TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, az oroszok átgondoltan vágtak bele a szíriai kalandba: nem akarnak fölöslegesen ellenségeket szerezni. Miközben Aszadot támogatják, annak esküdt ellenségével, a szaúdiakkal is tárgyalnak, akik nélkül valószínűleg úgysem lehetne stabil békemegoldást elérni.

Aszad és az oroszok sikerei

Az orosz bombázások 10 napja folynak, eddig úgy tűnik, pontosak és hatékonyak. Az ellenséget összezavarják, meggyengítik, és így utat nyitnak Aszad hadseregének, akik a Hezbollah harcosaival karöltve visszafoglalják a korábban elveszett területeket. Közben teljesen nyilvánvaló, hogy nem csak az iszlám állam terrorszervezetet támadják, hanem tulajdonképpen többé-kevésbé minden ellenzéki erőt.

Ebből az a következtetés adódhatna, hogy minden szunnita erő ellen fellépnek, és így az esetleges győzelem után a szunniták ismét síita elnyomás alá kerülnek mind a szír, mind az iraki területen, vagy magukra maradnak valami kisebb területű terrorállamban. Feltételezhetőleg erről szó sincs, az oroszok stratégiájában nyilván szerepel a kérdés valamilyen ésszerű megoldása, csak még nem látták elérkezettnek az időt, hogy erről nyilatkozzanak.

Tárgyalás a szaúdiakkal

Mindenesetre máris tárgyalásokat folytattak a síiták legnagyobb ellenségével, Szaúd-Arábiával, aki túl befolyásos tényező ahhoz, hogy nélküle bármilyen békét létre lehetne hozni. Putyin a szaúdi védelmi miniszterrel tárgyalt, aki egyúttal a szaúdi király egyik fia, tehát a legmagasabb szintet képviseli. A tárgyalások után az orosz külügyminiszter azt közölte, hogy igyekeztek Szaúd-Arábia aggodalmait enyhíteni, és közös érdekük, hogy ne hagyjanak semmiféle „terrorista kalifátust” létrejönni vagy megmaradni Szíria területén.

A szaúdi külügyminiszter szerint Szaúd-Arábia, több arab állammal együtt azt szeretné, ha Aszad távozna a hatalomból. Ez nyilván nem egyszerű azok után, hogy Moszkva Aszad erőit támogatja, de elképzelhető, hogy később kompromisszumos megegyezés születhet. A szaúdiak egyaránt tartanak a síita hatalomtól és a szélsőséges szunnita terrorizmustól. A mérsékelt szunnita erőket támogatnák, és mindenkinek az lenne a legjobb, ha egy ilyen szunnita állam létre is jöhetne.

Jut a közös ellenségnek is

A szaúdiak egyik legfőbb aggodalma, hogy az oroszok nem csak az iszlám államot bombázzák, hanem a mérsékelt szunnita erőket is. Persze az is igaz, hogy olyan kavarodás, és annyi szekta van a helyszínen, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni a csoportokat. Közben azért az orosz légierő az iszlám állam erőit is „aprítja”, találat ért egy konvojt, amelyik a csoport vezetőit szállította. Az első jelentések szerint köztük volt a terrorszervezet vezetője, al-Bagdadi is, de úgy tűnik, a vezető megúszta a támadást.

A közös érdek a két tárgyalófél között az iszlám állam, és minden más szélsőséges csoport felszámolása. A legfőbb eltérés: Aszad erőinek támogatása, ill. ellenzése. A támogatók oldalán az oroszok, Irán és a libanoni síita Hezbollah, az ellenzők oldalán szinte mindenki más. Egy ilyen patthelyzetnek tűnő állapot feloldása az lehet, ha Aszadot végül vagy menesztik, vagy hatalmát az alaviták lakta szír régióra korlátozzák, amely akár önálló állam is lehetne. Végül nem ártana egy olyan rendezési terv, melyet Irán és a szaúdiak is elfogadnak, és abbamaradna a különböző szekták felfegyverzése és lázítása ezen országok részéről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél