TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Akadálytalanul tért haza tegnap Orsolya és családja abból az országból, amelyet saját kormánya helyezett karantén alá hétfő este a koronavírus miatt. Miközben a távolból végigkövettük utazásukat, megtudtuk, hogyan változott meg az élet Olaszországban az elmúlt hetekben. Orsolya szerint nincs pánik, de sokan aggódnak a jövő miatt.
Úton. (Interjúalanyunk felvétele)

Jól vagyunk, de éppen hazafelé tartunk. Az A14 szinte teljesen üres Padova felé

– meséli Orsolya, amikor arról kérdezem, mi a helyzet Dél-Olaszországban. Ő és családja eredetileg még egy hétig maradt volna, de az elmúlt napok híreit hallva úgy döntöttek, hogy korábban hazajönnek. (A név fiktív, interjúalanyunk személyazonosságát kérésére nem fedjük fel – a szerk.)

Nem látjuk a folyamat végét. Kiszámíthatatlan, hogy mivé eszkalálódik a helyzet.

Mint mondja, a városi elkerülő utakon van némi személyautó-forgalom, de inkább csak kamionokkal találkoznak. Az élet ugyanakkor nem állt meg: az út menti földeken földművesek dolgoznak, és az útépítők is végzik munkájukat.

Katonát, rendőrt nem lát, pedig a hírek szerint az olasz kormány ellenőrzőpontokat állított fel az utakon, miután kvázi vörös zónává nyilvánította az egész országot.

Orsolya szerint nem igaz, hogy lezárták Olaszországot, "csupán" kijárási tilalom van. Működik a tömegközlekedés, járnak a vonatok. Pánikot nem tapasztalt, óvatosságot és aggodalmat viszont igen: a fertőzésveszélyt mindenki próbálja elkerülni.

Az emberek nyugodtak. Megtartják egymástól az egy méter távolságot; gumikesztyű, maszk van majdnem mindenkin. A kézfertőtlenítő elfogyott, de vettünk helyette tiszta alkoholt. És gumikesztyűt.

A vírus, pontosabban az attól való félelem ugyanakkor felülírta a szokásokat. A mindennapok megváltoztak, az élet színterei áthelyeződtek.

Az emberek nem üdvözlik egymást puszival es öleléssel. Ezt itt nagyon nehéz elfogadni! A munka otthonról megy. A diplomamunkát is otthonról védik, Skype-on. A boltban elfogyott a liszt. De továbbra is mindenki köszön egymásnak. És nekünk is.

Sok olasz a jövőjét félti – miből fognak megélni, ha nem oldódik a félelem, ha teljesen leáll az élet, ha mindenki otthon marad.

A barátaink, akiknek boltjuk van, nagyon aggódnak, hogy milyen lesz az idei szezon.

A helyzet napról napra romlik.

Azt mondja az ismerősöm délen, hogy egyesével engedik be az embereket a boltba. Sorszámot kell húzni, és kint várni. Tegnap még nem így volt.

Telnek az órák, fogynak a kilométerek. Orsolya és családja egyre közelebb kerül az olasz-szlovén határhoz.

Semmilyen akadállyal nem találkoztunk sehol, szerencsére. Az outlet center parkolójában azért jó sok kocsi parkolt!

Kora este végül feltűnik a határ. Bár a szlovén kormány komoly ellenőrzéseket ígért, őket senki sem ellenőrzi. Csupán tébláboló rendőröket látnak.

Épp akkor álltak ki, amikor átértünk, és bementünk matricáért a bárba. Egy katonai járművet is láttunk. Hatan-nyolcan lehettek, de csak diskuráltak.

Végül az utolsó akadályt, a szlovén-magyar határt is simán veszik. Itt még rendőröket, katonákat sem látnak, a tegnap belengetett ellenőrzéseknek nyomuk sincs.

Magyarországon vagyunk. Nem volt semmi a határon.

Éjfél körül érnek haza. Most két hétig nem mennek sehova.

Tisztában vagyunk vele, hogy az a felelős döntés, ha otthon maradunk 14 napig, nem érintkezünk senkivel, megfigyeljük magunkat. Ez a közös érdekünk!

Ez egyébként egybevág azzal, amit a magyar hatóságok kérnek az Olaszországból hazatérőktől. De hogy utána mi lesz, azt még senki sem tudja.

Kapcsolódó anyagok: Mentálisan a legnehezebb – így élik meg az országos vesztegzárat OlaszországbanÉlet a milánói karanténbanOlasz járvány: mintha a Dekameron lapjai elevenednének meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél