<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nagyhatalmi feszültségek újjáéledésével párhuzamosan újabb lendületet vett a dollár-hegemónia megrendítésének kísérlete. Jövőre már a rubel lesz minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta, Peking pedig heteken belül megindítja az olaj határidős kereskedelmét, amelyet jüanban áraznak be. Venezuela két hete már jüanban adja meg olajárait.
(Fotó: Sxc.hu)

A második világháború végén az USA-vezetésével létrehozták azt a pénzügyi rendszert, amely többé-kevésbe a mai napig fennáll. Egy új globalizációs korszak hajnalán ennek keretében Washington és szövetségesei fölállították a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Nemzetközi Fejlesztési és Újjáépítési Bankot (amely ma a Világbank-csoport öt szervezetének egyike). Kiemelt hatalmat adtak Washingtonnak azáltal, hogy a rendszer középpontjába az amerikai dollárt állították, mely így a világ tartalékvalutájává vált.

Titkos paktum Rijáddal

A dollár tartalékvaluta státusza számos előnnyel jár Washington számára más országokkal szemben. A világ legfontosabb árucikkeivel még mindig főként dollárban kereskednek, akkor is, ha azokat nem az Egyesült Államokban állítják elő. Szaúd-Arábiát például egy titkos megállapodás keretében már az 1970-es évektől kötelezte Washington, hogy kizárólag dollárban kereskedjen olajával és aztán a megszerzett jövedelmet amerikai államkötvény vásárlásra fordítsa.

A jelenlegi dolláralapú rendszernek köszönhetően az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve más országokhoz képest büntetlenebbül képes felhalmozni hatalmas adósságokat – itt kiemelendő, hogy az amerikai államadósság éppen a napokban lépte át a 20 ezermilliárd dollárt. Ez a pénzügyi dominancia ugyanakkor azt is lehetővé teszi Washingtonnak, hogy sikeresen hajthassa végre saját geo-stratégiai céljait világszerte.

Orosz-kínai-venezuelai tengely

A nagyhatalmi feszültségek újjáéledésével párhuzamosan azonban egyre többen törekednek már nyíltan is a dollár-hegemónia aláásására. Putyin elnök 10 napja arra utasította a kormányt, hogy jövőre már a rubel legyen minden orosz kikötőben a fő elszámolási valuta. Az orosz elnök utasítása illeszkedik Rjabkov orosz külügyi államtitkár azon augusztusi bejelentéséhez, miszerint az újabb amerikai szankciókra válaszul Moszkva megkezdte leválását az amerikai fizetési rendszerről (SWIFT) és a dollárról, mint elszámolóvalutáról. Valójában Moszkva és Peking már idén tavasszal bejelentette, hogy több fronton is megtörni igyekszenek az amerikai dollártól való függőségüket a kétoldalú kereskedelemben és a beruházások területén. A formális együttműködés keretében az Orosz Központi Bank ezért március 14-én megnyitotta első külföldi irodáját Pekingben.

Káncz Csaba

Japán híradások szerint Peking heteken belül megindítja az olaj határidős kereskedelmét, amelyet jüanban áraznak be és a kontraktus szabadon konvertálható aranyra. Mivel Kína a világ legnagyobb olaj-importőr országa, az új irányadó elszámolás hamarosan a legfontosabb lehet Ázsiában. A kőolajat a világpiacon általában a Brent és a West Texas Intermediate határidős kötéseihez kapcsolva árazzák és mindkettő dollárban kerül elszámolásra.

Az új kínai időszámításnak már meg is érkeztek az előszelei, hiszen Venezuela két hete olajárait már kínai jüanban adja meg, Maduro elnök bejelentését követően, miszerint gazdaságát megszabadítja „az amerikai imperialista rendszertől”. A hivatalos indoklás szerint Caracas ezzel próbálja meg átvészelni az országa ellen kivetett amerikai szankciókat. Egy hete pedig azt jelentették be a megroggyant dél-amerikai országban, hogy a Pdvsa, a venezuelai állami olajvállalat és a China National Petroleum Corporation állami olajvállalat közösen fektet be 10 milliárd dollárt a venéz olajiparba.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG