3p

Férje elvesztése után Alekszej Navalnij özvegye merész döntést hozott. Julia végig Navalnij mellett állt, még akkor is, amikor 2020-as mérgezése után visszatért Oroszországba, ahol bebörtönözték, s végül meghalt. 

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közlése szerint február 16-án Navalnij séta után rosszul lett, és eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben.

Navalnij özvegye hétfőn közzétett egy videónyilatkozatot, amelyben bejelentette, hogy a dühe arra készteti, hogy folytassa férje ügyét.

Julija elmondta, a férje iránti szeretete nagyon erős, és úgy érzi, a szíve kettészakadt és összetört. Közölte azt is, hogy szeretné megvalósítani a "jövő szép Oroszországát", és szeretné elérni, hogy férje halála ne legyen hiábavaló - írja a BBC. A portál szerint a Putyint ellenző oroszok most nagyon elkeseredettek, de Julija bejelentkezése mindenkire felemelően hatott.

Az özvegy már beszélt az EU külügyminisztereivel is, akik dühüket fejezték ki Navalnij halála miatt. Kijelentették, hogy a "végső felelősség" Vlagyimir Putyiné.

Az Oroszországon belüli ellenzéki erőknek nehéz dolguk van. Először is, Julija Navalnaja most külföldön van, és miután megvádolta Putyint a férje meggyilkolásával, igencsak kockázatos lenne visszatérnie Moszkvába. 

Mindeközben Oroszországban betiltották Navalnij politikai szervezetét, mivel az ország vezetése szerint az "szélsőséges", az Iszlám Állammal és az al-Kaidával egyenrangú. Közvetlenül a szervezet 2021-es betiltása előtt Navalnij csapata tüntetést hirdetett, amelyet "végső csatának" neveztek. Bár a demonstráción rengeteg rendőr jelent meg, a tüntetők száma meglehetősen kevés volt. Azóta pedig csak fokozódott a nyomás az ellenzéken Putyin birodalmában. 

Navalnij aktivistái azóta vagy börtönben vannak, vagy elmenekültek, hogy elkerüljék a letartóztatást. 

Vlagyimir Putyin az elmúlt két évtizedet hatalmon töltötte, és közben minden ellenzéket szisztematikusan szétzúzott. Így Navalnijnak nem sok minden maradt, amit vezethetne. Viszont Navalnij emlékműveinél Oroszország-szerte felhalmozott virághalmok azt mutatják, hogy sokan akarnak változást. 

Minden alkalommal, amikor eltávolítják azokat, az emberek újabb virágokat hoznak. Ez a csendes és békés ellenállás aktusa. Navalnij özvegye is őket szólítja meg a videójában, amelyen arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy egyesüljenek, és ökölbe szorított kézzel, keményen üssék a Putyin-rezsimet. De a félelem és a tehetetlenség érzése túl erősnek tűnik. Elvégre Alekszej Navalnij volt az, aki a legkeményebben küzdött Putyin ellen, és ezért hatalmas árat fizetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG