TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az államháztartás hiánya 2,8 százalék lesz a GDP-hez mérten az MNB legfrissebb inflációs jelentése szerint.

Az államháztartás hiánya 2014-ben 2,8 százalék lesz a GDP-hez mérten az uniós módszertan szerint, míg 2015-ben 2,6 százalékra mérséklődik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb inflációs jelentéséből, amelyet a jegybank csütörtökön tett közzé.

A jegybank a szeptemberi előrejelzésben enyhén növelte a hiányra vonatkozó arányt, júniusban még a GDP-hez viszonyítva 2,7 százalékos deficitet várt.

Az idei és a jövő évi hiányszámok betartása is fegyelmezett költségvetést követel meg, a szabad tartalékok zárolása mellett - olvasható a jelentésben.

Az infláció és a GDP

Gazdasági növekedés egyes intézmények szerint
(2014. szeptember)
2014 2015
GKI 3,0 2,0
Kopint 3,5 2,7
MNB 3,3 2,4
Századvég 3,3 2,4
Takarékbank 3,5 2,9

Az MNB kedden már publikálta a jelentés inflációra és gazdasági növekedésre vonatkozó adatait. E szerint az MNB 0,1 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését, és 3,3 százalékra a 2014-es gazdasági növekedés várható ütemét a szeptemberi inflációs jelentésében.

A jelentés szerint a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül 2015-ben.

Az MNB június végén még azzal számolt, hogy az idén nem lesz infláció, azaz mértéke 0 százalék lesz, a bruttó hazai termék (GDP) pedig 2,9 százalékkal bővül. Jövőre 2,5 százalékos fogyasztói árszintnövekedést és ugyancsak 2,5 százalékos gazdasági bővülést vártak akkor a jegybanki szakértők.

Munkanélküliség, fogyasztás

A szeptemberi inflációs jelentés szerint a folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP-hez mérten idén és jövőre is 3,1 százalékos többletet mutat majd. A munkanélküliségi ráta fokozatosan mérséklődik, 2014-ben 8,1 százalék, jövőre 7,8 százalék lesz. A háztartások fogyasztási kiadásai idén 2,2 százalékkal, 2015-ben 2,6 százalékkal emelkednek. Az export idén 6,5 százalékkal, 2015-ben 5,9 százalékkal bővül a szeptemberi jelentés szerint, míg az import idén 7,1 százalékkal, jövőre 6,0 százalékkal emelkedik.

Virág Barnabás, az MNB igazgatója a jelentést bemutató tájékoztatón elmondta: változatlanul visszafogott a külső inflációs nyomás, folytatódik a hazai növekedés, kedvező, hogy a bővülés kiegyensúlyozott szerkezetben folytatódhat. A jövedelmek emelkedése segítette és a jövőben is támogatja a fogyasztás növekedését, de a megtakarítási ráta ezzel párhuzamosan magas maradt.

Mennyire játszanak be az oroszok?

Úgy vélte, az orosz embargóból fakadóan csak mérsékeltebb dezinflációs hatás várható, mivel az exporttilalom miatt itthon maradó magyar élelmiszervolumen csak szerény mértékben viszi le a hazai élelmiszerárakat. A jegybank számításai szerint az élelmiszerpiaci embargó maximum 0,4 százalékponttal alacsonyabb inflációt okozhat. 

A jelentés szerint az orosz-ukrán válság idén 0,2 százalékkal, jövőre 0,4 százalékkal csökkenti a GDP-t.

A devizahitelesekről

A jegybank inflációs jelentésében külön foglalkoznak a szakértők a devizahiteleseket segítő csomaggal. A jelentés alapján az ügyfelekkel szembeni elszámolások egyrészt egy egyszeri visszafizetést, másrészt a fennálló tőketartozás csökkenését eredményezik. Ez utóbbi a hitelező intézmények oldaláról a hitel lejáratáig jövedelem-kiesésként jelentkezik, ugyanis döntően a kamattörlesztés csökken az ügyfelek törlesztéseiben. 

Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a teljes visszatérítés bruttó összege várhatóan 942 milliárd forintot tesz ki, amiből a törlesztési terhek éves mérséklődése az előrejelzési horizonton körülbelül 120 milliárd forintra rúg majd.

A jelentés szerint a csomag a háztartások fogyasztási döntéseit kétféle hatáson keresztül érinti. A már lezárt szerződések esetében kapott kifizetések egy egyszeri jövedelemnövekedésnek tekinthetőek (ez az úgynevezett jövedelemhatás). Becsléseik alapján 100-110 milliárd forint lehet a már lezárt szerződéssel rendelkező adósok felé a kifizetés, így jelentésükben 105 milliárd forintot érvényesítettek jegybanki szakértők.

A még élő szerződések esetében a jelenleg fennálló devizaadósság és az átszámításból adódó devizaadósság közötti különbséggel csökken a fennálló tőketartozás, javítva az érintettek nettó vagyoni helyzetét, amely így egy tartós pozitív vagyonhatásnak tekinthető (ez az úgynevezett vagyonhatás). A csomag ezen részét mintegy 837 milliárd forintra számszerűsítették az MNB-nél.

A tartós vagyonnövekedés fogyasztási hatása rövid távon mérsékeltebb, azonban hatása időben tartósabb. Ugyanakkor egy egyszeri jövedelmi sokk azonnali hatása az adott évben a fogyasztásra erősebb, a későbbi periódusokban azonban gyorsan kifut. Összességében a 942 milliárd forint nagyságrendű csomag hatása a fogyasztás éves változására az első évben, azaz 2015-ben körülbelül 0,9 százalék lehet. Ennek megfelelően a fogyasztáson keresztül a csomag 2015-ben 0,2-0,3 százalékkal megemelheti a GDP-t.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél