<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az orosz társadalom többségét az egekbe törő élelmiszerárak idegesítik és belefáradtak a külpolitikai kalandozásokba. De Putyin elnök és külügyminisztere egy döntésképtelen EU-t, valamint egy hanyatló USA-t lát maga előtt, amely egyben agresszív lépésre sarkallhatja a Kremlt. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az elmúlt napok orosz csapatösszevonásainak fényében szükséges megvizsgálni a hátországot is. Hétfőn ugyanis aláírta a 68 éves Vlagyimir Putyin a választási törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly elfogadott alkotmánymódosítással, megnyitva a lehetőséget, hogy még kétszer jelöltesse magát a tisztségre, így akár 2036-ig hatalomban maradhat.

Vlagyimir Putyin egy megemlékezésen a Kreml közelében Moszkvában 2021. február 23-án. EPA/ALEXEI DRUZHININ
Vlagyimir Putyin egy megemlékezésen a Kreml közelében Moszkvában 2021. február 23-án. EPA/ALEXEI DRUZHININ

Rezignált oroszok

De mit gondolnak minderről az oroszok, milyen erős a Kreml lépésének a belföldi legitimitása? 

Nos, a Levada Központ februári felmérése szerint az oroszoknak csupán 48 százaléka szeretné, ha Putyin a 2024-es ciklusának lejárta után is pozícióban maradna – és csupán 32 százalékuk bízik a személyében. Mint minden autokratának, Putyinnak is folyamatosan egyensúlyoznia kell a személyét körülvevő elitcsoportok esetleges összeesküvése és a köznép esetleges felkelése között.

Ami az oroszokat ezekben a napokban kimondottan aggodalommal tölti el, az az egyre szélesedő szakadék a jövedelmeik és az egekbe törő fogyasztói árak között, különös tekintettel az élelmiszerekre, amelyek árindexe februárban 7,7 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Egy friss felmérés szerint a válaszadók csupán 25 százaléka gondolta úgy, hogy a jövedelme magasabb, mint az, amit minimumnak tekintenek.

Mindez annak ellenére, hogy a kormány központilag árplafont vezetett be egyes alapélelmiszerek esetében: ez a cukor esetében június 1-ig él, míg a napraforgó olaj esetében október 1-ig.  

A Kreml más világban él

Putyin elnököt mintha kevéssé érdekelnék ezek a hétköznapi problémák, de szükségét érzi annak, hogy lépéseket tegyen csökkenő népszerűségének ellensúlyozására. Tapasztalatait figyelembevéve pedig semmi sem szolgálja jobban ezt a célt, mint egy válság Oroszország határain. Ukrajna kényelmes célpontot biztosít, egyben kifejezheti irritációját Kijev lépéseivel kapcsolatban. Az egyik ilyen Viktor Medvedcsuk, Moszkva-párti ukrán oligarcha ügye.

Medvedcsuk nem egy könnyű súlyú játékos az ukrán politikában, hiszen pártja (’Ellenzéki Platform – Az Életért’) a 2019 júliusi általános választásokon 13 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. Nyilván nem amerikai jóváhagyás nélkül Ukrajnában sorra zárnak be orosz-párti médiumokat, februárban pedig a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) szankciókat hozott a Moszkvához közelálló párt vezetője ellen „terrorizmus finanszírozásának” vádjával.  Medvedcsuk és a Kreml kapcsolatáról legyen elég annyit kiemelni, hogy lányának Putyin elnök a keresztapja. 

Dezinformációs offenzíva

Az orosz csapatösszevonásokkal párhuzamosan megnyilvánuló amerikai politikai nyomásgyakorlás egyelőre nem késztette érzékelhető visszavonulásra a Kreml propagandistáit. Az orosz állami kampány az elmúlt napokban is a további eszkalációt támogatta.

A hivatalos orosz kommentárok az sugallják, hogy Washington hajszolta bele Ukrajnát a Donyec-medencei támadásokba. Megint más, Kreml-közeli véleményvezérek arról értekeznek, hogy Biden elnök alaposan leszidta Zelenszkij elnököt az elmaradt ukrán reformok és a széleskörű korrupció miatt. Az Ukrajnát érintő dezinformációs hadjárat mára Moszkva egyik fő fegyvere lett.

Napjainkra az eltorzított politikai realitások virtuális háborúskodást vetítenének a polgárok elé. Kijevet sem kell félteni: jelenleg mindkét érintett fél masszírozza a közvéleményt, és többé-kevésbé felkészíti a háborúra. Az ukránok a nacionalista vonal mentén, az oroszok a népmentés és a fasizmus terjedésének veszélye mentén.

Két külön világ

Pedig a közvéleménykutatások világosan mutatják, hogy az orosz társadalom többsége belefáradt a külpolitikai kalandozásba és nem támogatna egy újabb katonai offenzívát Ukrajnával szemben – mindezt a szeptemberi parlamenti választások előestéjén.

De Putyin elnöknek és Lavrov külügyminiszternek teljesen más a világképük, amely egyben agresszív lépésekre is sarkallhatja a Kremlt. Ők egy olyan Ukrajnát látnak, amelyet mesterségesen hoztak létre és amelyet belső ellentétek feszítenek szét. Egy olyan Európai Uniót, amely cívódó nemzetek konglomerációjaként képtelen a fő kérdésekben megegyezésre. Valamint egy olyan Egyesült Államokat, amely hanyatló globális hegemónként egyre inkább belső viszálykodásba süllyed.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG