5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Míg az izraeli-szaúdi normalizálás papíron véget vetne a régóta fennálló megosztottságnak, a gyakorlatban a regionális játékosok teljes skálájának érdekeit kell összehangolni. A normalizálás valóban jól jönne feszült világunkban, de naivitás elvárni, hogy az áthidaljon mély geostratégiai törésvonalakat. Káncz Csaba jegyzete.

 

Vezető demokrata szenátorok szerdán arra szólították fel Biden elnököt, hogy biztosítsa a kulcsfontosságú feltételek teljesülését, mielőtt aláírja a Szaúd-Arábia és Izrael közötti nagyszabású diplomáciai normalizálási megállapodást. Az elnöknek írt levelében 20 szenátor komoly előfeltételekről ír, mielőtt az Egyesült Államok beleegyezne a szaúdi követelésekbe, mint például az USA biztonsági garanciája és a polgári nukleáris programhoz való segítségnyújtás. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy Izrael tegyen olyan lépéseket, amelyek lehetővé teszik egy palesztin állam létrehozását, beleértve a telepépítés leállítását is.

Bident arra emlékeztetik, hogy Szaúd-Arábia „egy olyan tekintélyelvű rezsim, amely rendszeresen aláássa az USA érdekeit a régióban, aggasztó emberi jogi gyakorlattal, valamint agresszív és meggondolatlan külpolitikai vonalvezetéssel”. A törvényhozók azt állítják, hogy „nyitottan gondolkodnak” a megállapodással kapcsolatban, de előfordulhat, hogy a feltételek teljesítése lehetetlen - Izraelt például egy szélsőjobboldali kormány vezeti, amelynek nem áll szándékában palesztin állam létrehozása.

 

Bonyolultabb, mint hinnénk az izraeli-szaúdi normalizálás. Fotó: Depositphotos
Bonyolultabb, mint hinnénk az izraeli-szaúdi normalizálás. Fotó: Depositphotos

A megállapodásról szóló tárgyalások a múlt hónapban lendületet kaptak, miután Biden elnök találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSz közgyűlésének oldalvizein.

Titkos látogatások

Közben a befolyásos Axios média megtudta, hogy Biden vezető tanácsadói titokban ellátogattak Szaúd-Arábiába a múlt héten, hogy tárgyaljanak  egy lehetséges mega-megállapodásról, amely magában foglalhatja a királyság és Izrael közötti békemegállapodást. Biden tanácsadói külön is tárgyalnak izraeli és palesztin tisztviselőkkel, amely izraeli engedményeket is tartalmazhat a megszállt Ciszjordániában.

A bonyolult kirakós játék legújabb darabja, hogy Rijád egyezzen bele az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének nukleáris felügyeletébe. Egy másik vitatott kérdés a Washington-Rijád biztonsági paktumát érinti.

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg itt tojástáncot jár, hogy ne kelljen feláldoznia erősödő kapcsolatát Pekinggel és Moszkvával. Szaúd-Arábia formális biztonsági garanciát kér az Egyesült Államoktól, lehetőleg a legmagasabb szintűt, oly módon, hogy a Szaúd-Arábia elleni támadást maga az Egyesült Államok elleni támadásként kezeljék.

Egy amerikai biztonsági garancia elriasztaná Iránt, míg a dúsítási képesség rövid utat biztosítana Szaúd-Arábiának az atomfegyverekhez, ha Irán átlépné ezt a küszöböt. Ahogy a szaúdi koronaherceg őszintén elmondta a Fox Newsnak: „Ha ők megszerzik az atomfegyvert, nekünk is meg kell szereznünk.”

Ez is az oka annak, hogy Washington egyes befolyásos körei nyugtalanok az események kibontakozási üteme miatt.

A Fehér Ház motivációi

Biden számára a szaúdiak és az izraeliek közötti diplomáciai kiegyezés egy komoly külpolitikai győzelem lenne, éppen akkor, amikor belép a várhatóan heves választási évbe. Továbbá, ha Kína learatta az Irán és Szaúd-Arábia közötti enyhülés gyümölcsét, az Egyesült Államok is egy hasonló nagyságrendű diplomáciai áttörést akar magának tudni.

De egy gyors és tökéletlen normalizálás a mozgósítás új korszakát indíthatja radikális iszlamista csoportok számára.

Az olyan helyszínek, mint Afganisztán a tálibok uralma alatt és a visszaeső Száhel-övezet ilyen szélsőséges csoportok inkubátoraivá válhatnak, így Rijád  támadások célpontjává válhat. A terrorcsoportok már jól tudják, hogy a sivatagi királyság legyőzhető, amint azt Kabul eleste is bizonyította.

A szaúdiak, mint az iszlám két legszentebb helyének őrzői, tudják, hogy minden Izraellel kötött elismerési megállapodás, amely elmarad a palesztin államiság megteremtésétől, magában hordozza annak a veszélyét, hogy a muszlim világ ezt kiárusításként fogja föl. Ezért megpróbálnak valamilyen hiteles előrelépést elérni egy palesztin állam felé.

Az izraeli darázsfészek

Eközben az izraeli rezsim ultranacionalistái elleneznek minden területi engedményt Ciszjordániában, és ellenségesek a palesztin állam megteremtésével szemben. Ciszjordániát Izrael részének tekintik, és politikai projektjük nagy részét Izrael e terület iránti igényének megerősítésére fordítják.

Egyébként is azzal érvelnek, hogy míg az 1993-as osló-i egyezmény elfogadásakor az izraeli telepesek száma 115 ezerre volt tehető, ez mára nagyjából 700 ezerre növekedett, megvalósíthatatlanná téve egy független palesztin állam létrehozását. Márpedig az Izrael és Szaúd-Arábia közötti bármilyen normalizálás feltétele a palesztinai fronton elért érdemi előrelépés.

Az izraeli kormány pedig attól tart, hogy ha a szaúdiak dúsítási képességet szereznek, az regionális dominóhatást indítana el. Egyiptom, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek is valószínűleg ragaszkodna ehhez, és Irán nukleáris programja gyakorlatilag normalizálódna. Izrael státusza pedig a régió egyetlen nukleáris hatalmaként  aláásásra kerülne.

A közel-keleti darázsfészek tehát most is hű önmagához.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG