5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miniszterelnökként Starmer szorosabban akar együttműködni az EU-val, de a Brexitet nem kérdőjelezi meg. Az új miniszterelnök várhatóan hamarosan Kijevbe utazik, hogy megerősítse London sziklaszilárd támogatását Kijev irányába. Káncz Csaba jegyzete.

A csütörtöki brit általános választáson a Munkáspárt földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott, a Konzervatív Párt pedig történelmének legrosszabb eredményét érte el. A tisztán egyéni választókerületi választási rendszerben olyan konzervatív nagyágyúk véreztek el a körzeteikben, mint Grant Shapps védelmi miniszter, illetve 4 korábbi miniszterelnök is (Cameron, May, Johnson és Truss).

A brit választási rendszer egyben óriási torzulást is eredményezett, hiszen a Munkáspárt a szavazatok 34 százalékának begyűjtésével a törvényhozás mandátumainak 65 százalékát nyerte el.

Miniszterelnökként Keir Starmer szorosabban akar együttműködni az EU-val, de a Brexitet nem kérdőjelezi meg. Egyértelmű, hogy nem akar kilépni az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, amivel Sunak a Ruanda-terv miatt fenyegetőzött. Volt ügyészként Starmer a jogállamiság, a hatalmi ágak szétválasztásának és a nemzetközi jognak a híve - ami egykor a konzervatívok védjegye volt. Starmer határozottan elutasítja az ideológiai kísérleteket. 

A győztes kereskedelem-politikája

Négy évvel a Brexit után az EU még mindig az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnere, és Putyin ukrajnai inváziója rámutatott, hogy az euroatlanti biztonság továbbra is kulcsfontosságú az Egyesült Királyság számára. Ehhez képest a Munkáspárt kiáltványa "jobb és ambiciózusabb kapcsolatra szólít fel európai partnereinkkel", de a konkrétumok meglehetősen kevéssé ambiciózusak.

Sir Keir Starmer anno a bennmaradás mellett kampányolt, de most már azt mondta, hogy szerinte az ő életében nem térnek vissza az EU-ba
Sir Keir Starmer anno a bennmaradás mellett kampányolt, de most már azt mondta, hogy szerinte az ő életében nem térnek vissza az EU-ba
Fotó: EPA / ANDY RAIN

Az EU szempontjából az Egyesült Királysággal fennálló kereskedelmi kapcsolatokat az Észak-Írországra vonatkozó Windsor-keretrendszer, valamint a szélesebb körű kereskedelmi kérdésekre vonatkozó Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás (TCA) révén rendezték. A következő brit kormány előtt álló kihívás az, hogy ez a megoldáscsomag aligha kielégítő a brit vállalkozások számára: csökkentett piacra jutással és megnövekedett kereskedelmi költségekkel kell szembenézniük ahhoz képest, mint amikor az Egyesült Királyság még EU-tag volt. 

Sem az exportáló gyártók, sem az importőrök nem alkalmazkodtak még teljes mértékben a Brexit utáni, a kereskedelmi súrlódások növekedésével járó valósághoz, részben azért, mert az Egyesült Királyság csak most vezet be számos határellenőrzést az importra vonatkozóan. A következő brit kormányra nagy nyomás nehezedik majd a TCA javítása érdekében, hogy csökkentse a költségeket és biztosítsa a lehető legnagyobb mértékű piacra jutást. 

A Munkáspárt kül- és biztonságpolitikája

A Munkáspártiak úgy látják, hogy az az EU és az Egyesült Királyság közötti szorosabb összehangolás a külső és belső fenyegetések kezelésében mindkét fél számára előnyös lehet. Ez belpolitikai szempontból kevésbé lenne ellentmondásos, mint a jobb kereskedelmi megállapodások, amelyek miatt az Egyesült Királyságnak el kellene fogadnia az uniós szabályozást anélkül, hogy befolyásolni tudná azt. Az Európai Bíróság - amely gyakran a Brexit-pártiak céltáblája - szintén szinte semmilyen szerepet nem játszik az EU közös kül- és biztonságpolitikájában (CFSP).

A brit kormányon belül, valamint az Egyesült Királyság és az EU között a Brexit előtt lezajlott megbeszéléseknek köszönhetően az új kormány bőven talál majd olyan anyagot, amelyre az EU-nak tett kül- és biztonságpolitikai ajánlatát alapozhatja. Az EU és az Egyesült Királyság közötti 2019. októberi kilépési megállapodást kísérő, az akkori miniszterelnök, Boris Johnson által elfogadott politikai nyilatkozat szerint az Egyesült Királyság és az EU támogatja az "ambiciózus, szoros és tartós együttműködést a külső fellépések terén", ideértve a külpolitikát, a biztonságot, a védelmet és a nemzetközi fejlesztést, és hogy "strukturált konzultációt és rendszeres tematikus párbeszédet kell kialakítaniuk, amely meghatározza azokat a területeket és tevékenységeket, ahol a szoros együttműködés hozzájárulhat a közös célok eléréséhez".

Európa nem érdekelt a Brexit egyszerű visszafordításában. Jelenleg Nagy-Britannia csodálatos reklám minden uniós vezető számára - beleértve a nacionalista jobboldaliakat -, hogy milyen következményekkel járna, ha nemzetüket kizárnák az EU-ból: a globális piacok gyorsan megmozdulnának, hogy kifejezzék rosszallásukat, polgáraik elveszítenék szuverén jogaikat, hogy a kontinensen keresztül utazzanak, éljenek, dolgozzanak vagy nyugdíjba vonuljanak, és megszűnne a gazdag Európából a szegény rokonai felé irányuló transzferek életmentő vonala.

Ukrajna kiemelt prioritás

A nemzetközi fronton az új miniszterelnök várhatóan hamarosan Kijevbe utazik, hogy megerősítse London sziklaszilárd támogatását Kijev irányába. A Munkáspárt számára robbanásveszélyes Gáza kérdését nehezebb lesz összeegyeztetni a Corbyn alatt a közelmúltban tapasztalt antiszemitizmussal. 

De Európa lesz a főpróba. Starmer lépésről lépésre fog haladni, és hamarosan megbeszéléseket folytat a szociáldemokrata Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és - amennyiben újraválasztják - Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel. Az Európai Unióról nem számíthatunk nagyszabású szónoklatokra, inkább a kapcsolatok fokozatos javítására tesz kísérletet. Ami Donald Trump esetleges visszatérését illeti, Starmernek most legalább hat hónapja lesz felkészülni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG