínűséget adott a douple dip kialakulásának a Bloomberg Television-nek adott interjújában. Bár ekkor már ő is úgy gondolta, hogy a jegybanki pénzbőség tovább fog tartani, úgy vélte, ez nem fog a hitelezés és a gazdaság bővítéséhez vezetni.

Roubini tavaly már június elején nyilatkozott a 2013-as évről. A Forbes.com élcelődése szerint csak egy picivel volt optimistább azoknál, akik a maja világvégét várták. A sokszor rövid Twitter-üzenetekben (képünkön) megnyilatkozó közgazdász valóban borús képet festett, szerinte nagy vihar várható a piacokon, káosz lesz az Eurozónában és – milyen meglepő – „double dip” alakulhat ki az USA-ban.

(Há)borús gondolatok

Ami kontinensünket illeti, Mr. Végzet szerint Görögország távozhat az Eurozónából és a válság más államokra, leginkább Spanyolországra is átterjedhet. (Ez tavaly június elején még nem volt annyira egyértelmű, mint most.) Masszív lassulást várt a feltörekvő piacok gazdaságában és lágy vagy kemény landolást (növekedés-visszaesést) Kínában. Legborúlátóbb gondolata szerint pedig háború törhet ki a Közel-Keleten és elszállhatnak az olajárak.

Roubini hírnevét egyébként a 2008-as válság kitörésének előrejelzésével alapozta meg. Mindebből természetesen nem következik az, hogy a magyar forinttal kapcsolatban neki és cégének ne lehetne igaza, véleményét sok magyar szakember is osztja...

Sorozatunk előző részei:

Amikor tíz meghökkentő előrejelzésből egy sem következett be

Ez volt a 9+3 legrosszabb jóslat 2012-re

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél