5p

A vonatkozó statisztikák kezdete óta soha nem költöttek még annyi pénzt fegyverekre a világ országai, mint tavaly. A sort toronymagasan az Egyesült Államok vezeti, majd Kína és Oroszország következik. Ukrajna a nyolcadik helyen áll kormányzati kiadásainak csaknem 60 százalékát vitte el a háború. Szakértők egy része szerint szükségszerű a fegyverkezés, mások viszont eszkalációtól tartanak.

Hosszú évtizedek óta nem látott szintű fegyverkezési láz lett úrrá a világon a Stockholm Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) hétfőn közölt jelentése szerint.

A globális katonai kiadások tavaly 2443 milliárd (!) dollárra nőttek, ami 6,8 százalékos növekedés 2022-höz képest – ez a legnagyobb emelkedés 2009 óta. Ennél nagyobb költést pedig még soha sem regisztráltak az intézet fennállásának 60 éve alatt.

Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Ukrán katonák a fronton – az ukrán GDP több mint harmadát elviszi a háború
Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Ráadásul most először jegyeztek fel növekedést mind az öt régióban, tehát Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában, az Óceániai-térségben és az amerikai kontinensen is.

Vezet az USA

A lista első helyén nem meglepő módon az Egyesült Államok található, amelynek hadi kiadásai – 2,3 százalékos növekedést mutatva – 916 milliárd dollárra rúgtak tavaly. Ez a globális költés 37 százaléka, az amerikai GDP-nek pedig 3,4 százaléka.

A jelentés szerint Washington 2014 óta – ekkor annektálta Oroszország a Krímet – egyre inkább olyan új fegyverrendszerek kifejlesztésére fókuszál, amelyeket „fejlett katonai képességekkel rendelkező” ellenségekkel szemben lehet használni.

A második helyen Kína áll, amely hat százalékkal 296 milliárd dollárra növelte ilyen jellegű költéseit. Ez a globális kiadások 12, a kínai GDP-nek pedig 1,7 százaléka. Az Egyesült Államok és Kína együttesen tehát a globális katonai költések mintegy felét adja.

A harmadik helyet – szintén nem meglepő módon – Oroszország kaparintotta meg. Moszkva jelentős mértékben, 24 százalékkal 109 milliárd dollárra emelte hadikiadásait 2022-höz képest. Ez a globális költések 4,5, az orosz GDP-nek pedig 5,9 százaléka. (Kína és Oroszország esetében becsült adatokról van szó – a szerk.)

Brutális ukrán terhek

Még ennél is nagyobb mértékben, 51 százalékkal ugrottak meg Ukrajna védelmi kiadásai, amelyek összesen 64,8 milliárd dollárt tettek ki tavaly.

Ez a 8. legmagasabb érték globálisan és az ukrán GDP 37 (!) százalékát, a teljes kormányzati költéseknek pedig 58 (!) százalékát jelenti.

Emellett az ország minimum 35 milliárd dollár értékű katonai segélyt kapott szövetségeseitől, nagyrészt az Egyesült Államoktól. 2014 és 2023 között „egyébként” 1272 (!) százalékkal ugrottak meg az ukrán katonai költések – Oroszország esetében "mindössze" 57 százalékos pluszt jegyeztek fel ebben az időszakban.     

A top 10-be Európából Oroszországon és Ukrajnán kívül Nagy-Britannia (74,9 milliárd dollár), Németország (66,8 milliárd dollár) és Franciaország (61,3 milliárd dollár) került még be. Mellettük India (83,6 milliárd dollár), Szaúd-Arábia 75,8 milliárd dollár) és Japán (50,2 milliárd dollár) van még az első tíz helyezett között.

A Közel-Keleten Szaúd-Arábia után Izrael fordította a legtöbbet, 27,5 milliárd dollárt hadi kiadásokra, ami 24 százalékos növekedés 2022-höz képest – a jelentős plusz elsősorban a gázai háborúra vezethető vissza. (A zsidó államot továbbra is főleg az Egyesült Államok látja el fegyverekkel.)

Magyarország nincs benne a top 40-ben, amelybe szomszédaink közül Ukrajna mellett csak Románia került be.

Keleti szomszédunk a 39. rangsorban 5,6 milliárd dollár költéssel, ami a GDP-jük 1,6 százaléka – igaz, ez 4,7 százalékos csökkenést jelez 2022-höz képest.

Eszkalálódhatnak a konfliktusok

Összességében azonban a növekedés egyértelmű, és megfelel annak a kívánalomnak, amelyet a NATO és uniós vezetők támasztanak a tagországokkal szemben.

Most, hogy a második világháború óta a legnagyobb biztonsági fenyegetéssel nézünk szembe, legfőbb ideje, hogy radikális és konkrét lépéseket tegyünk a védelmi készültség érdekében, az EU gazdaságát pedig ’háborús alapra’ helyezzük” – írta például Charles Michel, az Európa iTanács elnöke márciusban a tagállami vezetőknek, az orosz-ukrán háborúra utalva.

Egy másik alkalommal pedig felidézte az ókori mondást, miszerint aki békét akar, annak készülnie kell a háborúra.

„A katonai kiadások példa nélküli emelkedése direkt válasz a béke és biztonság globális hanyatlására” – mondta Nan Tian, a mostani kutatás egyik készítője a The Guardiannak ezzel párhuzamosan.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ez komoly eszkalációs veszéllyel – a háború(k) kiterjedésének és/vagy mélyülésének a veszélyével – jár: „Az államok előnyben részesítik a katonai erőt, ugyanakkor ezzel azt kockáztatják, hogy az egyre változékonyabb geopolitikai és biztonsági környezetben beindul egy akció-reakció spirál”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG