4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.

Egy kelet-kínai barlangban felfedezett megkövesedett állcsont az ősi és a modern jellemzők furcsa keverékét hordozza magában. Egy tanulmány szerint már több tucat emberpéldánnyal összehasonlították, és a lelet arra utal, hogy a 300 000 éves csont egy még nem jegyzett archaikus emberfajhoz tartozhatott – írja a Journal of Human Evolution című folyóirat.

A kelet-kínai Anhui tartományban található Hualongdong nevű barlangot feltáró tudósok 16 egyed maradványait tárták fel, amelyek körülbelül 300 000 évvel ezelőttiek. Több töredékes maradvány is egy 12-13 éves tinédzser koponyájához tartozik.

Xiujie Wu, a pekingi Gerinces Őslénytani és Paleoantropológiai Intézet paleoantropológusa és munkatársai 2019-ben írtak először a koponyáról. Ám 2020-ban, miközben a barlangban talált állatcsontok maradványai után kutattak, egy úgynevezett mandibula (az állakapocs alsó része) töredékét azonosították, amely ugyanannak a koponyának egy másik darabja lehet.

Az új lelet feladta a leckét a tudósoknak. Képünk illusztráció: Depositphotos
Az új lelet feladta a leckét a tudósoknak. Képünk illusztráció: Depositphotos

Ez a felfedezés lehetővé tette annak részletesebb elemzését, hogy vajon hol is helyezkednek el a hualongdongok az emberi faj családfáján. Ugyanis a mandibula egyaránt rendelkezik a modern és az archaikus jegyekkel. Például az állcsont mentén vastag a csont, amely a korai emberi fajokkal, például a Homo erectusszal közös jellemző. Ugyanakkor hiányzik belőle az igazi áll, pedig az a Homo sapiens kulcsfontosságú jellemzője. De a mandibulának a felső állkapocshoz tapadó oldala vékonyabb, mint az archaikus egyedeké, ezért jobban emlékeztet a modern emberére.

Ősi és modern egyszerre?

Az elemzés elmélyíti annak a rejtélyét, hogy mely ősi emberi fajok lakták a régiót a középső és késő pleisztocén korszakban, amely csaknem 800 000 éves időszak, s megelőzte az utolsó jégkorszak végét, körülbelül 12 000 évvel ezelőtt.

Az újonnan feltárt mandibulát digitálisan 83 másik állcsonttal hasonlították össze, és a vizsgálat megerősítette az ősi és a modern anatómiai jellemzők furcsa keverékét. 

Wu és munkatársai összevetették a neandervölgyiek fiatal és felnőtt csontjait (Homo neanderthalensis), amelyek 40 000 évvel ezelőttig Eurázsiában éltek, illetve a Homo sapienst a világ minden tájáról és a Homo erectust, melynek elterjedési területe Kelet-Afrikától a délkelet-ázsiai indonéz szigetekig tartott 250 000-1,9 millió évvel ezelőtt.

Wu azt mondja, hogy az állcsontot a Homo sapiens-szerű tulajdonságai különböztetik meg a középső pleisztocén korabeli más egyedektől, például a szintén nemrégiben felfedezett 160 000 éves tibeti Deniszovói (egyesek szerint Gyeniszovói) barlangban talált lelettől. Wu szerint a hualongdong nép a korai Homo sapiens egy korábban ismeretlen ősét vagy közeli rokonát képviselheti.

De az a felfogás, hogy a modern ember ázsiai ősöktől származott, széles körben egyáltalán nem elfogadott nézet. Ugyanis a legrégebbi, 230 000 évvel ezelőtti Homo sapiens kövületek etiópiai lelőhelyekről származnak.

Zavaros még a kép

A pleisztocén kelet-ázsiai emberi megjelenésének képe zavarba ejtő, mondja Yameng Zhang, a kínai Jinanban található Shandong Egyetem paleoantropológusa. Azt mondja, hogy számos archaikus hominin faj élt Kelet-Ázsiában a középső-pleisztocén korszakban, körülbelül 800 000 és 126 000 évvel ezelőtt. Továbbra sem világos, hogy ezek közül bármelyik lehet-e a modern ember őse – amely a neandervölgyiekhez és a deniszovóihoz hasonlóan egyszerűen kihalhattak.

"A hualongdong-féle mandibula ősi és modern jellemzőinek kombinációja hasonló a 2000-es évek elején a marokkói Jebel Irhoud régészeti lelőhelyen talált maradványokhoz" – mondja María Martinón-Torres, a burgosi ​​Nemzeti Evolúciós Kutatóközpont paleoantropológusa. Spanyolország tagja volt annak a csapatnak, amely ismertette a hualongdongi leleteket. A Jebel Irhoud-maradványok – amelyek több koponyatöredéket és egy majdnem teljes állcsontot is tartalmaznak – kora hasonló a hualongdongi maradványokhoz, és úgy gondolják, hogy a Homo sapiens-t is magában foglaló evolúciós vonal egyik legkorábbi tagjához tartoznak.

"Több kövületre és tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megértsük a hualongdongok pontos helyzetét az emberi családfán" - mondja.

Martinón-Torres hozzáteszi, hogy a csontokból kinyert ősi fehérjék további fényt deríthetnek majd arra, hogy a hualongdongok hogyan kapcsolódnak a modern emberekhez, valamint az archaikusabb fajokhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG