6p

Senki sem fogja halálra izgulni magát a mától vasárnapig tartó orosz elnökválasztáson, hiszen a győztes személye már most borítékolható. A fő ellenzéki vezér, Alekszij Navalnij halott, a megmaradt érdemi ellenfeleket a hatóságok „kigolyózták.” Arról pedig, hogy a részvételi arány is megfelelő legyen, esetenként megfigyelő kamerák és a zsarolás kifinomult eszközei gondoskodnak majd.

Vlagyiszlav Davankov, Nyikolaj Haritonov, Leonyid Szlutszkij és természetesen Vlagyimir Putyin – hivatalosan közülük választhatnak az oroszok a pénteken kezdődött elnökválasztáson.

A végeredmény természetesen előre borítékolható, hiszen sem a kommunista Haritonov, sem az ultranacionalista Szlutszkij, sem az Új Emberek párt jelöltje, Davankov nem jelent veszélyt Putyin számára. Davankov – aki 2021 óta az orosz országgyűlés, a duma alelnöke – ugyan kampányában „a béke és a tárgyalások”, valamint a Nyugattal való kapcsolatok normalizálása mellett szállt síkra, előzetes felmérések szerint a voksoknak csupán hat százalékára számíthat.

Már most mindenki tudja a végeredményt. Putyin papírbábuja egy moszkvai utcán 2024. március 13-án.
Már most mindenki tudja a végeredményt. Putyin papírbábuja egy moszkvai utcán 2024. március 13-án.
Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV

Kigolyózott ellenfelek

A legesélyesebb ellenjelölt az ukrajnai háború befejezésével kampányoló, valódi változást ígérő Borisz Nagyezsdin volt, akinek kampányirodái előtt hosszú sorokban várakoztak az emberek számos orosz városban, hogy aláírásukkal támogassák.

Őt azonban a hatóságok különböző szabálytalanságokra hivatkozva nem engedték indulni, mint ahogy a szintén háborúellenes és dermokráciapárti újságírónő, Jekatyerina Duncova indulását is elkaszálták.

Putyin leghangosabb kritikusa, egyben az ellenzék legismertebb alakja, Alekszandr Navalnij pedig már nincs az élők sorában: idén februárban, mintegy 3 évnyi raboskodás után, máig nem tisztázott okból életét vesztette egy szibériai börtönben.

Felnyomják a részvételt

Mindezek miatt aligha lenne meglepő, ha az oroszok nagy számban bojkottálnák a választást. Épp ezt kívánja elkerülni a hatalom, amely – a Moscow Times értesülései szerint – a nyomásgyakorlás különféle eszközeivel próbálja rávenni a szavazásra jogosultakat, különösen a fiatalokat a részvételre.

A lap forrásai szerint az orosz tisztviselők gyakorlatilag parancsba kapták, hogy jelentősen pörgessék fel a részvételi arányt a fiatalok között. Emiatt a hatóságok, a felsőoktatási intézmények és a munkahelyek egy része is nyomást gyakorolnak a hallgatókra, illetve a fiatal dolgozóikra, hogy vegyenek részt a választáson.

„Az elnöki adminisztráció követelései szerint a regionális vezetőknek fokozni kell erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy több lojális ember menjen el szavazni. Különösen az egyetemisták és a fiatal dolgozók vannak fókuszban. Mi pedig engedelmeskedünk”, mondta a lapnak a moszkvai önkormányzat egyik tisztviselője. Mindezt megerősítették három, az ország európai, valamint a keleti részén fekvő régió vezetésében lévő források is.

A Kreml ugyanis” impresszív számokat” szeretne elérni, amiket mutogathat majd a Nyugatnak Putyin rendíthetetlen pozíciójának és támogatottságának bizonyítására, mondták a lap elnöki, kormányzati és moszkvai önkormányzati forrásai.

A végső cél, hogy „a Nyugattal megértessük, hogy a fiatalok Putyint támogatják, nem pedig az elszabadult ellenzékieket és biztosan nem Navalnijt”, tette hozzá egyikük. „És persze a főnököt (Putyint) is szeretnék kielégíteni.”

Az elnöki adminisztráció azt szeretné, ha a szavazásra jogosultak “soha nem látott” arányban járulnának az urnákhoz, és rekordszámban támogatnák Putyint. Ennek érdekében a Kreml „példanélküli kampányt” is elrendelt, amely a középkorú és idősebb szavazókat – ők alkotják az elnök szavazói bázisát –, valamint a nyugdíjasokat, az állami és önkormányzati dolgozókat,  valamint az állami és részben a magáncégek dolgozóit is megcélozza.

Ajánlatos szavazni

A legfontosabb azonban a fiatalok presszionálása, mivel hagyományosan ők a leginkább Putyin- és háborúellenes szavazók. Az állami kézben lévő orosz posta és a szintén állami Roszatom energetikai céget például arra utasították, hogy „gondoskodjon” a fiatal dolgozók szavazásáról a vállalatokon belülről származó információk szerint.

Ezzel párhuzamosan régiók tucatjaiból érkeztek olyan médiajelentések, hogy az egyetemeken a hallgatókat is nyomás alá helyezték, az ellenkezőket pedig állítólag a tanulmányaik felfüggesztésével fenyegették meg. Egy, a Permi területen található főiskolán arra utasították a diákokat, hogy már az első vagy a második napon adják le a voksaikat, és „megfigyelő kamerákat” is bevetnek a részvétel növelésére.

A Tulai Állami Tanárképző Egyetemen a hallgatókat még arra is kötelezték a Moscow Times szerint, hogy küldjenek egy fotót a szavazólapjukról a részvétel bizonyítására, az intézmény rektora pedig nyilvánosan támogatásáról biztosította Putyint.

Mindeközben a voronyezsi tanárképző egyetemen a hallgatókat állítólag arra kérték, hogy jelentsék, kire szándékoznak voksolni.

És persze léteznek kifinomultabb eszközök is: az Altaj köztársaságban például fotóversenyt hirdettek a hatóságok a szavazóhelyiségekben, a nyertesek menő telefonokat és porszívókat nyerhetnek.

Tatárföld miniszterelnökhelyettese pedig azt üzente a fiatal szavazóknak, hogy nem csak egyszerűen szavazhatnak, hanem „meg is találhatják a sorsukat” a szavazóhelyiségekben – bármit is jelentsen ez.

Összegezve: bár az orosz alkotmány és választójogi törvény elvileg garantálja a szabad és titkos választást, a fenti példák azt mutatják, hogy a hatalom – különböző szinteken és számos eszközzel – igyekszik nyomást gyakorolni a szavazásra jogosultakra a kívánt eredmény elérése érdekében.

Már nyíltan bírálják Putyint

És hogy mit mond az utca embere? Az 1420 nevű, független YouTube-csatorna még januárban megkérdezett 100 embert a szavazási szándékáról – 43 százalékuk mondta azt, hogy Putyinra fog szavazni.

"Senki más nem képes az országot normálisan vezetni”, mondta egyikük, mások pedig azzal érveltek – az ukrajnai háborúra utalva –, hogy "kereszteződésben nem cserélsz lovakat”.

Számos válaszadó ugyanakkor nyílt kritikát is megfogalmazott a választásokkal és így Putyinnal szemben. „Nem látok értelmes választást”,  „nincs egyetlen tisztességes jelölt, az ellenzék börtönben vagy külföldön van”, hangoztatták.

Egyikőjük pedig konkrétan azt mondta: „ez az esemény egy nagy sz...r lett, nem is akarok rá gondolni”.

Az orosz választással részletesen foglalkozunk péntek este a hét videójában is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG