5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.

Amikor Vlagyimir Putyin elnök tavaly februárban megkezdte "különleges katonai műveletét" Ukrajna ellen, egyik fő motivációja a volt szovjet tagállam NATO-hoz való csatlakozásának megakadályozása volt. Azóta a NATO-tagállamok, élükön az Egyesült Államokkal, hatalmas fegyverkezési támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Az újabb pofon

Putyin számára újabb csapást jelentett, hogy Svédország és Finnország felhagyott a semlegesség régóta folytatott politikájával, hogy csatlakozzanak a szövetséghez. Finnország április 4-i hivatalos belépése a NATO 31. tagjaként egy új, 1340 kilométeres határt nyitott meg, amelyet Oroszországnak kell őriznie, és amely így katonai erőforrásokat von el az ukrajnai hadjárattól.

Erről is főhet a feje. Fotó: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN
Erről is főhet a feje. Fotó: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

A NATO számára Finnország ratifikálása a szövetség történetének egyik leggyorsabb csatlakozása, mivel a két északi ország 2022 májusában benyújtott kérelmét követően kevesebb, mint egy év alatt elnyerte a tagságot. A közelgő NATO-tagság felborítja Svédország hagyományos, 1807-ig visszanyúló semlegességét.

Moszkva és Helsinki kapcsolatai

1809-ben Svédország átengedte Finnországot az Orosz Birodalomnak, ahol nagyhercegséggé vált, mielőtt 1918-ban, az orosz forradalom nyomán elnyerte függetlenségét. A szovjet-finn kapcsolatok következő 73 éve feszült volt. A két ország 1939-1940-ben rövid, de brutális konfliktust vívott egymással, amelyet "Téli Háborúnak" hívnak.

Miután Németország 1941-ben megszállta a Szovjetuniót, Finnország rövid időre részt vett a Barbarossa hadműveletben, ideiglenesen visszafoglalta a Karéliai-öböl menti területeket, de 1944-ben békeszerződést kötött a Szovjetunióval. Ezután a kollaboráns semlegesség időszaka következett, amelyben Helsinki figyelembe vette a szovjet érdekeket.

Nyugati érzékeny technológiákat játszott át Moszkvának, és az 1956-1981 között elnökként funkcionáló Urho Kekkonen választási kampányait a KGB finanszírozta. Ezt Nyugaton "finlandizációnak" nevezték, és ez az időszak az 1991-es szovjet összeomlásig tartott.

Lezárultak a tárgyalások

Finnország és az Egyesült Államok november elején lezárta szakértői szinten a védelmi együttműködési megállapodásról (DCA) szóló tárgyalásokat. A DCA többek között lehetővé teszi a csapatok telepítését, az országban való tartózkodásukat és a katonai felszerelések előzetes tárolását.

Finnország NATO-kötelezettségvállalását még nem hozták nyilvánosságra, de elemzők becslése szerint a NATO kikötötte, hogy Finnország körülbelül 4000 katonából álló szárazföldi erőt biztosít. A finn hadsereg harci képességein túlmenően Oroszországot a többi NATO-tag esetleges finnországi bevetése aggasztja.

Továbbra is nyitott kérdés, hogy ezek a bázisok állandóak lesznek-e vagy sem? A legvalószínűbb forgatókönyv az USA és Norvégia közötti védelmi megállapodásokhoz hasonló konstrukció. Bár az amerikai hadseregnek nincsenek állandó bázisai Norvégiában, fokozott hozzáférést élvez bizonyos katonai létesítményekhez, és rotációs alapon kontingenseket és felszereléseket telepít oda.

Egy város máris jelentkezett

Finnország NATO-tagságával összefüggésben egyben megkezdte a határkerítés építését az Oroszországgal közös határ mentén. Erre azt követően került sor, hogy a finn határőrség 130-260 kilométer kerítés építését javasolta a határ egyes szakaszain, amelynek teljes hossza 1340 kilométer. A kerítés első szakasza szeptemberben készült el.
 
Alig két héttel Finnország szövetséghez való csatlakozása után a NATO-tagság iránti lelkesedés arra késztette Kauhava városi tanácsát, hogy egyhangúlag megszavazva felajánlotta egy NATO-bázis befogadását. A polgármester elmondta, hogy Kauhava Finnország egyetlen olyan katonai repülőtere, amely központi helyen fekszik a balti országok, a Balti-tenger és az összes északi ország között. Megjegyezte: "Amikor a repülőterünk további hasznosítását fontolgattuk, rájöttünk, hogy a térségben nekünk van a leghosszabb kifutópályánk, és nagyon erős az akarat az ország védelmére".

A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Fredrik Lindén, Svédország első tengeralattjáró-flottillájának parancsnoka megjegyezte: "Öt tengeralattjáróval lezárhatjuk a Balti-tengert. Radarjainkkal és fegyvereinkkel lefedjük az érdeklődésre számot tartó területeket".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG