TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Emberi jogi szervezetek ezerszámra dokumentáltak kínzásos eseteket Kelet-Ukrajnában. Több tucat kínzóbörtönt azonosítottak, eltűnésekről is szó esik. Az oroszok hivatalosan ott sincsenek, de tovább szállítják a hadianyagokat és a katonákat.

Alig egy hete Jamala, az ukrán énekesnő győzelme milliókat ismertetett meg a krími tatárok sorsával, nem csak a sztálini elnyomás alatt, hanem a Krím-félsziget újbóli orosz elfoglalása óta is – emlékeztet rá a német Die Welt kommentátora. Most pedig egy ukrán és nemzetközi emberi jogi aktivistákból álló szervezet előállt egy jelentéssel, amely állítása szerint több mint 4000 kínzást és egyéb durva bánásmódot dokumentál a donyecki és luhanszki „népköztársaságok” területén.

A jelentés ukrán oldalól is dokumentált emberrablást és kegyetlen bánásmódot, de sokkal csekélyebb számban. Ukrajna alávetette magát a Nemzetközi Büntetőbíróság hatályának, és rendszeres bejárást biztosít az ENSZ szerveinek büntetés-végrehajtási intézményeibe – írják. „A kelet-ukrajnai területek hatalomgyakorlói ellenben kontrollálatlanul gyilkolnak és kínoznak, bármiféle nemzetközi nyilvánosság kizárásával” - írja a lap. Ráadásul a Minszki Egyezmény még amnesztiát is biztosít a számukra.

Jön tovább a fegyver és a katona

A cikk hosszasan sorolja a Minszki Egyezmény hibáit, például azt, hogy Oroszországnak csapatai jelentétét a mai napig sem kellett elismernie, és zavartalanul folytathatja a hadifelszerelés és a harcosok utánpótlásának szállítását. „Ezért Oroszország nemcsak a háború teljes mértékű folytatódásáért felelős, hanem a kelet-ukrán bábjainak emberijog-sértéseiért is” - állapítja meg a szerző.

A Deutsche Welle szerint az adatokat a Centre for Civil Liberty nevű szervezet gyűjtötte össze, de 17 ukrajnai emberi jogi szervezet is segített benne. Emberek eltűnéséről is beszélnek, és ők is megállapítják, hogy a jogsértések zömét az oroszbarát szeparatisták követték el.

A luganszki és donyecki körzetekben 79 „kínzóbörtönt” azonosítottak, még a Luganszki Egyetem mérnöki intézetét is illegális börtönné alakították. Az ENSZ adataira hivatkozva azt írják, egymillió ember hagyta el lakhelyét a konfliktus miatt.

Már régen találtak bizonyítékokat

Az Ukrajnában folyó kínzásokról egyébként már régóta érkeznek jelentések, például egy évvel ezelőtt is új bizonyítékokat szereztek az Amnesty International szerint. Ha az Ukrajna szóra rákeresünk a honlapon, akkor pedig több száz találatot kapunk, nem csak a harci cselekményekkel sújtott területek, de például a homofóbia kapcsán is. (Az utóbbi témáról nemrég itt írtunk).

A minszki televízió járókelőket kérdezett meg az utcán, akik szerint a belorussziai „úgynevezett diktatúra” is sokkal jobb, mint az ukrajnai demokrácia – jelentette a Belsat.eu híroldal. Kétségeink vannak, hogy mertek volna-e mást mondani.

A CIA is vastagon sáros lehet

Véletlenül” letöröltek egy merevlemezt a CIA-nál, amelyen egy, a szenátus számára készült, CIA-kihallgatásokkal és kínzásokkal kapcsolatos 6700 oldalas jelentés volt – jelentette sok lap az interneten a Yahoo News alapján a napokban. A „véletlenül” szót szinte mindenki idézőjelbe tette, ami azt jelzi, hogy lényegében senki sem hitte el, hogy ez véletlenül történhetett. Így nyilatkozott Edward Snowden is, aki bizalmas amerikai titkosszolgálati információk kiszivárogtatása kapcsán lett híres.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél