<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz hadsereg mellett Putyin birodalmi álmait is szét fogják zúzni, és ez jó hír a nyílt társadalmak és a világ számára, írja Soros György egy friss publicisztikájában.

Véleménycikkben foglalta össze Soros György magyar származású milliárdos üzletember meglátásait az elmúlt hetek legfontosabb eseményeiről. A Project Syndicate oldalon megjelent írását Soros azzal kezdi, hogy az egy hónappal ezelőtt – nem mellesleg az Orbán-kormány külpolitikája számára jelzésértékűen magyar részvétel nélkül megtartott – Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián elmondott beszéde óta

„megannyi figyelemreméltó esemény történt – és történt nagyon gyorsan –, hogy érdemes összevetni az előrejelzéseimet a valósággal”.

A müncheni beszédben Soros hosszan foglalkozott a klímaválság kérdésével, rámutatva hogy miközben „két kormányzati forma harcol a világ feletti uralomért, civilizációnkat az a veszély fenyegeti, hogy összeomlik a klímaváltozás feltartóztathatatlan folyamatának hatására”. Mostani írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy müncheni beszéde óta a sarkkörön túl a sokéves átlagnál 20°C fokkal melegebb hőmérsékleteket mértek, és ez további aggodalmakra adhat okot a grönlandi jégtakaró olvadásának sebességével kapcsolatban.

A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Kétségbeesett Putyin, ugrásra kész exszovjet tagállamok

Sokkal optimistább hangot üt meg azonban Soros György az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A világszerte a „nyílt társadalom” ügyét támogató üzletember szerint az iráni drónok, illetve a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoshaderő bevetése ősszel-télen meg tudta állítani az ukrán előrenyomulást és védekezésre kényszerítette az ukrán hadvezetést. Azonban Prigozsin térnyerését nem nézték jó szemmel a moszkvai katonai és politikai vezetés Putyin alatti szintjein, így megvonták tőle a támogatást, és most megfelelő utánpótlás nélkül kell felőrölnie erőit a bahmuti harcokban.

Így aztán Soros úgy véli, hogy valóra válhat a müncheni jóslata, miszerint az ukránok számára az addig beérkező nyugati fegyverekkel „ablak nyílik” egy sikeres tavaszi ellenoffenzívára.

„Természetesen tudatában vagyok, hogy számos hitelt érdemlő írás jelenik meg, amelyek a háborúról az általam felvázoltnál sokkal sötétebb képet festenek. Hogyan lehet ezeket összeegyeztetni az én optimista nézeteimmel? Csak úgy, hogy feltételezzük egy sikeres dezinformációs kampány működését a háttérben”

- fogalmaz Soros a háború állásáról, aztán azzal folytatja, hogy szerinte Putyin kétségbeesetten szeretne tűzszünetet kötni, de ezt nem akarja beismerni, Hszi Csin-ping kínai elnök is ezt a megoldást támogatná. Biden amerikai elnök viszont nem fog kapni az alkalmon, hogy a tűzszünetről tárgyaljon, mivel többször is ígéretet tett arra, hogy Amerika nem fog az ukránok akarata ellenére, a hátuk mögött egyeztetni a fegyvernyugvásról.

„A volt szovjet birodalomhoz tartozó országok, amelyek tűkön ülve várják függetlenségük kinyilvánításának lehetőségét, alig várják az orosz haderő szétzúzását Ukrajnában. Azon a ponton Putyin a felújított orosz birodalomról szőtt álmai szerte fognak foszlani, és többé már nem fognak veszélyt jelenteni Európára”

- folytatja Soros, aki szerint az orosz imperializmus veresége messzire ható következményekkel fog járni a világ többi része számára, majd sorait így zárja:

„Hatalmas megkönnyebbülés lesz ez a nyílt társadalmak számára, illetve óriási problémákat fog okozni a zártaknak. A legfontosabb azonban, hogy lehetővé fogja tenni a világ számára, hogy a legnagyobb problémára, a klímaváltozásra összpontosítson.”

Makro / Külgazdaság Orosz tisztviselő: „a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban”
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 20:07
Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.
Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG