6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormányzó konzervatívok - 14 év után, öt miniszterelnököt ledarálva és egy tragikus Brexitet kilobbizva - az út végére értek. A bukmékerek 25 az egyhez szorzót kínálnak a tory többségre. Káncz Csaba jegyzete.

Rishi Sunak szerdán előre menekült és bejelentette július 4-re az előrehozott választások megtartását. Az ötéves ciklus legkésőbb 2025 januárjában ért volna véget.

Eddig a legtöbb megfigyelő azt feltételezte, hogy Sunak októberig vagy novemberig vár a választás időpontjával. Az őszi alsóházi választásoknak az lehetett volna az az előnye, hogy a lakosság elkezdte volna érezni a pénztárcáján a gazdaság tétova fellendülését.

Valóban, az év első negyedévében elért 0,6 százalékos növekedésnek köszönhetően az ország maga mögött hagyta a stagnálás időszakát. Emellett az infláció áprilisban 2,3 százalékra csökkent.

Rishi Sunak megválasztása után.
Rishi Sunak megválasztása után.

Sunak hatalmas kockázatot vállal a júliusi választásokkal. A Konzervatív Párt a közvélemény-kutatásokban mintegy 20 százalékponttal van lemaradva a munkáspárti ellenzék mögött. Legutóbb John Major konzervatív miniszterelnök 1997-ben írt ki általános választásokat hasonlóan rossz kiindulási helyzetben, mire a Munkáspárt Tony Blair vezetésével elsöprő győzelmet aratott.

Menekülés a süllyedő hajóról

Olyan konzervatív nagyágyúk, mint Michael Gove és Andrea Leadsom pénteken csatlakoztak a konzervatív képviselők rekordméretű elvándorlásához az alsóházból, mert szerintük itt az ideje, hogy egy "új generáció" vezesse a pártot. Ezzel 78-ra emelkedett azoknak a hivatalban lévő toryknak a száma, akik kijelentették, hogy nem indulnak újra, és ezzel megdöntötték az eddigi rekordot, az 1997-es 72 képviselőt.

Konzervatívok a közvélemény-kutatásokban

A 2019-es parlamenti választásokon a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt elsöprő győzelmet aratott. Azóta két esemény miatt visszaesett a népszerűségük: A Johnson harsány kormányzati stílusával kapcsolatos elégedetlenség a Johnson munkatársai által a Downing Street-i hivatalos rezidenciáján a szigorú koronavírus korlátozásokkal ellentétben tartott partik körüli afférban csúcsosodott ki. Aztán Johnson utódja, Liz Truss válságot idézett elő a pénzügyi piacokon a fedezetlen adócsökkentési terveivel - mire a konzervatívokba vetett bizalom végleg megroppant.

Sunaknak 2022 őszi hivatalba lépése óta nem sikerült felzárkóznia a közvélemény-kutatásokban. Ez elődjei örökségével függ össze. Nem véletlen, hogy a Munkáspárt a "Vessünk véget a tory káosznak" kifejezést választotta választási kampányszlogenjének. Ráadásul a technokrata Sunak a gazdaság stabilizálásán és az infláció csökkentésén kívül kevés érdemi sikert tud felmutatni.

A brit vezető sajtó szkeptikus

"Sunak a nyári választások megtartásáról szóló döntése dühös visszatetszést váltott ki néhány kétségbeesett tory képviselőből, akik hamar elveszthetik mandátumukat, hiszen a párt nagy lemaradásban van a felmérésekben" - jegyzi meg a Financial Times.

A The Spectator politikai szerkesztője, Katy Balls azt írja, hogy Sunak jó gazdasági hírekre várt - a vártnál magasabb első negyedéves növekedési adatokra, az infláció csökkenésére -, mielőtt kiírta volna a szavazást, de egyesek szerint ez egy olyan stratégiának tűnik, amelynek célja egyszerűen az, hogy kevesebb mandátumot veszítsen. "Bárki, aki mégis úgy gondolja, hogy a toryk nyernek, természetesen menjen a bukmékerekhez, akik 25 az egyhez szorzót kínálnak a tory többségre" - írja Balls.

A Munkáspárt is biceg

Keir Starmer munkáspárti vezető üdvözölte Sunak bejelentését. Utalt az ország sivár állapotára, az egészségügytől kezdve a folyók és tavak vízminőségéig. Hangsúlyozta, hogy tizennégy év konzervatív kormányzás után Nagy-Britannia készen áll a változásra.

Az, hogy a Munkáspárt a választási kampány favoritja, nem a saját erejének, hanem elsősorban a konzervatívok gyengeségének a következménye. Starmer karizmatikusságának hiánya komoly teher a Munkáspárt számára.

Míg a felmérések szerint a lakosság 35 százaléka pozitív véleménnyel van Starmerről, addig 53 százalék negatívan értékeli. Ezzel a munkáspárti vezető kevésbé népszerűtlen, mint Sunak. Starmer azonban lényegesen alacsonyabb népszerűségi mutatókkal rendelkezik az emberek körében, mint a dinamikus Tony Blair és David Cameron 1997-es és 2010-es első választási győzelmük idején.

Míg a konzervatívok gyengének tűnnek, a Munkáspártnak saját ellentmondásait kell leküzdenie ahhoz, hogy tőkét kovácsoljon belőle - mutat rá Helen Lewis, a The Atlantic munkatársa: "A választások előrehozott kiírásával Sunak azt reméli, hogy az ellenzéki pártok is rosszul járnak, akiknek igyekezniük kell, hogy jelölteket találjanak a megüresedett helyekre és pénzt gyűjtsenek. Starmer Munkáspártja jóval lemaradva kezdi meg a hathetes kampányt: a 2019. decemberi választáson a párt 59 mandátumot veszített... Ennek következtében a Munkáspártnak az általános többség eléréséhez nagyobb kilengésre van szüksége, mint amit a párt 1997-ben - a fiatal, népszerű és karizmatikus Tony Blair alatt - látott. Starmer pedig nem Blair."

A konzervatív stratégák remélik, hogy a Starmerrel szembeni szkepticizmus növekedni fog, ahogy a közvélemény a szavazás napjáig közelebbről szemügyre veszi a Munkáspártot. Eddig Starmer nem mutatott be részletes tervet, és a támadások minimalizálására szorítkozott. A toryk megpróbálják majd úgy beállítani, hogy a munkáspártiakra leadott szavazat azt kockáztatja, hogy az ország letérhet a fellendülés útjáról, amelyet nemrégiben Sunak alatt láthattak.

A lakosság számára a legfontosabb problémákat a gazdasági helyzet és a magas megélhetési költségek jelentik. Ezeket követi az egészségügyi rendszer, a migrációs politika és a lakáshiány. Az olyan kérdések, mint a biztonságpolitika, a klíma- vagy a nemi kérdésekkel kapcsolatos kultúrharc és a gázai háború megoszthatják a munkáspárti szavazókat, de ezek eddig sokkal kevésbé foglalkoztatták a lakosság többségét.

Miért gondolják egyesek, hogy az időzítés a fociról szól?

A július 4-i választás a labdarúgó-Európa-bajnokság kellős közepén zajlik, ami egyesek szerint arra enged következtetni, hogy Sunak a pozitív nemzeti hangulatot szeretné kihasználni, hogy megfordítsa a szerencséjét. Hogy ez reális remény-e, az inkább előbb, mint utóbb kiderül, de Sunaknak tisztában kell lennie azzal, hogy ez egy szerencsejáték.

Utoljára 1970-ben fordult elő, hogy egy nemzetközi labdarúgó-torna idején általános választásokat írtak ki. Harold Wilson Munkáspártja négy nappal azután veszített, hogy a világbajnokság negyeddöntőjében a regnáló bajnok Anglia kikapott Nyugat-Németországtól.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG