6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közvélemény-kutatások jelentős elégedetlenséget jeleznek a választók körében a krónikusan magas infláció és munkanélküliség miatt. Modi miniszterelnök választási kampányát az elmúlt hetekben több gyanús incidens is beárnyékolta. Káncz Csaba jegyzete.

Holnap kezdődik - és másfél hónapon keresztül tart - a világ legnagyobb demokratikus választása. A több mint 1,4 milliárd lakosú, közel 970 millió választópolgárral rendelkező Indiában az általános választásokon Narendra Modi miniszterelnök, egy meggyőződéses hindu nacionalista áll szemben a felzárkózásért küzdő ellenzéki pártok széles körű szövetségével.

A 73 éves Modi először 2014-ben került hatalomra a gazdasági fejlődés ígéreteivel, és a korrupció ellen fellépő kívülállóként mutatkozott be. Azóta a vallást és a politikát olyan módon ötvözte, hogy az ország többségi hindu lakosságának széles körű támogatását élvezi.

Modi alatt lett India kiemelkedő globális hatalom, de uralkodását a növekvő munkanélküliség, a hindu nacionalisták kisebbségek - különösen a lakosság 15 százalékát kitévő muszlimok elleni - támadásai, valamint a másként gondolkodók és a szabad média térvesztése is jellemzi.

A közelmúltban végzett közvélemény-kutatások jelentős elégedetlenséget jeleznek a választók körében a krónikusan magas infláció és munkanélküliség miatt. Míg a megkérdezettek 44 százaléka szeretné, ha a Modi-kormány visszatérne a hatalomba, a megkérdezettek 39 százaléka nem szeretné, ha a Bháratíja Dzsanatá Pártot (BJP) újraválasztanák.

Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló maszkot tartanak arcuk elé az országot kormányzó hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) támogatói pártjuk első kampánygyűlésén az Uttar Prades állambeli Mirátban 2024. március 31-én
Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló maszkot tartanak arcuk elé az országot kormányzó hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) támogatói pártjuk első kampánygyűlésén az Uttar Prades állambeli Mirátban 2024. március 31-én
Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Gyanús incidensek

Ráadásul Modi választási kampányát az elmúlt hetekben több gyanús esemény is beárnyékolta:

Az elmúlt napokban egy népszerű ellenzéki vezetőt és korrupcióellenes harcost, Arvind Kejriwal delhi főminisztert is bebörtönözték, mivel azt állították, hogy kenőpénzeket kapott a delhi kormánynak a szeszipar privatizálására tett kísérleteiért. A gazdasági bűncselekményekre szakosodott Végrehajtási Igazgatóság még nem szolgáltatott bizonyítékot a bűnösségére.

Ezek az incidensek aggodalmakat keltenek azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesznek szabadok és tisztességesek az indiai választások.

Elképesztő logisztikai kihívás

A választók, akik a világ lakosságának több, mint 10 százalékát teszik ki, 543 képviselőt választanak a parlament alsóházába ötéves időtartamra.

A választások hét szakaszban zajlanak, és több mint egymillió szavazóhelyiségben adják le a szavazatokat. Minden egyes szakasz egyetlen napig tart, és aznap több szövetségi állam több választókerületében is szavaznak. A szakaszolt szavazás lehetővé teszi a kormány számára, hogy több tízezer katonát vezényeljen az erőszak megakadályozására, valamint a választási tisztviselők és a szavazógépek szállítására.

Indiában többpárti választási rendszer van érvényben, amelyben a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer. A többség biztosításához egy pártnak vagy koalíciónak meg kell haladnia a 272 mandátumot. Míg az Egyesült Államokban és máshol a szavazók papíralapú szavazólapokat használnak, addig Indiában elektronikus szavazógépeket.

Kik a főbb jelöltek?

Modi miniszterelnök BJP pártja és fő kihívója, Rahul Gandhi az Indiai Nemzeti Kongresszusból képviseli a Parlament két legnagyobb frakcióját. Több más fontos regionális párt is az ellenzéki blokk tagja.

Az ellenzéki pártok, amelyek korábban is töredezettek voltak, az INDIA, azaz az Indiai Nemzeti Fejlesztési Inkluzív Szövetség nevű frontban egyesültek, hogy megtagadják Moditól a harmadik egymást követő választási győzelmet.

A szövetség a legtöbb választókerületben egyetlen előválasztási jelöltet állított. A szövetséget azonban ideológiai nézeteltérések és személyi összecsapások sújtják, és még nem döntöttek a miniszterelnök-jelöltjükről.

A legtöbb felmérés szerint Modi valószínűleg nyerni fog, különösen azután, hogy januárban hindu templomot nyitott az északi Ayodhya városban, amivel teljesítette pártja régóta tartó hindu nacionalista ígéretét.

Egy újabb győzelem bebetonozná Modit az ország egyik legnépszerűbb és legfontosabb vezetőjeként. Ez követné a 2019-es elsöprő győzelmet, amikor a BJP 303 parlamenti helyet besöpörve abszolút többséget szerzett. A Kongresszus pártnak mindössze 52 mandátum jutott.

Az ellenzék megfélemlítése

Az ellenzéki vezetők azt állítják, hogy a Modi-kormány állami szervekkel is visszaélve veszi célba őket. Egy médiajelentésből például kiderült, hogy a BJP 2014-es hatalomra kerülése óta a Végrehajtási Igazgatóság által folytatott vizsgálatok 95 százaléka az ellenzékre irányult. A testület pénzmosással kapcsolatos nyomozásainak száma is ötszörösére nőtt 2014 óta.

A Végrehajtási Igazgatóság az esetek többségét nem tudta bizonyítani. Valójában 2005 óta kevesebb mint 0,5 százalékos az elítélési arány.

Modi visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a testület az ellenzéket veszi célkeresztjébe. Az indiai média azonban úgy találta, hogy a 25 ellenzéki politikusból 23 ellen folytatott korrupciós vizsgálatot félretették, miután átálltak a BJP-hez.

Főbb kampánytémák a hibrid rezsimben

India évtizedek óta kitartóan ragaszkodik demokratikus meggyőződéséhez, de Modi 10 éves kormányzása alatt e hitelvek némelyike eróziónak indult. Sok megfigyelő mostanra Indiát "hibrid rezsimnek" minősíti, amely sem nem teljes demokrácia, sem nem teljes autokrácia.

A választások Modi hatalmának határait is próbára teszik, aki populista vezető, és akinek felemelkedése során egyre több támadás éri a vallási kisebbségeket, főként a muszlimokat. A kritikusok azzal vádolják, hogy a hindu-párti platformot használja, ami veszélyezteti az ország világi gyökereit.

Modi alatt a média, amelyet egykor élénknek és nagyrészt függetlennek tekintettek, engedékenyebbé vált, a kritikus hangokat pedig elhallgattatták, a bíróságok pedig nagyrészt Modi akaratának engedelmeskednek, és kedvező ítéleteket hoznak döntő jelentőségű ügyekben. A végrehajtó hatalom központosítása megterhelte India föderalizmusát. A szövetségi ügynökségek pedig korrupciós ügyekbe keverik a vezető ellenzéki vezetőket.

Egy másik kulcskérdés India nagy gazdasága, amely a világ leggyorsabban növekvő gazdaságai közé tartozik. Ez segítette Indiát abban, hogy globális hatalommá és Kína ellensúlyává váljon. De még ha India növekedése szárnyal is, a Modi-kormánynak nehézséget okoz, hogy elegendő munkahelyet teremtsen a fiatal indiaiak számára, és ehelyett a jóléti programokra, például az ingyenes élelmiszerre és lakhatásra támaszkodik, hogy a szavazókat megnyerje.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG