5p

Kína gazdasági és politikai támogatása, Irán és Észak-Korea katonai támogatása, valamint a Belarusz által biztosított stratégiai mélység a Kreml meglepő kitartásának néhány sarokköve. A perzsa állam számára a két nukleáris hatalom – Oroszország és Kína – között való lavírozás tűnik a legpragmatikusabb stratégiai opciónak. Káncz Csaba jegyzete.

Az Ukrajna elleni háborújában és a fennálló világrend elleni brutális kihívásában Putyin hatalmas nemzetközi támogatói hálózattal rendelkezik. Ez a hálózat nélkülözhetetlen gazdasági és katonai oxigént pumpál Moszkva geopolitikai ambícióiba.

Három szintű támogatás

Kína létfontosságú kereskedelmi támogatást nyújt: 2022 óta jelentősen megnőtt mind az Oroszországba irányuló termékértékesítés, mind az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlása, ami segít a Kremlnek túlélni a nyugati szankciókat. Irán és Észak-Korea kulcsfontosságú fegyvereket szállít az ukrajnai offenzíva fenntartásához. Fehéroroszország stratégiai mélységet biztosít a Kreml számára, mivel lehetővé teszi számára, hogy területét több célra használja.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2023. március 21-én. Van mire koccintani.
Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2023. március 21-én. Van mire koccintani.
Fotó: PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/Kreml

Egy másik szinten ott van azoknak az országoknak a szerepe, amelyek a fentiekhez hasonló politikai szándék híján és különböző mértékű empátiával, vagy az orosz visszaélések iránti egyszerű érdektelenséggel a kereskedelem révén támogatják a Kremlt, minimalizálva a nyugati szankciók hatását.

Kína alapvető szerepén túl számos közép-ázsiai és kaukázusi ország hasznos feketepiacként jelenik meg a Kreml számára, bár sok más nemzet is fontos szerepet játszik. Az Egyesült Arab Emírségek kritikus csomóponttá vált Oroszország szankció kijátszási stratégiájában - akár mint átrakodási csomópont, akár mint pénzügyi központ.

Van egy harmadik szint is, amelynek politikai jelentősége van. Olyan országok, mint Szíria és Eritrea támogatják a Kreml ügyét; vannak olyanok, amelyek nagyon is empatikusak, mint Venezuela, több afrikai állam, amelyek biztonsági támogatást kapnak Moszkvától, és Magyarország, amely próbálja akadályozni az EU politikáját az egymást követő szankciós körökkel kapcsolatban – noha kevés sikerrel.

Vannak ráadásul olyan politikusok és politikai pártok is, amelyek számos nyugati társadalmon belül empátiát fejeznek ki Putyin és az ő megközelítése iránt. Nyilvánvaló eset Donald Trumpé, aki anélkül, hogy még meg sem nyerte volna az idei elnökválasztást, máris elérte, hogy a republikánusok hét hónapja akadályozzák az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. Hogy mit fog tenni, ha visszatér a Fehér Házba, azt még nem tudni.

Kína játszmája

Peking elutasította, hogy katonai támogatást nyújtson Moszkvának, de a kétoldalú kereskedelem jelentős növekedése az, ami elsősorban Oroszország gazdaságát és az ukrajnai háborús erőfeszítések fenntartásának képességét táplálja. 2023-ban 240 milliárd dollár értékű kétoldalú kereskedelem folyt, 26,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ami megegyezik az invázió előtti 2021-es EU-Oroszország kereskedelemmel.

Kína nagy mennyiségű olajat, valamint szenet, rezet és nikkelt vásárolt, ami fontos bevételi forrásokat biztosít a Kreml számára. Az orosz miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Novak szerint az orosz olajexport fele Kínába ment 2023-ban.

Peking a legbizalmibb nemzetközi kapcsolatát Moszkvával ápolja. A jelenlegi helyzetben Kínának egyértelmű érdeke, hogy elkerülje az ukrán győzelmet, amely megerősítené a Nyugatot és növelné Putyin bukásának kockázatát. Peking nem akarja az orosz rezsim összeomlását, amely bármilyen kicsi lehetőséget is nyithatna Oroszország demokratizálódására, mivel ez azzal a kockázattal járna, hogy a Kreml jobb viszonyba kerülne a Nyugattal.

Iráni megfontolások

Az iráni rezsim Putyinnak fontos katonai támogatást nyújt azáltal, hogy drónokat szállít, amelyek növelik az Ukrajna elleni orosz légicsapások képességét. A Reuters nemrég olyan információkat tett közzé, amelyek szerint több száz iráni ballisztikus rakétát szállítanak a Kremlnek.

Bár az Irán és Oroszország közötti kapcsolatok jelentősen elmélyültek azáltal, hogy mindketten támogatják Bassár el Aszad szíriai elnököt, paradox módon a Nyugat által a két félre kivetett szankciók sokkal közelebb hozták őket egymáshoz.

2023 végén Irán szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unióval.

A perzsa állam számára jelenleg a két nukleáris hatalom – Oroszország és Kína – között való mozgás tűnik a legpragmatikusabb stratégiai opciónak.

Észak-Korea fegyverei

Phenjan egy másik fontos katonai sarokpont Putyin számára. Az észak-koreai rezsim hatalmas mennyiségű lőszert szállít, ami alapvető fontosságú egy olyan háborúban, amelyben az elegendő anyag előállítása komoly kihívást jelent. Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy Oroszország legalább 50 észak-koreai gyártású rakétát vetett be a területe ellen.

Belarusz szerepe

Minszk Moszkva kvázi vazallus állama, és jelentős támogatást nyújt Putyin törekvéseihez, mivel stratégiai mélységet kínál pusztán azzal, hogy területét többféle célra is rendelkezésre bocsátja. A 2022. februári invázió egy részét Belaruszból indították, amely ma orosz nukleáris robbanófejeket tárol, és amelynek vezetője, Alekszandr Lukasenko közvetítőként lépett fel Putyin és a Wagner-csoport elhunyt orosz zsoldosvezére, Jevgenyij Prigozsin között, és megállapodott a Wagner zsoldosok Belaruszba való áttelepítéséről.

Egyéb országok

Természetesen vannak más országok is, amelyek különböző módon segítették Putyin Oroszországát az Ukrajnában zajló agresszió közepette. India például meredeken növelte az orosz nyersolaj vásárlását, a 2022. februári invázió előtti gyakorlatilag nulláról 2023 júliusára napi kétmillió hordóra, kihasználva az alacsony költségeket. Ez a szám azonban csökkent, az idei év elején 1,3 millió körül mozgott, valószínűleg a nyugati korlátozások kialakításának javulása miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG