5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy év alatt erős ütemben nőtt a betöltetlen munkahelyek száma a versenyszférában, a megoldást azonban nem csak új emberek felvétele jelentheti: a belső tartalékok feltárásával harmadával is gyorsítható az ügyintézés, ami a túlóra csökkentésén túl a dolgozók leterheltségét is javítja. Az automatizálás ugyanis csak félmegoldás: az ügyfelek előbb-utóbb úgyis egy valódi emberrel akarnak majd beszélni.

A Központi Statisztikai Hivatal vizsgálata alapján a gazdasági növekedés több területen eredményezett munkaerőhiányt: 2017-ben átlagosan 23 százalékkal haladta meg a munkáltatók által betöltésre váróként jelentett álláshelyek száma az egy évvel korábbit, az utolsó negyedévben már 100-ból 2,4 álláshely volt üres.

A munkaerőhiányt a cégek a belső tartalékok feltárásával is enyhíthetik, ennek a cég dolgozóira nézve is sok pozitív hatása van: a túlóra csökkenés mellett a leterheltség is normalizálódik. Egy több száz fős szervezetnél, az egyenként kimutatott alig pár másodpercnyi holt idők, az ún. mikroveszteségek évente akár tízmillió forintos nagyságrendű megtakarítást jelentenek – derült ki a Motiment kutatásából.

A KSH adatai alapján 2017 utolsó negyedévében a versenyszférában levő 53,6 ezer üres álláshely – az üres álláshelyek 2,5 százaléka – 35,6 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Habár a robotizáció és az automatizáció miatt elkerülhetetlen az átképzés hosszabb távon, a tapasztalatok alapján már rövid távon is segítség kell a probléma megoldásában.

Rengeteg feleslegesen elpazarolt idő

Hiába automatizált számos folyamat, egy ügyintézés során előbb-utóbb az ügyfél egy valódi emberrel akar majd beszélni vagy levelezni. AZ elkövetkezendő években tehát még elkerülhetetlen lesz az élő munkaerő, egy contact center szerepe például még mindig nagyon erős, emiatt szükséges fejleszteni.

Durván kitömik megrendelésekkel a magyar építőipart - de ki fog teljesíteni?

Ki vannak tömve megrendelésekkel a hazai építőipari cégek, a termelés növekedési üteme azonban csak nem akar fokozódni - a munkaerőhiány lehet a háttérben. További részletek >>>

Az OTP digitális értékesítési és fejlesztési igazgatóságának főosztályvezetője szerint meglepő volt a Motiment módszertannal feltárt, kimutatott mikroveszteségek mértéke, ami a feleslegesen elpazarolt időn felül rámutatott arra is, hogy mely munkafolyamatok ésszerűsítésével kell a legsürgősebben foglalkozni.

Pesti Kornélia kifejtette: a munkatársakat felkészítették a mérésre, mindenki megértette, hogy fontos, hogy hatékony munkafolyamatokkal tudjanak dolgozni, hiszen rengeteg pozitívum hozadéka van: a túlóra csökkenés mellett a leterheltség is normalizálódik a munkaerőhiány ellenére is, továbbá az ügyfélelégedettség is nő akár azáltal, hogy adott időn belül több telefonhívást tudnak lekezelni.

Betanított munkások, munkaerő-fejlesztése

Az OTP DÉFI (digitális értékesítési és fejlesztési igazgatóság) contact centerében csaknem 700 fő dolgozikcontact centerében csaknem 700 fő dolgozik, az ügyfelek bárminemű kontakt felvétele ide fut be: telefonos ügyfélkezelés, chat kezelési tevékenység stb. A fluktuáció 4-10 százalék között mozog, évszaktól, időszaktól eltérő, a munkaerőpiac helyzete pedig nem könnyíti meg a dolgot.

Alacsony fizetés, munkaerőhiány: kifakadtak a magyar közszolgák

A szakszervezetek szerint katasztrofális helyzetben van a közszolgálat. Tovább >>>

A tanácsadó cég üzletfejlesztési vezetője szerint a hatékonyságnövelés négy pilléren nyugszik, egyik az IT-infrastruktúra fejlesztése, a másik magának a munkafolyamatnak az átszervezése, harmadik az együttműködés kialakítása, legyen az számítógép és ember, ember és ember közötti, osztályok közötti kollaboráció. A negyedik pillér az emberek fejlesztése, költséghatékonysági szempontból ez utóbbi a legnehezebb feladat.

Ahogy arról korábban is írtunk, a legnagyobb hiány jelenleg a betanított munkások körében tapasztalható, itt akár 40-50 százalékot is elérhet a fluktuáció mértéke – derült ki a Staff House felméréséből. A vállalat felmérése szerint a segédmunkás és szakmunkás pozíciókra jellemző munkaerőhiány mértékét ugyanis sokszorosan meghaladja a betanított munkás pozíciókból hiányzó dolgozók aránya.

Bajban a kkv szektor

Ez azonban a teljes gyártói szektor termelékenységét veszélyezteti, már amennyiben a vállalatok nem tudják biztosítani a kellő számú dolgozót. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy pont a friss tudással rendelkező, fizikai terhelést jól bíró fiatal generáció hiányzik az ilyen tulajdonságokat kifejezetten megkövetelő szektorból. A főként a Z-generációba tartozó munkavállalók bevonzása és megtartása jelenleg az egyik legnagyobb kihívás a szakértők számára.

Mindeközben a K&H felmérése riasztó képet fest a hazai kkv szektorról is: a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások több mint 73.200 üres álláshelyről számoltak be tavaly év végén, szemben az egy évvel korábban mért 55.526-tal. A bank kkv bizalmi index kutatása szerint az előző negyedévhez képest ráadásul kismértékben, 34 százalékról 28 százalékra mérséklődött a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya, de az elmúlt 4 évre jellemző 20 százalékhoz képest ez még mindig kiemelkedőnek mondható. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Nagy baj lesz a nyugdíjjal - mitől rettegnek a magyar munkavállalók?

Egy friss felmérés szerint a nyugdíjaskori megélhetési problémáktól félnek a legjobban a magyar munkavállalók, de sokak szerint már a nyugdíj előtt, a következő években is gondok lehetnek a megszokott életszínvonal fenntartásával. A magyar dolgozóknak csak 15 százaléka nem fél semmitől a munka világában. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG