<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Emberi jogi szervezetek ezerszámra dokumentáltak kínzásos eseteket Kelet-Ukrajnában. Több tucat kínzóbörtönt azonosítottak, eltűnésekről is szó esik. Az oroszok hivatalosan ott sincsenek, de tovább szállítják a hadianyagokat és a katonákat.

Alig egy hete Jamala, az ukrán énekesnő győzelme milliókat ismertetett meg a krími tatárok sorsával, nem csak a sztálini elnyomás alatt, hanem a Krím-félsziget újbóli orosz elfoglalása óta is – emlékeztet rá a német Die Welt kommentátora. Most pedig egy ukrán és nemzetközi emberi jogi aktivistákból álló szervezet előállt egy jelentéssel, amely állítása szerint több mint 4000 kínzást és egyéb durva bánásmódot dokumentál a donyecki és luhanszki „népköztársaságok” területén.

A jelentés ukrán oldalól is dokumentált emberrablást és kegyetlen bánásmódot, de sokkal csekélyebb számban. Ukrajna alávetette magát a Nemzetközi Büntetőbíróság hatályának, és rendszeres bejárást biztosít az ENSZ szerveinek büntetés-végrehajtási intézményeibe – írják. „A kelet-ukrajnai területek hatalomgyakorlói ellenben kontrollálatlanul gyilkolnak és kínoznak, bármiféle nemzetközi nyilvánosság kizárásával” - írja a lap. Ráadásul a Minszki Egyezmény még amnesztiát is biztosít a számukra.

Jön tovább a fegyver és a katona

A cikk hosszasan sorolja a Minszki Egyezmény hibáit, például azt, hogy Oroszországnak csapatai jelentétét a mai napig sem kellett elismernie, és zavartalanul folytathatja a hadifelszerelés és a harcosok utánpótlásának szállítását. „Ezért Oroszország nemcsak a háború teljes mértékű folytatódásáért felelős, hanem a kelet-ukrán bábjainak emberijog-sértéseiért is” - állapítja meg a szerző.

A Deutsche Welle szerint az adatokat a Centre for Civil Liberty nevű szervezet gyűjtötte össze, de 17 ukrajnai emberi jogi szervezet is segített benne. Emberek eltűnéséről is beszélnek, és ők is megállapítják, hogy a jogsértések zömét az oroszbarát szeparatisták követték el.

A luganszki és donyecki körzetekben 79 „kínzóbörtönt” azonosítottak, még a Luganszki Egyetem mérnöki intézetét is illegális börtönné alakították. Az ENSZ adataira hivatkozva azt írják, egymillió ember hagyta el lakhelyét a konfliktus miatt.

Már régen találtak bizonyítékokat

Az Ukrajnában folyó kínzásokról egyébként már régóta érkeznek jelentések, például egy évvel ezelőtt is új bizonyítékokat szereztek az Amnesty International szerint. Ha az Ukrajna szóra rákeresünk a honlapon, akkor pedig több száz találatot kapunk, nem csak a harci cselekményekkel sújtott területek, de például a homofóbia kapcsán is. (Az utóbbi témáról nemrég itt írtunk).

A minszki televízió járókelőket kérdezett meg az utcán, akik szerint a belorussziai „úgynevezett diktatúra” is sokkal jobb, mint az ukrajnai demokrácia – jelentette a Belsat.eu híroldal. Kétségeink vannak, hogy mertek volna-e mást mondani.

A CIA is vastagon sáros lehet

Véletlenül” letöröltek egy merevlemezt a CIA-nál, amelyen egy, a szenátus számára készült, CIA-kihallgatásokkal és kínzásokkal kapcsolatos 6700 oldalas jelentés volt – jelentette sok lap az interneten a Yahoo News alapján a napokban. A „véletlenül” szót szinte mindenki idézőjelbe tette, ami azt jelzi, hogy lényegében senki sem hitte el, hogy ez véletlenül történhetett. Így nyilatkozott Edward Snowden is, aki bizalmas amerikai titkosszolgálati információk kiszivárogtatása kapcsán lett híres.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG