5p

A Kreml vezetője most minimalizálni próbálja a moszkvai terrortámadás által a belpolitikai tekintélyének okozott károkat. Putyin a 2216 méter magasan, a tádzsik hegyekben található orosz űrmegfigyelő bázis miatt is ideges. Káncz Csaba jegyzete.

A New York Times szerint az Iszlám Állam Koraszán (ISIS-K) által március 22-én Moszkva külterületén elkövetett halálos terrortámadás súlyos orosz biztonsági hiba volt, amelyet „a külföldi hírszerzéssel szembeni bizalmatlanság, az Ukrajnára való összpontosítás és a belföldi, figyelemelterelő politikai szigor okozott”. „A támadás által táplált félreértések és bizalmatlanság aláhúzza, mennyire bizonytalanná vált az amerikai–orosz kapcsolat” – teszi hozzá a Quincy Intézet munkatársa.

Ez nem hiányzott

A Kreml számára rendkívül kellemetlen, hogy a terrortámadás okozta sokk továbbra is szorongást és zavart kelt az orosz társadalomban, miközben nem képes lelki egységet teremteni. Az orosz lakosság hozzászokhatott az ukrajnai háború okozta állandó megrázkódtatásokhoz, de az emberek nincsenek felkészülve arra, hogy visszatér a terrorizmus kísértete, amely a 2000-es évek elején oly nagy mértékben fenyegetett.

Lángokban a moszkvai Crocus City Hall. Az orosz emberek nincsenek felkészülve a terrorfenyegetettségre
Lángokban a moszkvai Crocus City Hall. Az orosz emberek nincsenek felkészülve a terrorfenyegetettségre
Fotó: MTI / AP / Vitalij Szmolnyikov

Putyin, aki az 1999 szeptemberi moszkvai robbantásokkal kezdődött orosz „terrorizmus elleni háború” során szilárdította meg vezető szerepét, úgy tűnik, most nem találja a módját, hogy az új katasztrófát a maga javára fordítsa. A durván manipulált „választások” által biztosított új elnöki ciklusának magabiztos kezdésére számított, de a Kreml vezetője most azzal küzd, hogy minimalizálja a moszkvai támadás által a belpolitikai tekintélyének okozott károkat.

Az FSZB túlterhelve

A mintegy 144 halálos áldozatot követelő terrortámadás az orosz hírszerző szolgálatok csúfos kudarca volt. Putyin azonban nem büntetheti meg a hírszerző szolgálatok vezetőit, mert ők alkotják a legtitkosabb belső körét, és ők egyben agresszív politikájának fő erőközpontjai.

A belső elhárítás (FSZB) tehát padlógázzal eredt az elkövetők nyomába, és múlt szombaton négy újabb személyt tartóztatott le a déli Dagesztán régióban, akik „közvetlenül részt vettek a terrorcselekmény finanszírozásában és a terrorista eszközöknek a terrorcselekmény elkövetői számára történő biztosításában”.

„Jelenleg a nyomozás során 10 vádlottal szemben emeltek vádat” – áll a közleményben. A moszkvai bíróságok megerősítették, hogy a tizedik gyanúsítottat, Jakubdjoni Juszufzodyt május 22-ig őrizetbe vették, és azzal vádolják, hogy néhány nappal a támadás előtt „pénzt utalt át egy bűntársának”, hogy „szállást biztosítson a terroristáknak”. A bíróságnak adott információkra hivatkozva az orosz ügynökségek arról számoltak be, hogy Juszufzody szintén Tádzsikisztánból származik – csakúgy, mint a vádlottak többsége.

Putyin ideges – a titkos űrmegfigyelő bázis

A Kreml ura amiatt is ideges, mivel 100 kilométerre az afgán határtól, 2216 méter magasan a tádzsik hegyekben található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű űrmegfigyelő bázisa, amely 50 ezer méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat.

A bázist Moszkva még 1980-ban kezdte el építeni, és azóta is folyamatosan modernizálja. Már csak az hiányozna, hogy a bázist is támadás érje…

Az Okno-M nagyon közel van a tádzsik határhoz
Az Okno-M nagyon közel van a tádzsik határhoz
Fotó: Wikipedia

A tádzsik szál

Tádzsikisztán Eurázsia legszegényebb és egyik legautokratikusabb országa. Az elnök – az egykori villanyszerelő –, Emomali Ramon 1992 óta uralkodik. Kormánya brutális leszámolásokat hajt végre az ellenzék minden formájával szemben, beleértve a vallási közösségeket is.

Tádzsikisztán különösen sebezhető, mivel a rezsim betiltotta az Iszlám Reneszánsz Pártot, annak ellenére, hogy az 1997-ben az öt évig tartó polgárháborút lezáró megállapodásokban részt vett, és így tagjai illegalitásba vonultak. Sok tádzsik dzsihadista tért vissza Szíriából, és az Afganisztánnal közös, 1360 kilométer hosszú határ ideális a beszivárgáshoz.

A rezsim a szélsőségesség és a terrorizmus rémképére hivatkozva már több száz újságírót, ellenzéki aktivistát, vallásos személyeket és a civil társadalom képviselőit tartóztatta le, és 2015-ben betiltotta az egyetlen parlamenti képviselővel rendelkező ellenzéki pártot.

Miközben az ország fiatal lakossága egyre inkább érdeklődik az iszlám iránt, a kormány a vallási megnyilvánulások elnyomására irányuló kampányt folytat. A polgároknak 2011-ben megtiltották, hogy a kormány engedélye nélkül külföldön tanuljanak vallást. Ugyanebben az évben megtiltották, hogy a gyerekek mecsetekben imádkozzanak, 2013-ra pedig az ország összes madrasszáját bezárták.

Csupán tavaly 300 illegális vallási oktatással kapcsolatos esetet jelentett a kormány. Az ilyen ellenőrzött környezet nemcsak olyan sérelmeket generál, amelyeket a terrorista csoportok kihasználhatnak, hanem a vallási műveltség szintjét is korlátozza, ami vonzóbbá teszi az olyan csoportok leegyszerűsítő narratíváit, mint az Iszlám Állam.

Ennek fényében a 2023-as hivatalos statisztikák szerint több mint egymillió tádzsik költözött Oroszországba munkát keresve. A valós szám ennél jóval magasabb, mivel sok migráns nem rendelkezik okmányokkal. Tavaly a hazautalások a gazdasági teljesítmény elképesztő 48 százalékát tették ki, ami a legmagasabb arány a világon.

Európa is célkeresztbe kerül

Nem sokkal tavaly karácsony előtt a nyomozók a kölni székesegyház és a bécsi Szent István-székesegyház elleni támadások tervét leplezték le, és letartóztatták a Tádzsikisztánból származó gyanúsítottakat. Tavaly júliusban Észak-Rajna-Vesztfáliában egy, az ISIS-K-hoz köthető terrorista sejtet számoltak fel. A kilenc letartóztatott személy közül hat tádzsik volt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Jelentős lépésre szánta el magát Zelenszkij külügyminisztere
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:02
Dióhéjban a legfontosabb háborús történések.
Nemzetközi Amerika atomfegyvereket telepít az orosz határ közelébe?
Káncz Csaba | 2024. április 24. 09:31
Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Lépett London a Moszkva felől is érkező fenyegetések miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:36
Az Egyesült Királyság 2030-ig a GDP 2,5 százalékára növeli védelmi kiadásait.
Nemzetközi Botrány a Kremlben! Kattant a bilincs Putyin minisztere helyettesének kezén
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:16
Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vették Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest.
Nemzetközi Litvánia páncélozott járműveket küldött Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:56
Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 
Nemzetközi Forronganak az amerikai elitegyetemek – ebbe még Biden is belebukhat
Wéber Balázs | 2024. április 23. 18:44
A tengerentúli egyetemeken palesztin párti tüntetések söpörnek végig. Az üzenet egyértelmű: Washington ne támogassa fegyverekkel Izraelt, amelynek hadserege több tízezer nőt és gyeret gyilkolt le eddig a Gázai övezetben. Nagyító alatt ezúttal a forrongó Amerika és a hallgató Magyarország.
Nemzetközi A kínai titkosszolgálat embereire csaptak le Németországban?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:36
Kína visszautasította kedden azokat az állításokat, miszerint a kínai titkosszolgálat kémkedési műveleteket folytat Németországban, és rágalomnak minősítette az állításokat.
Nemzetközi Nemcsak nálunk elégedetlenek a tanárok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 13:23
A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok.
Nemzetközi Ráteheti Kína a kezét az Indiai-óceánra?
Káncz Csaba | 2024. április 23. 09:31
A Kína-barát elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kijön-e a matek Ukrajnában?
Bózsó Péter | 2024. április 23. 05:29
A régóta várt, jelentős amerikai segítség vajon mire elegendő? És mire nem?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG