<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az export és a magyar vállalati kifektetések segítését, a bejövő nagy beruházások támogatását, valamint a hazai nukleáris energiatermelő kapacitások felpörgetését nevezte az idei fő külgazdasági céloknak Szijjártó Péter a  Magyar Külkereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című külgazdasági évnyitó konferenciáján.

Sikeres külgazdasági stratégiát vállalatok nélkül végrehajtani lehetetlen, a kormánynak és a vállalatoknak együtt kell működniük, fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Kitért arra, hogy 3 év alatt kétszer állt feje tetejére a világgazdaság, a Covid után „ránk rúgta az ajtót a háború”. Mindkettőnek elsöprő gazdasági hatása van, mindkettő a recesszió veszélyét hozta magával, Európában pedig súlyos energiaellátási válsággal is szembesültünk. A szomszédunkban zajló regionális hatásnak pedig globális gazdasági hatásai is vannak, mondta.

Szijjártó Péter úgy véli, hogy az ukrajnai háborúra adott brüsszeli válaszok elhibázottak, ennek árát Európa fizeti meg az inflációval és a magas árakkal. Szerinte egyes európai energiaárak sokszorosai a kínainak és az amerikainak, ami nagy versenyhátrányt jelent Európának.

Szijjártó Péter az MKIK évnyitó konferenciáján 2023. március 30-án. Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr
Szijjártó Péter az MKIK évnyitó konferenciáján 2023. március 30-án. Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr

Hozzátette: a háborús eszkaláció veszélye nagyobb, mint valaha, az eszkaláció pedig a szomszédságban jelentkezik először. Súlyos következmény lehet a globális blokkosodás is, ami ellentétes a magyar érdekekkel. Ehelyett a konnektivitás, a kölcsönös tiszteleten való együttműködés lenne szükséges, amihez fent kell tartani a párbeszédet, jegyezte meg.

Mint mondta, Európa számára kiütést jelent az a nyugati törekvés, hogy az Oroszország elleni szankciókkal elvágják a Nyugat és a Kelet gazdaságát. Ha az európai és kínai kapcsolatokat is elvágják, az (újabb) kiütés lesz, fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy egy gazdasági folyamatot semmi sem tudott és tud megállítani: az autóipar átáll elektromos alapra. A nyugati nagyvállatok remek elektromos autókat építenek, de az elektromos akkumulátorokat nagyrészt keleti cégek gyártják. Tehát ebben a kulcsiparágban a keleti beszállítóktól függ a Nyugat.  

Ezzel összefüggésben megjegyezte: Magyarország a keleti és nyugati beruházások találkozópontjává vált. Ez garancia arra, hogy hosszú távon növekedni tud a magyar gazdaság. A világ hét legnagyobb három akkumulátorgyártójából három már itt van, és lehet, hogy – mint fogalmazott  – ezen a területen még lesznek bejelentések.

Hozzátette: a magyarországi akkumulátorgyáraknak szigorúbb környezetvédelmi követelményeknek kell megfelelniük, mint máshol Európában, és már jelenleg is működnek itthon ilyen nagy gyárak. Folyamatosan dolgoznak azon is, hogy a betelepülő cégek ezen a területen magyar beszállítókat alkalmazzanak.          

Végül elmondta: a kormány négy dologra koncentrál majd idén a külgazdaságban.

Egyrészt támogatják az exportot, hogy az MKIK tagvállalatai is sikeresek legyenek az általuk kiválasztott piacokon. Másrészt támogatják a Magyarországra bejövő nagy beruházásokat, mivel ez tömeges munkahelyteremtést és gazdasági növekedést jelent. Harmadrészt továbbra is segítik a magyar vállalati kifektetéseket. Negyedrészt tovább növelik a nukleáris kapacitásokat, és felpörgetik az új paksi blokkok építését, tekintettel az elszabadult európai energiaárakra.       

A rendezvényen Parragh László, az MKIK elnöke kifejtette, benne élünk egy háborúban, energiaválságban és „inflációs halmazban”, a régi piacok megroppantak és új piacokat kell keresni. Szerinte a kormány anno helyesen döntött, hogy meghirdette a keleti nyitást, ami szerinte jól működik.

Hozzátette: a háború miatt kereskedelmi szempontból felértékelődött Törökország és Kína, de a Nyugat-Balkán is fontos, és nagy távlatok vannak Közép-Ázsiában is.      

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG