Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A globális geopolitikai hőmérséklet emelkedésének tudható be, hogy heteken belül három kormányt is megrendítettek kompromittáló videók és telefonbeszélgetések. Az osztrák blamázs után most a jelek szerint Putyin aknázza alá az új brazil elnököt, aki megnyitotta az Alcantara műhold-kilövő állomást az amerikai hadsereg előtt. Káncz Csaba jegyzete.

Az információ lett mára a geopolitika első számú erőforrása. Az információs technológiák ennek ágyaztak meg az elmúlt évtizedekben azzal, hogy forradalmasították a politikai döntéshozatal környezetét. Nem véletlen, hogy a hatályos orosz katonai doktrína szerint az információs hadviselés a klasszikus haderőnemekkel egyenértékű.

Csapásokat adunk és csapásokat kapunk

A politikai és katonai vezetőkkel kapcsolatos információk már a történelem kezdetei óta a kémek és szabotőrök érdeklődésének homlokterében van. Az viszont már a globális geopolitikai hőmérséklet jelenlegi emelkedésének tudható be, hogy heteken belül három országban is kormányokat rendített meg kompomittáló videók és telefonbeszélgetések – bizonyára ellenérdekelt titkosszolgálatok általi – kiszivárogtatása.

Ausztriában Putyin és Orbán európai tervei kaptak súlyos csapást három hete az osztrák alkancellár levadászásával. Most hétvégén pedig olyan rejtett kamerás videó látott napvilágot Moldovában, amelynek államelnöke, Igor Dodon nyíltan beismeri, hogy a volt pártját – a Szocialista Pártot, amelynek korábban az elnöke volt -, még idén is az oroszok finanszírozták, havonta hétszázezer és egymillió dollár közötti összeggel. Moldova természetesen nem olyan ország, ahol egy videó után csak úgy lemond az elnök, ezért most az ügyészség vizsgálatot indított a körülmények kivizsgálására.

A Lula-akta

Szintén vasárnap aztán Latin-Amerika legnagyobb országát rázták meg titokzatos kiszivárogtatások. A korábbi baloldali brazil elnök, Lula da Silva korrupciós ügyében eljáró bíró, Sergio Moro – aki jelenleg az ország igazságügy minisztere – ugyanis folyamatosan egyeztetett Deltan Dallagnol ügyésszel a több mint két évig tartó "Kocsimosó-művelet" során – szellőztette meg a "The Intercept".

Az oknyomozó portál a két férfi telefonbeszélgetéseiből is idéz. Ezekből kiderül: az ügyben egyeztettek, hogy a politikust elítéljék, így - legnépszerűbb jelöltként - ne indulhasson a 2018-as elnökválasztáson, amit aztán a fehér nacionalista Jair Bolsonaro nyert meg. A dokumentumokból világossá válik az is, hogy az ügyészségnek komoly kételyei voltak a bizonyítékokat illetően. A Brazil Ügyvédi Kamara most az igazságügy miniszter és számos ügyész azonnali felfüggesztését követeli.

Venezuela szomszédságában

Az ügynek geopolitikai vetülete is van, ugyanis a Wikileaks már 2015-ben jelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) Brazíliában szisztematikusan lehallgatta a brazil elnököt és más magas rangú kormánytagokat. Az NSA összesen 29 telefonszámot hallgatott le, amelyeket az elnök, számos miniszter és nagykövet használt.

Az orosz állami Sputniknews a mostani botrány kirobbanása előtt egy nappal (június 8.) leadott egy interjút, amely szerint nagyon is valószínű, hogy Washington szivárogtatta ki pár éve a titkosszolgálati anyagokat a baloldali kormányról, hogy megbuktassa azt – és hatalomra segítse Trump új regionális szövetségesét, Jair Bolsonarot. Mivel a ’The Intercept’ eddigi öt éves fennállása során kizárólag nyugati titkosszolgálatokról szivárogtatott ki felettébb kínos részleteket, így feltételezhető, hogy titkos anyagait Moszkva szállítja számára és most Putyin aknázza alá a Washington-barát új brazil elnököt. Azt a Jair Bolsonarot, aki tavasszal megnyitotta a brazíliai Alcantara műhold-kilövő állomást az amerikai hadsereg előtt. A korábbi baloldali brazil kormány az ország szuverenitásának védelmét hangsúlyozva még ellene volt a megállapodásnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos