<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Amíg Ön aludt, az orosz–ukrán háború folytatódott.

  • Ukrajna megrongálódott elektromos hálózatának tartalék alkatrészei elfogynak a folyamatos orosz bombázások miatt. Az európai vállalatokat arra kérik, hogy sürgősen adományozzanak fölösleges készletet, hogy segítsék az országot a tél átvészelésében, miután az erőműveket és alállomásokat célzó legutóbbi orosz bombázások 48 órás vagy tovább tartó áramkimaradást eredményeztek országszerte. A NATO-tagállamok miniszterei Bukarestben, Romániában találkoztak, ahol valószínűleg újabb ígéreteket tesznek Ukrajna támogatására, beleértve az üzemanyagot, a generátorokat, az egészségügyi felszereléseket és a téli felszereléseket a katonai támogatáson felül.
  • Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök óva intette a NATO-t attól, hogy Ukrajnát Patriot rakétavédelmi rendszerekkel látja el, és „bűnszervezetnek” nevezte a szövetséget. „Ha – ahogyan Stoltenberg utalt rá – a NATO Patriot rendszerekkel látná el az ukrán fanatikusokat a NATO személyzetével együtt, azonnal fegyveres erőink legitim célpontjává válnának” – írta Medvegyev a Telegramon.
  • Az ukrán erők kedden többször támadást intéztek egy erőmű ellen az orosz Kurszk régióban, ami némi áramkimaradást okozott – közölte a helyi kormányzó. „Összesen körülbelül 11 támadás indult. Egy erőművet ért találat” – mondta Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. Ukrajna nem vállalta a felelősséget, és nem is kommentálta azonnal.

Roman Starovojt, a kurszki régió kormányzója azt mondja, egy ottani erőművet ért találat. Fotó: Wikipedia
Roman Starovojt, a kurszki régió kormányzója azt mondja, egy ottani erőművet ért találat. Fotó: Wikipedia

  • A G7 megegyezett egy olyan hálózat létrehozásáról, amely koordinálja a háborús bűnök kivizsgálását, annak érdekében, hogy az ukrajnai atrocitások gyanúja miatt vádat emeljenek. A G7 igazságügyi miniszterei közös nyilatkozatukban kijelentették, a tagországok biztosítják, hogy minden államban legyen központi nemzeti kapcsolattartó pont a nemzetközi bűncselekmények kivizsgálására.

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG