5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Japán kulcsszerepet játszana egy Tajvani-szoros konfliktusban, hasonlóan Lengyelországhoz az ukrajnai háborúban. Az új Nemzeti Védelmi Stratégia egy állandó közös japán-amerikai parancsnokság létrehozását írja elő. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai háború kitöréséből sokan vonták le azt a következtetést, hogy a következő válság az eurázsiai tengelyen egy kínai invázió lehet Tajvanon. Oroszország brutális kihívása a nemzetközi renddel szemben arra kényszerítette Tokiót, hogy szembesüljön a súlyos globális biztonsági környezet valóságával.

Mit mond a tábornok?

Japán valószínűleg kulcsszerepet játszana egy Tajvani-szoros konfliktusban, hasonlóan Lengyelországhoz az ukrajnai háborúban - mondta múlt csütörtökön Koicsiro Banso a japán szárazföldi önvédelmi erők (SDF) volt altábornagya. Japán az egyetlen olyan ország, amely a világ számára belépési pontként szolgálhat, hogy egy kínai invázió során ellátmányt küldjön a tajvaniaknak - mondta Banso a Nikkei Asia című lapnak. Japánnak fel kell készülnie a tajvani menekülthullámra is, és fontolóra kell vennie az evakuáltak elhelyezését, a karanténokat és a fegyverek átvizsgálását – tette hozzá.

Banso egyben kiemelte: "A legnagyobb hozzájárulás, amit Japán tehet, hogy megfelelően megvédi magát". Hangsúlyozta Japán stratégiai elhelyezkedését és azt, hogy a térség főbb torlaszpontjainál megerősített védelemmel meghiúsíthatja Kína inváziós tervét. "Kínának kilenc kijárata van a külső tengerekre, és ezek közül öt a japán szigetvilágban található" – szögezte le. Ezek közé tartozik a Cugaru-szoros, az Oszumi-szoros, a Jokoate-csatorna, a Mijako-szoros és a Jonaguni-csatorna, amely utóbbi mindössze 110 kilométerre van Tajvantól.

Banso szerint Japán megpróbálná az ellenség lépéseit elgáncsolni. "Ha például aknákat szórnánk szét ezeken a vizeken, akkor az eltávolításuk nagy gondot jelentene. Ha komoly légelhárítást telepítenénk (ezekbe a szorosokba), nagyon nehéz lenne légi fölényt kialakítani".

A volt altábornagy azonban hangsúlyozta, hogy Japán nem fog csapatokat küldeni Tajvanra. "Az SDF tevékenységének fő területei japán területen és talán nemzetközi vizeken lesznek, hogy megvédjék a japán hajókat" - mondta. "Nem várható olyan forgatókönyv, amelyben az SDF tajvani szárazföldre megy, és például az Egyesült Államokkal együtt Tajpej védelmét látja el".

A lopakodó vészhelyzet

2021 óta több japán törvényhozó és kormánytisztviselő, köztük Abe Sindzó volt miniszterelnök is azt mondta, hogy egy tajvani vészhelyzet Japán számára is vészhelyzetet jelentene. Két éve az Egyesült Államok és Japán közös vészhelyzeti tervet dolgozott ki egy Tajvani-szoros konfliktus esetére.

Japán tavaly decemberben rekordméretű, 51,4 milliárd dolláros védelmi költségvetést hagyott jóvá az idei pénzügyi évre, hangsúlyozva az ellencsapásos képességeket, valamint a légi- és rakétavédelem erősítését. A Kisida-kormány ígéretet tett arra, hogy öt év alatt közel 60 százalékkal növeli az ország katonai költségvetését. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint ezzel Japán a világ kilencedik legnagyobb katonai büdzséjével rendelkező országból a harmadik helyre ​​katapultálna.

Ha a konfliktus felszikrázik Tajvanon, fontos feladat vár Japánra. Fotó: Depositphotos
Ha a konfliktus felszikrázik Tajvanon, fontos feladat vár Japánra. Fotó: Depositphotos

A szigetek pozíciója

Japán tisztában van azzal, hogy ha konfliktus tör ki a Tajvani-szorosban, akkor abba elkerülhetetlenül belesodródik. Ezért a megfelelő védelmi felkészültség prioritássá vált.

Bár Japán szárazföldi része négy elsődleges szigetből áll, az országnak összesen 6852 szigete van. Több közülük nagyon kicsi és lakatlan. Néhányuk viszont stratégiai helyen található, és ezért kiemelten fontosak Japán védelme szempontjából.

Japán az utóbbi időszakban már felgyorsította a katonai bázisok építését és rakéták felhalmozását a déli Okinava szigetein, köztük Isigakiban, Amami Osimán és Mijakodzsimán.

Az Isigaki-sziget az egyik ilyen stratégiailag fontos sziget - 2000 kilométerre helyezkedik el Tokiótól délre, de kevesebb mint 300 kilométerre Tajvantól, és ez a jelenlegi geopolitikai helyzetben kritikus jelentőségű. Fél éve Japán hivatalosan bejelentette, hogy bázist indít a szigeten egy új megerősített arcvonal részeként, amelyet a japán kormány a Kelet-kínai-tengeren hoz létre.

Ez a katonai bázis a japán déli szigetláncban található Isigakiban április óta 570 szárazföldi SDF-csapatnak ad otthont, amelyek föld-levegő és föld-hajó irányított rakétaegységekből állnak. Márciusban telepítettek Isigaki szigetére.

Mivel Kína folyamatosan zaklatja Tajvant azzal, hogy ismételten megsérti légterét és behatol a felségvizeibe, Japán is aggódik amiatt, hogy a kínai fokozott katonai tevékenység a Tajvani-szorosban saját biztonságát is érintené. Ezért a térségben (a Nanszei-szigeteken) védelmi támaszpontok kiépítésével folyamatosan erősíti elrettentő és reagáló képességeit Kínával szemben.

Az új stratégiák

Tokió mindezen lépései megfelelnek a 2022 decemberében bejelentett Nemzetbiztonsági Stratégia irányelveinek.

„Egyre nagyobb a katonai feszültség Tajvan körül, illetve erősödik a technológiai rivalizáció Kína és az Egyesült Államok közt, mindez pedig veszélyezteti a békét és a stabilitást a Kelet-ázsiai térségben” – írják a hivatalos katonai dokumentumban. „Fontos, hogy szoros figyelemmel kísérjük a szituációt egy válságérzettel - most jobban, mint bármikor korábban. Különösen, ahogy a technológiai területen való verseny egyre intenzívebbé válik”.

Az új Nemzeti Védelmi Stratégia pedig egy állandó közös japán-amerikai parancsnokság (PJHQ) létrehozását írja elő, amely az Önvédelmi Erők szárazföldi, tengeri és légi erőinek műveleteit fogja irányítani. Fő célja a tajvani vészhelyzetre való felkészülés.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Itt az adat, melyre nem lesz büszke Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:30
A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5 százalékkal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG