4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az orosz információs műveletek áldozatául eshet a hazai média sokszínűsége és kiegyensúlyozottsága, miközben Moszkva magyar segítséggel hatol be a Balkánra. Az új hazai jobboldali médiagólem vezetője korábban ügyvédje volt annak a KGB-s maffiafőnöknek, akiért az FBI külön egységet küldött Budapestre. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A hazai 2012-es nemzetbiztonsági és a 2013-as kiberbiztonsági stratégia rögzíti, hogy az információs hadviselés nemzetbiztonsági kockázatot jelent, viszont egy szó sincs ezekben az anyagokban Moszkva hiperaktív tevékenységéről térségünkban. Márpedig a hatályos orosz katonai doktrínában kerek-perec lefektették, hogy az információs hadviselés a klasszikus haderőnemekkel egyenértékű. A magyar miniszterelnök napjainkra harmonikusan belesimul a Kreml doktrínájába: folyamatos Nyugat-ellenes kampányt folytat, bizalmi emberei segítik az orosz információs műveleteket a Balkánon és Putyin utasítására elüldözi a CEU-t.

Ahogyan 2010-ben Lázár János Fidesz frakcióvezetőként kifejtette: „Az Oroszországhoz fűződő viszony egyben értékválasztást is jelent. A kapcsolat gazdaságilag, stratégiailag előnyös lehet, ugyanakkor Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem.” Nos, azóta Orbán értékválasztása látványosan megtörtént – amelynek eredményeképpen az országban olyan közállapotok alakultak ki, hogy hazánk ma már nem lehetne az EU tagja.

A kinyújtott kéz

Pár nappal a Putyin-barát volt macedón miniszterelnök hazánkba csempészése után Orbánnak újra sikerült címlapokra tenni hazánkat a világsajtóban azzal a szürreállis történettel, amelyben Mészáros Lőrinc, Matolcsy Ádám, Schmidt Mária, Habony Árpád és Tombor András egy nonprofit alapítványnak ajándékozták (sic) lapjaikat. A nyugati médiumok egyöntetű megállapítása szerint a médiagólem létrehozásával tovább gyengül a sajtószabadság Magyarországon és sérülnek az alkotmányos ellensúlyok. Valóban, soha demokratikus országban ilyen sajtókonglomerátum még nem létezett.

De hogy jön ide a Kreml kinyújtott keze? Nos, az orosz állami Gazprom és egyben a hazai kormány strómanjának tartott Heinrich Pecina osztrák üzletember két éve aktívan részt vett a kiegyensúlyozott hazai médiapiac megrendítésében a legnagyobb ellenzéki napilap ledarálásával. Múlt héten Pecina szintén bedobta magát felsőbb politikai utasításra. Idén tavasszal pedig az egyik hazai ellenzéki párt külügyi vezetője szivárogtatta ki, hogy „Nyugati diplomáciai körökben gyakori téma, hogy a pénzforrások mögött, amelyek révén Orbán oligarchái Macedóniában, Szlovéniában s egyebütt szélsőjobbos médiavilágot teremtenek, bizony Moszkva áll”.

Mogiljevics és Pintér

Ki lepődik meg ezek után azon, hogy az új jobboldali médiagólem vezetője az a Liszkay Gábor lesz, aki egy személyben volt ügyvédje a hirhedt KGB-s bűnözőnek, Szemjon Mogiljevicsnek, azaz Szeva bácsinak. Egy ügyvéd természetesen nem felel közvetlenül ügyfele bűneiért, de az is nyilvánvaló, hogy az 1990-es évek legbefolyásosabb nemzetközi maffiózója, a „Vörös Maffia” feje nem akárkit kér fel mocskos ügyeinek jogi védelmére. De mennyire voltak Mogiljevics cselekményei égbekiáltóak?

Káncz Csaba

Nos, csupán annyira, hogy 1999-ben komoly magyar-amerikai politikai feszültség keletkezett abból, hogy a hazai elhárítás nem volt hajlandó fellépni ellene, holott éppen a NATO-csatlakozás hajrájában voltunk. 2000-ben pedig Mogiljevics miatt egy külön FBI egység repült Budapestre, de Pintér Sándor akkori belügyminiszter (azt megelőzően országos rendőrfőkapitány) működése alatt a bűnözőnek a haja szála sem görbült. A Kremlhez szorosan bekötött maffiózó egy évtizedet élt háborítatlanul Budapesten, holott a nyugati titkosszolgálatok már a 90-es években is szinte mindent tudtak róla.

Mennyit változott Magyarország ebben a tekintetben az 1990-es évek vége óta? Nos, szinte semmit. A belügyminisztert újonnan Pintér Sándornak hívják. Napjainkban pedig az orosz hírszerzés főnökének, Szergej Nariskinnak a fia letelepedési kötvénnyel költözik hazánkba, de pénzért bebocsáttatást kapott egy olyan Kreml-közeli üzletember is, akit a kinti sajtó egy maffiacsoport vezetőjeként ismer.

Káncz Csaba jegyzete

Szerzői oldala itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon tetszik az oroszoknak Orbán Viktorék lépése
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:23
Reagáltak a hétfői svéd NATO-szavazásra.
Makro / Külgazdaság Okoztak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:07
Összeült a Monetáris Tanács, a forintnak fájt a döntés.
Makro / Külgazdaság Az ország, ahol lassan nem ismerik azt a szót, hogy infláció
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:53
A japán infláció már három hónapja csökken és 2 százalékra esett januárban, de nagyobb volt az elemzői várakozásoknál. Eljött a negatív kamatok vége?
Makro / Külgazdaság Oroszország betiltotta a benzinexportot
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:12
Hat hónapra, március 1-től - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem vétózott, márciusban megkapja az uniós pénzt Ukrajna
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 12:01
Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést lebegtetett meg Joe Biden
Wéber Balázs | 2024. február 27. 11:25
Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  
Makro / Külgazdaság Kihalnak a japánok?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:49
Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.
Makro / Külgazdaság Kezd felpörögni az amerikai hadsereg, megint lelőttek valamit az égről
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:14
Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.
Makro / Külgazdaság Svédország NATO-tagságával Európa Amerika kivonulására is készül?
Bózsó Péter | 2024. február 27. 09:31
Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?
Makro / Külgazdaság Döntő fordulat: Európa nyugati katonákat küldhet Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 09:00
Nincs ugyan konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, de a kérdést mindazonáltal nem lehet kizárni - jelentette ki hétfőn este a francia elnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG