<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.

A Kreml továbbra is bízik abban, hogy a Nyugat egyre növekvő kiadásai Ukrajna fenntartására ösztönözni fogják a nyugati vezetőket – köztük Biden elnököt is –, hogy alaposabban fontolják meg a konfliktus békés rendezésének lehetőségét.

Mi várható Oroszországtól a téli harcok során?

A háború során Oroszország eddig kevéssé bizonyult hatékonynak harci műveletek végrehajtására. Ezen Moszkva egyik napról a másikra, illetve a tél folyamán nem változtathat. Oroszország legjobb erőit a konfliktus során megtizedelték, és most egyre inkább a képzetlen hadkötelesekre támaszkodik.

Hasonlóképpen, Moszkva kimeríti fegyvereinek nagy részét, mivel az ellenük irányuló nemzetközi szankciók korlátozzák Oroszország háborús termelését. Iránon kívül kevés nemzet nyújt katonai segítséget Oroszországnak. Az orosz hadsereg ma kevésbé képzett, alacsonyabb a morálja, és lényegesen kevesebb fegyverrel és lőszerrel rendelkezik, mint a háború elején.

Ennek eredményeként Oroszország nem képes nagyszabású támadásokat végrehajtani, és nem marad más lehetősége, mint folytatni azt, amit eddig: rakétacsapásokat végrehajtani olyan célpontok ellen, amelyek vagy védtelenek, vagy csekély stratégiai értéket képviselnek. Oroszország lehetőségeit tovább korlátozva ezek a csapások a háború előrehaladtával egyre kevésbé hatékonyak.

Mit forgat a fejében? Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Szergej Karpukin
Mit forgat a fejében? Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Szergej Karpukin

A háború elején a legtöbb orosz rakéta átjutott Ukrajna korlátozott légvédelmén. A nyugati légvédelmi rendszerek segítségével Ukrajna októberben az orosz rakéták 50 százalékát lőtte le, ezekben a napokban pedig már több mint 80 százalékát elfogja.

A tél nem befolyásolhatja az ilyen típusú harci műveleteket. A hó azonban hatással lesz Oroszország amúgy is túlfeszített és alulteljesítő logisztikai rendszerére, és a hideg tovább rontja – ha ez egyáltalán lehetséges – a rosszul felszerelt és alulképzett orosz katonák amúgy is alacsony szintű morálját.

Mi várható Ukrajnától a téli hadjárat során?

Kisebb hadseregként Ukrajna nem engedheti meg magának, hogy súlyos veszteségeket szenvedjen el. Eddig azt a stratégiát alkalmazta, hogy megvédi a területet, amikor tehette, visszavonul, amikor kell - hogy megőrizze a harci erejét -, és támad, amikor a lehetőségek kínálkoztak.

Ukrajna hatékonyan alkalmazta ezt a stratégiát Kijev védelmében a háború első hónapjában, valamint az idén szeptemberi ellentámadás során, hogy visszaszerezze Harkiv és Herszon megyét.

Fel kell tenni egy fontos kérdést. Miért kellett hat hónap, hogy Ukrajna elindítsa ellentámadását?

Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy Ukrajnának több hónapot kellett várnia arra, hogy a megígért nyugati segély megérkezzen a bázisaira. Ezen kívül jelentős tényező a nagy ellentámadások megtervezéséhez, valamint az utánpótlás, felszerelés és erők elhelyezéséhez szükséges hosszú idő.

Az a tény, hogy Ukrajna egymás után hajtotta végre az ellentámadásokat, arra utal, hogy Ukrajnának nincs megfelelő harci ereje két nagyszabású ellentámadás egyidejű lebonyolításához. Kijevnek időre lesz szüksége ahhoz, hogy átcsoportosítsa, átalakítsa és megtervezze következő nagyszabású hadműveletét.

Így észszerűnek tűnik, hogy Ukrajnának legalább 30-45 napot – esetleg többet – kell várnia, mire készen áll a következő ellentámadás végrehajtására, amely már a tél dereka lenne. Míg télen nehéz lehet egy támadást végrehajtani, a tavaszi terepen való mozgás lehetetlenné válhat, amint azt az oroszok a kezdeti, sáros és nedves terepen történt inváziójuk során felfedezték.

Észszerűnek tűnik azt a következtetést levonni, hogy Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van az invázió óta.

A jövő évi felkészülés

Ukrajnának fejlesztenie kell képességeit és kapacitását a 2023-as jelentős offenzívák előkészítésében a nyugati partnerektől érkező megnövelt segélyek révén. Erről egy szeptember 7-én megjelent cikkben Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Mikhajlo Zabrodszkij, a légierő korábbi főparancsnoka kijelentette, hogy a 2023-as sikeres offenzívákhoz Ukrajnának 10-20 új gépesített dandárt kell létrehoznia.

Mindenesetre jelenleg nyilvánvaló, hogy az ukrán-orosz háború következő szakasza további képesség- és kapacitásbefektetéseket igényel a nyugati partnerektől, hogy az idei ősz ukrán sikersorozatát a csatatéren folytatni lehessen.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen milyen olcsó a gáz
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 09:31
Kézzelfogható közelségbe került a lélektani 50 eurós árszint a tőzsdéken. 2021 nyarán láttunk ennél olcsóbb árakat a tőzsdén. Kár, hogy egyes kimutatások szerint az áresés ellenére Magyarország veszi az energiahordozót a legdrágábban a régióban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG