1p

Nem voltak kétségeink.

Megerősítette pénteken Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson - közölte pénteken a TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség.Erről annak a beszélgetésnek a részvevői számoltak be a sajtónak, amelyet az államfő folytatott a Kremlben pénteken a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepség részvevőivel.

Jövök, jövök - illetve maradok, maradok!  Fotó: MTI/AP
Jövök, jövök - illetve maradok, maradok! Fotó: MTI/AP

Putyin indulási szándékára Artyom Zsoga, az Ukrajnától elcsatolt "Donyecki Népköztársaság" parlamentjének elnöke kérdezett rá, amire az elnök pozitív választ adott.

"Most van egy olyan időszak, amikor döntést kell hozni. Indulni fogok az orosz elnöki posztért" - mondta.

Vlagyimir  Putyin jelenlegi államfői mandátuma 2024. május 7-én jár le. Az orosz szövetségi parlement felsőháza a következő elnökválasztást március 17-te tűzte ki. A Központi Választási Bizottság pénteken úgy döntött, hogy a korábbi, egyéb szintű voksolások tapasztalataira hivatkozva úgy döntött, hogy az elnökválasztás jövőre  először háromnapos esemény lesz.

A 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő államfő a korábbi ciklusok figyelembevétele nélkül indulhat újra a legmagasabb tisztségért. Vagyis ezúttal nem érvényesül az az alkotmányos korlátozás, amely megtiltja, hogy egy elnököt két egymást követő ciklusnál hosszabb időre válasszanak meg.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) legutóbbi felmérése szerint az oroszok 78,5 százaléka bízik meg Putyinban, a tevékenységét pedig 75,8 százalék helyesli. A felmérést november 27. és december 3. között végezték el egy 1600 fős felnőtt reprezentatív mintán.

A szintén állami finanszírozású Közvélemény Alap (FOM) csütörtökön közölt felmérése szerint az oroszok 70 támogatja Putyin jelölését egy újabb ciklusra. A közvélemény-kutatást október 12. és november 13. között egy 6100 ezer fős felnőtt reprezentatív mintán végezték el.

(MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária leállította a kőolajimportot Oroszországból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 19:45
Bulgáriában péntektől teljes tilalom lépett életbe az orosz kőolaj behozatalára - számolt be a BGNES bolgár hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Az oroszok fokozzák a nyomást a keleti fronton
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 19:27
Már hat nagy nyugati állam szavatolja Ukrajna biztonságát.
Makro / Külgazdaság Háttéralkuk ágyazhattak meg a magyar-svéd kiegyezésnek – A hét videója
Bózsó Péter – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. március 1. 19:01
A héten a magyar parlament a tagországi parlamentek közül utolsóként, csaknem két éves csuklóztatás után járult hozzá Svédország NATO-csatlakozásához. A magyar kormányra nagy nemzetközi nyomás nehezült, miután januárban Törökország is beadta a derekát. Törökország egyúttal F-16-osokat vásárol az USA-tól, Magyarország pedig további négy Gripen vadászgépet vesz a svédektől.
Makro / Külgazdaság Ez beütött! Ne akarjon most eurót venni!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:08
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest és a hetet is gyengébben fejezte be a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Ukrán áramot is veszünk?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 16:50
Ukrajna öt országba, köztük Magyarországra tervez villamos energiát exportálni.
Makro / Külgazdaság Megszenvedik a britek a vörös-tengeri terroristák akcióit
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 15:12
Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján. A folytatódó gyengeség elsődleges oka a vállalatok beszámolói szerint jemeni húszi lázadók támadásai által a vörös-tengeri szállítási forgalomban okozott felfordulás.
Makro / Külgazdaság Megindult Európa ostroma: érkeznek az olcsóbb villanyautók
Buksza blog | 2024. március 1. 15:01
Befutott a BYD új autószállító hajója egy németországi kikötőbe, ami világosan jelzi, hogy a kínai autógyártó már szegedi üzemének felépülése előtt meg akarja vetni a lábát az európai autópiacon.
Makro / Külgazdaság A nap képei: hosszan kígyózó sor, óriási tömeg Navalnij temetésén
Wéber Balázs | 2024. március 1. 13:50
Az ellenzéki vezértől, aki máig tisztázatlan körülmények között hunyt el egy szibériai börtönben február közepén, ma kora délután vesznek búcsút hívei és tisztelői Moszkva egyik külvárosában.
Makro / Külgazdaság Bezzeg az euróövezet, ott csökken a munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 13:25
Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Vajon kit választanak a közel-keleti országban? Kik lesznek a befutó hittudósok?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 12:53
Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG