3p

Ez az egyik terv a befagyasztott orosz vagyon felhasználására, de másról is tanácskoztak a G7 országok olaszországi találkozóján.

Szombaton ért véget a G7-ek globális gazdasági tendenciákról, az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról, a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatokról és a multilaterális fejlesztési banki tevékenységről tartott találkozója az észak-olaszországi Stresában.

A háromnapos találkozót követően a G7-ek pénzügyminiszterei és központi banki elnökei megállapították, hogy a világgazdaság "a vártnál nagyobb ellenállóképességet" tanúsított a számos kihívással szemben. "A munkaerőpiacok továbbra is viszonylag erősek, az infláció pedig tovább mérséklődött, bár a maginfláció még ellenállást mutat különösen a szolgáltatási szektorban" - áll a G7-ek közleményében. A globális növekedés azonban várhatóan a történelmi átlag alatt marad, és a világgazdasági kilátások "a fokozódó geopolitikai feszültségek és az ingadozó energiaárak fenyegetése közepette kockázatoknak vannak kitéve" - tette hozzá a közlemény. A G7-ek közleménye szerint előrelépés történt az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevétel Ukrajna javára történő felhasználására tett javaslat terén.

"Előrelépést értünk el a megbeszéléseinkben azokról a lehetséges lehetőségekről, amelyek révén az orosz szuverén eszközökből származó jövedelmet Ukrajna javára fordíthatjuk"

- fogalmaz a dokumentum közelebbi részletek megadása nélkül. A kérdésben végleges döntést a G7 vezetőinek júniusi csúcstalálkozójától várják a dél-olaszországi Fasanoban.

A tanácskozás házigazdája Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter szavai szerint "történt előrelépés, de vannak még jogi és technikai kérdések, amelyeket meg kell oldani" - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy "nem könnyű feladat, de dolgozunk rajta".

A G7-ek és szövetségesei röviddel azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megindította az ukrajnai hadműveletet, 300 milliárd dollárnyi orosz pénzügyi eszközt, egyebek között főbb devizákat és államkötvényeket fagyasztottak be. Ezeknek a pénzügyi eszközöknek a kamatjövedelmét és hozamát terveik Ukrajna megsegítésére fordítani. Évente mintegy 3 milliárd dolláros összegben.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen viszont hitelfelvételt javasolt az orosz pénzeszközök kamatjövedelmét és hozamát használva fedezetként, ami viszont 50 milliárd dollárhoz is juttathatná Ukrajnát.

A G7-ek elhatározták azt is, hogy lépéseket tesznek Kínával szemben, amiért elárasztja a világpiacokat a feldolgozóipari exportjával. A kiadott közlemény szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elveivel összhangban "egyenlő versenyfeltételeket" kell biztosítani, és "figyelemmel fogják kísérni a (kínai) túlkapacitás lehetséges negatív hatásait".

"Miközben megerősítjük érdekeltségünket a kiegyensúlyozott és kölcsönös együttműködés fenntartásában, aggodalmunkat fejezzük ki a Kína által alkalmazott nem piaci jellegű politika és gyakorlati intézkedések miatt"

- áll a miniszterek zárónyilatkozatában.

A G7-hez az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Kanada tartozik. Az Európai Unió "nem számozott" tag, ami azt jelenti, hogy részt vesz az üléseken, de nem tölti be a G7 soros elnökségét, amelyet jelenleg Olaszország tölt be.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG