5p

Az USA egyetemein zajló, palesztin-párti tiltakozások már több országra átterjedtek. Biden próbálja megütni a megfelelő hangot, de Netanjahu rafahi katonai kampánya a legrosszabbkor jött számára. Káncz Csaba jegyzete.

 

Az amerikai egyetemeken három hete kezdődtek a tiltakozások Izrael brutális gázai katonai lépései és jogsértései ellen. A tiltakozások mára 75 egyetemre terjedtek ki, és rendőrség 2500 diákot tartóztatott le. Ausztráliában, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is megjelentek az elmúlt napokban az egyetemi tiltakozások.

Az elmúlt hetekben érezhető nyugtalanság fogott el néhány demokratát, attól tartva, hogy a fiatalok körében a Columbia egyetemhez hasonló kampuszokon megmutatkozó düh átterjedhet a novemberi választásokra. Az olyan szalagcímek, mint "Az egyetemi kampuszok Joe Bidenért jönnek" (The Economist) és "Az Izrael és a gázai háború elleni tüntetések hogyan árthatnak Bidennek novemberben" (PBS), aláhúzzák a Fehér Ház aggodalmának súlyosságát.

Nagy dilemmában van Joe Biden
Nagy dilemmában van Joe Biden
Fotó: Depositphotos

De a baloldali Biden számára az izraeli-Hamász háború miatt kirobbant egyetemi elégedetlenségi hullám nem valószínű, hogy az idei elnökválasztáson jelentős kilengést fog okozni.

A tüntetők nem reprezentatívak

Ha van valami, amit ki lehet szűrni a legutóbbi egyetemi tüntetésekből, akkor az az, hogy a résztvevők messze nem reprezentálják az amerikai fiatalok egészét. Bár a tiltakozások azóta más intézményekre is átterjedtek, a tüntetések többnyire Amerika legtekintélyesebb (és legdrágább) egyetemein, köztük a Columbián, a Harvardon, a Yale-en és a Princetonon kezdődtek.

Márpedig az elit egyetemek általában olyan progresszív, aktivista hallgatói csoportokat támogatnak, amelyek nem hasonlítanak az amerikai felsőoktatás általános demográfiájára, és még kevésbé az amerikai ifjúsági népesség egészére.

Emellett a diákoknak csak egy elenyésző töredéke vesz részt aktívan a gázai tüntetéseken, még az elit intézményekben is. A Columbián például csak körülbelül 200 diákot tartóztattak le egy olyan iskolában, ahol több, mint 30 ezer diák tanul.

A jelentések szerint a tüntetők egy része nem diák, és a nyilvános megnyilvánulások megszervezéséért kívülállók felelősek. Néhány tüntetőnek még csak határozott vagy jól kialakított nézetei sincsenek Izraelről.

Mások a prioritások

Kicsit távolabbra tekintve, az amerikai fiatalok között nincs egyértelmű konszenzus arról, hogy az Egyesült Államoknak hogyan kellene viszonyulnia Izraelhez, vagy hogy ez lenne a legfontosabb kérdés a közelgő választásokon. A Harvard Institute of Politics legutóbbi, fiatal amerikaiak körében végzett felmérése szerint a fiatal szavazók enyhe többsége, 51 százaléka támogatja az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetet. A 18-29 évesek körében mintegy 41 százaléknak nincs határozott álláspontja Amerika Izraellel való szövetségéről.

A fiatal szavazók körében az olyan hétköznapi belpolitikai kérdések, mint a megélhetési válság, szinte biztos, hogy jobban befolyásolják a választási döntéseket, mint a közel-keleti erőszak.

A Harvard IOP felmérése szerint például az amerikai fiataloknak csak 2 százaléka említette az izraeli-palesztin konfliktust, mint olyan kérdést, amely a leginkább aggasztja őket.

Bár a demokraták (és az amerikaiak egésze) kétségtelenül szimpatizál a gázai tűzszünettel, az egyetemeken használt retorika - például a "globális intifádára" való felhívás vagy az Izraelnek szóló "menjen a pokolba" felszólítás - azzal fenyeget, hogy aláássa a közvélemény támogatását. A Gáza ügyében zajló egyetemi tiltakozások részben a Biden által az előválasztások során tapasztalt tiltakozások következményének tekinthetők. A michigani előválasztásokon például – ahol az országban a legmagasabb az arab-amerikaiak aránya - több mint 100 ezer demokrata szavazott "nem elkötelezett" szavazattal, hogy kifejezze elégedetlenségét a kormány egyoldalú, Izraelt támogató politikájával szemben.

Biden két tűz között

Ha azonban Biden szorosabban csatlakozna ezekhez a tiltakozásokhoz, ellenállásba ütközne a zsidó és más szavazók részéről, akik Izrael teljes körű támogatását követelik tőle. Ez sávot nyithatna Donald Trump előtt, aki már most megpróbálja az egyetemi tiltakozásokat a jelenlegi kormányzat alatti káosz bizonyítékaként beállítani.

Biden elnök hangsúlyozta, hogy "elítéli az antiszemita tüntetéseket", ugyanakkor "elítéli azokat, akik nem értik, mi történik a palesztinokkal".

Bár a mindkét oldalnak gesztust tevő nyilatkozatot kritika érte, ez nagyrészt azt tükrözi, hogy Biden elismeri a kérdés összetettségét. Az a tény, hogy ez a mozgalom ennyire diffúz, megnehezíti az ellensúlyozását. És az, hogy Biden most személyesen is megszólalt, mutatja, hogy mekkora nyomás nehezedik rá. A gázai háború már most is érzékeny téma számára, és fontos szavazatokba kerülhet a novemberi választásokon.

Különösen a fiatal szavazók körében. Márpedig ezek kulcsfontosságúak lesznek Biden novemberi győzelméhez. Ha a demokraták el tudják érni, hogy ez a korosztály elmenjen szavazni, akkor talán át tudják lökni Bident a célvonalon. Ehhez azonban sokkal több fiatalt kell megszólítani, mint azokat, akik az ország legjobb egyetemeire járnak.

Netanjahu újra átlépett Bidenen

Netanjahu miniszterelnök viszont az elmúlt órákban a világ tiltakozására és tűzszüneti erőfeszíteire fittyet hányva megkezdte a Rafah elleni katonai kampányát. Így viszont még erőteljesebben lángolhatnak föl az egyetemi tiltakozások az Egyesült Államokban.

Hetekig - vagy akár hónapokig - elhúzódó egyetemi megszállások, beleértve a rendőrséggel való összecsapásokat, valamint kritikák és megosztottság saját pártján belül: ez lenne a lehető legrosszabb háttere Biden augusztusban esedékes hivatalos elnökjelölti jelölésének Chicagoban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tűzvészként terjed a politikusok elleni erőszak Európában
Káncz Csaba | 2024. május 19. 10:37
Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG