3p

A német drágulás két és fél éves mélyponton, az élelmiszerárak viszont még mindig felfelé húzzák.

Az élelmiszerár-emelkedés lassuló ütemének és az energiaárak csökkenésének köszönhetően novemberben két és fél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

Novemberben a Destatis végleges kalkulációja alapján az előzetes adattal megegyező, 3,2 százalék lett az éves áremelkedés, alacsonyabb az októberi 3,8 százaléknál.

Novemberben az infláció már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, és az elért szint 2021 júniusa óta a legalacsonyabb lett Németországban.

Ruth Brand, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke az adatokat kommentálva megjegyezte, hogy "2023 októberében és novemberében különösen sok energiatermék lett olcsóbb, mint egy évvel korábban volt. Az éves élelmiszerár-infláció szintén tovább enyhült, de még mindig jelentősen meghaladja az általános inflációt."

Novemberben az energiatermékek ára 4,5 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak az októberi 3,2 százalékos éves csökkenés után. Az energiaárak október óta a bázishatás miatt csökkennek. Az üzemanyagárak éves csökkenése novemberben 6,9 százalék volt, a háztartási energia 2,7 százalékkal lett olcsóbb. A könnyű fűtőolaj ára 19,4 százalékkal, a földgázé 18,3 százalékkal csökkent. A villamos energia ára viszont tovább emelkedett, novemberben 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az élelmiszerárak 5,5 százalékkal emelkedtek novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerárak emelkedésének az üteme lassul, októberben 6,1 százalék, szeptemberben 7,5 százalék, augusztusban 9,0 százalék volt. A novemberinél kisebb mértékben legutóbb 2022 februárjában emelkedtek az élelmiszerárak, 5,4 százalékkal.

Novemberben a fogyasztói árak energiaárak nélkül 4,0 százalékkal, élelmiszerek és energiaárak nélkül pedig 3,8 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek és energia nélkül számított fogyasztói árindex - a maginfláció - novemberben 2022 augusztusa óta először csökkent a négy százalékos szint alá.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek novemberben, szintén az előzetes adattal megegyező mértékben az októberi stagnálás után.

Az energiaárak összességében jelentősen, 4,5 százalékkal csökkentek novemberben az előző hónaphoz képest. A földgáz 3,0 százalékkal, a könnyű fűtőolaj 2,9 százalékkal lett olcsóbb. Az üzemanyagárak 2,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben az élelmiszerárak összességében 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Különösen a zöldségek drágultak, egy hónap alatt 4,1 százalékkal.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG