4p
Erdogan titkosszolgálata egy éven belül már másodszor okoz politikai botrányt Európában. A neo-ottomán elnök a Vallásügyi Igazgatóságot is felhasználja a balkáni beavatkozásra. A május 17-i, Szófiában megrendezendő EU – Nyugat Balkáni Csúcsot Spanyolország, Románia és Ciprus bojkottálni akarja, ha arra Koszovó is meghívást kap.
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA)

A neo-ottomán vonalvezetést követő Erdogan elnök titkosszolgálata (MIT) egy éven belül már másodszor keveredik komoly botrányba Európában. Egy éve derült ki, hogy az MIT nem terroristákat figyelt meg Németországban, Svédországban és Dániában, hanem az Erdogan-rezsim politikai ellenfeleit, tehát politikai megfigyelést folytatott török nemzetiségű európai állampolgárok ellen. A német elhárítás (BfV) kiterjedt vizsgálatot folytatott, hogy megállapítsa, az Erdogan pártjához közel álló németországi török egyesületek milyen mélységben kollaboráltak az MIT-vel.

Emberrablás Koszovóból

Múlt csütörtökön pedig Koszovót rázta meg a hír, miszerint az MIT segítségével a helyi rendőrség letartóztatott hat török állampolgárságú, gülenistának tartott tanárt - méghozzá diákjaik előtt - és azután egy magángépen törvénytelenül kicsempészte őket az országból. Teljes rejtély, ki rendelte el az akciót, amelyről sem Hashim Thaci elnöknek, sem Ramush Haradinaj kormányfőnek nem volt előzetesen tudomása. Mindenesetre múlt pénteken leváltották a koszovói belügyminisztert, valamint a titkosszolgálat vezetőjét, a koalíciós kormány pedig mára megrendült.

A kormány most kétségbeesetten próbálja megőrizni a hitelességét a közvélemény azon része előtt, akiket egyre jobban aggaszt az agresszív török politika, ezért Fatmir Limaj miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy „Koszovó nem vazallus-állam”. Egy koszovói illetékes a Reutersnek elmondta: hatalmas nyomásnak voltak kitéve Ankara részéről, hogy lépjenek fel a gülenista iskola ellen. Néhány hónapja a koszovói rendőrség már letartóztatotta a szintén Gülen hívének tartott Ugur Toksoy tanárt, bár nem szolgáltatták ki Törökországnak, a hír sokkolta Koszovóban élő török közösség tagjait.

Az MIT mellett Erdogan iszlamista pártja a kormány Vallásügyi Igazgatóságát (Diyanet) használja fel a balkáni beavatkozásra úgy, hogy a többségében ateista balkáni muszlimokat újra a muszlim hit mellé próbálja állítani. A bosnyák és a koszovói muszlimok nem igazán állnak ellent ennek a behatolási kísérletnek, mivel sokuk szerint az EU soha nem fogja fölvenni országukat a nyugati integrációba. A Diyanet napjainkra már 1,8 milliárd euró éves költségvetéssel bír - ez több mint 12 török kormánytárca költségvetése, beleértve a bel- és a külügyminisztériumot is. A Diyanet 2004-ben még 72 ezer dolgozót magáénak tudó bázisa mára 120 ezresre duzzadt.

Koszovó miatt bukik a balkáni csúcs?

Káncz Csaba

Koszovóra más fronton is rájár a rúd. A május 17-i, Szófiában megrendezendő EU – Nyugat Balkáni Csúcsot ugyanis Spanyolország, Románia és Ciprus bojkottálni akarja, ha arra Koszovó is meghívást kap. Ez természetesen óriási pofon lenne az Európai Bizottság számára, amely februárban tette közzé bővítési stratégiáját, leszögezve, hogy „nyitva áll az Európai Unió ajtaja a nyugat-balkáni országok előtt”.

A koszovói függetlenséget olyan uniós államok utasítják el, amelyek maguk is valós vagy vélt nemzeti kisebbségi szakadár törekvésekkel szembesülnek, így Ciprus, Görögország, Spanyolország, Románia és Szlovákia. A katalán sokk után spanyol külügyminisztérium februárban arról értesítette egy feljegyzésben az Európai Bizottságot, hogy a Szerbiáról levált Koszovót ki kell rekeszteni abból az EU-s tervből, amely a nyugat-balkáni országok gyorsabb felvételét szorgalmazza az unióba.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG