BUX
35 878.59
-0.15%
-54.00
OTP
10 950.00
+0.27%
+30.00
MOL
1 858.00
-0.43%
-8.00
RICHTER
6 665.00
-0.45%
-30.00
MTELEKOM
379.00
-0.52%
-2.00
 
2020. március 11. 06:10

Akadálytalanul tért haza tegnap Orsolya és családja abból az országból, amelyet saját kormánya helyezett karantén alá hétfő este a koronavírus miatt. Miközben a távolból végigkövettük utazásukat, megtudtuk, hogyan változott meg az élet Olaszországban az elmúlt hetekben. Orsolya szerint nincs pánik, de sokan aggódnak a jövő miatt.

Úton. (Interjúalanyunk felvétele)

Jól vagyunk, de éppen hazafelé tartunk. Az A14 szinte teljesen üres Padova felé

– meséli Orsolya, amikor arról kérdezem, mi a helyzet Dél-Olaszországban. Ő és családja eredetileg még egy hétig maradt volna, de az elmúlt napok híreit hallva úgy döntöttek, hogy korábban hazajönnek. (A név fiktív, interjúalanyunk személyazonosságát kérésére nem fedjük fel – a szerk.)

Nem látjuk a folyamat végét. Kiszámíthatatlan, hogy mivé eszkalálódik a helyzet.

Mint mondja, a városi elkerülő utakon van némi személyautó-forgalom, de inkább csak kamionokkal találkoznak. Az élet ugyanakkor nem állt meg: az út menti földeken földművesek dolgoznak, és az útépítők is végzik munkájukat.

Katonát, rendőrt nem lát, pedig a hírek szerint az olasz kormány ellenőrzőpontokat állított fel az utakon, miután kvázi vörös zónává nyilvánította az egész országot.

Orsolya szerint nem igaz, hogy lezárták Olaszországot, "csupán" kijárási tilalom van. Működik a tömegközlekedés, járnak a vonatok. Pánikot nem tapasztalt, óvatosságot és aggodalmat viszont igen: a fertőzésveszélyt mindenki próbálja elkerülni.

Az emberek nyugodtak. Megtartják egymástól az egy méter távolságot; gumikesztyű, maszk van majdnem mindenkin. A kézfertőtlenítő elfogyott, de vettünk helyette tiszta alkoholt. És gumikesztyűt.

A vírus, pontosabban az attól való félelem ugyanakkor felülírta a szokásokat. A mindennapok megváltoztak, az élet színterei áthelyeződtek.

Az emberek nem üdvözlik egymást puszival es öleléssel. Ezt itt nagyon nehéz elfogadni! A munka otthonról megy. A diplomamunkát is otthonról védik, Skype-on. A boltban elfogyott a liszt. De továbbra is mindenki köszön egymásnak. És nekünk is.

Sok olasz a jövőjét félti – miből fognak megélni, ha nem oldódik a félelem, ha teljesen leáll az élet, ha mindenki otthon marad.

A barátaink, akiknek boltjuk van, nagyon aggódnak, hogy milyen lesz az idei szezon.

A helyzet napról napra romlik.

Azt mondja az ismerősöm délen, hogy egyesével engedik be az embereket a boltba. Sorszámot kell húzni, és kint várni. Tegnap még nem így volt.

Telnek az órák, fogynak a kilométerek. Orsolya és családja egyre közelebb kerül az olasz-szlovén határhoz.

Semmilyen akadállyal nem találkoztunk sehol, szerencsére. Az outlet center parkolójában azért jó sok kocsi parkolt!

Kora este végül feltűnik a határ. Bár a szlovén kormány komoly ellenőrzéseket ígért, őket senki sem ellenőrzi. Csupán tébláboló rendőröket látnak.

Épp akkor álltak ki, amikor átértünk, és bementünk matricáért a bárba. Egy katonai járművet is láttunk. Hatan-nyolcan lehettek, de csak diskuráltak.

Végül az utolsó akadályt, a szlovén-magyar határt is simán veszik. Itt még rendőröket, katonákat sem látnak, a tegnap belengetett ellenőrzéseknek nyomuk sincs.

Magyarországon vagyunk. Nem volt semmi a határon.

Éjfél körül érnek haza. Most két hétig nem mennek sehova.

Tisztában vagyunk vele, hogy az a felelős döntés, ha otthon maradunk 14 napig, nem érintkezünk senkivel, megfigyeljük magunkat. Ez a közös érdekünk!

Ez egyébként egybevág azzal, amit a magyar hatóságok kérnek az Olaszországból hazatérőktől. De hogy utána mi lesz, azt még senki sem tudja.

Kapcsolódó anyagok: Mentálisan a legnehezebb – így élik meg az országos vesztegzárat OlaszországbanÉlet a milánói karanténbanOlasz járvány: mintha a Dekameron lapjai elevenednének meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
hírlevél