6p

Az orosz-ukrán és az örmény-azerbajdzsáni konfliktus komoly hatással van az eurázsiai regionális biztonsági keretrendszerre. Franciaország és India segítségére siet a geopolitikai útkeresést folytató Örményországnak. Káncz Csaba jegyzete.

"Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, amikor látjuk, hogy Franciaország, India és Görögország fegyverként használja Örményországot ellenünk" - mondta Ilham Alijev azeri elnök kedden. „Komoly intézkedéseket kell tennünk, ha komoly fenyegetést látunk magunkra nézve" – tette hozzá az államfő.

Jereván francia kapcsolata

Az orosz-ukrán és az örmény-azerbajdzsáni konfliktus komoly hatással van az eurázsiai regionális biztonsági keretrendszerre. Ezek a konfliktusok alakítják és erősítik a különböző kapcsolatok, köztük az Örményország-Franciaország kapcsolat körvonalait.

Azeri és örmény erők összecsapása a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án
Azeri és örmény erők összecsapása a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án
Fotó: Fotó: MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium

A védelem (beleértve az Örményországnak történő fegyvereladásokat is) régóta a Jereván és Párizs közötti együttműködés elsődleges ágazata. A hegyi-karabahi háború elmélyítette kapcsolataikat, mivel Franciaország légvédelmi rendszereket kezdett el értékesíteni Örményország válaszlépéseinek megerősítésére. A két ország 2023. október 23-án szerződést írt alá három Ground Masters radarról, beleértve a távcsöveket és érzékelőket is. Az aláírt szerződés részeként rendszeres találkozókat tartanak a védelmi miniszterek között, és megállapodás született egy francia védelmi tanácsadó kiküldéséről az örmény katonák kiképzésére.

Franciaországban él a legnagyobb örmény diaszpóra az Európai Unióban és a harmadik legnagyobb a világon, mintegy 500 ezer fővel.

A francia kormányok ezért elismerik ezen diaszpóra választói jelentőségét. Az örmény ügyek ideológiai törésvonalakon átívelő támogatásra találnak Franciaországban.

Oroszország és Azerbajdzsán reakciói

Franciaország és Oroszország ellentétes álláspontja Ukrajnával kapcsolatban - elsősorban azután, hogy Emanuel Macron elnök bejelentette, hogy csapatokat telepít ukrán területre - rontotta a két ország közötti kapcsolatokat. Ezért a francia szerepvállalásra Örményországban még nagyobb gyanakvással figyelik. Örményország, akárcsak Ukrajna, hosszú távon a két hatalom közötti új "nagy játszma" színterévé válhat. Moszkva már bejelentette, hogy alapjaiban gondolja át az Örményországgal való kapcsolatát, Jereván továbbra is a Nyugat felé hajlik.

Azerbajdzsán is negatívan értékeli a bővülő francia-örmény kapcsolatokat, és bírálta a két ország közötti védelmi együttműködés közelmúltbeli fejleményeit.

Az azeri kormány azzal vádolja Franciaországot, hogy Örményország felfegyverzésével egy új háborút szít a térségben, és előre figyelmeztet, hogy Franciaország bűnös lenne, ha újabb konfliktus alakulna ki.

Az azeriek azt is elítélik, hogy szerintük Franciaország nem vesz részt hitelesen a békefolyamatban, annak ellenére, hogy a minszki csoport társelnöke.

India és Örményország stratégiai partnerség felé halad?

Amikor az indiai geopolitikai manőverekről van szó, India lépései egyelőre leginkább Dél-Ázsiára korlátozódnak. A közelmúltig India stratégiai számításai elsősorban Pakisztánra korlátozódtak, majd Kína következett. A nyugati világgal való kapcsolata nagyrészt gazdasági és kulturális jellegű, eltekintve egy kisebb, védelmi megállapodásokra épülő stratégiai komponenstől.

Miután azonban a kínaiak himalájai betörései miatt megromlott az India-Kína kapcsolat, és a kasmíri konfliktusba olyan régión kívüli szereplők is belekeveredtek, mint Törökország, India külpolitikai elképzelései, megközelítése és stratégiai számításai egyre inkább túlnyúlnak Dél-Ázsián. Ennek megnyilvánulásai közé tartozik India érdeklődése az Indo-csendes-óceáni térség iránt, az IMEC-hez hasonló globális stratégiai összekapcsolódási projektek, az India és Görögország közötti kétoldalú kapcsolatok fellendülése, valamint Újdelhi lelkes magamutogatása a G20-ak elnöksége alatt.

India közeledése Örményországhoz, egy távoli dél-kaukázusi országhoz, része ennek az új megközelítésnek. Dr. S. Jaishankar indiai külügyminiszter 2021. októberi jereváni látogatása történelmi jelentőségű, mivel a megelőző harminc évben ez volt az első ilyen jellegű indiai külügyminiszteri látogatás Örményországban.

Az elmúlt három évben India aztán Örményország egyik fő fegyverszállítójává vált.

Ezek a nagy értékű védelmi ügyletek magukban foglalják a Pinaka többcsövű rakétavetők eladását, a SWATHI fegyverlokalizációs radarok, lőszeres páncéltörő rakéták és 155 mm-es tüzérségi ágyúk 40 millió dolláros szerződését. Örményország további védelmi ügyletek iránt érdeklődik, többek között drónok és drónok elleni rendszerek, lőszerek és közepes hatótávolságú föld-levegő rakéták iránt.

Stratégiai összekapcsolhatóság és geopolitika

A 2020-as háborúig India többé-kevésbé egyértelmű álláspontot képviselt, és támogatta Örményországot Azerbajdzsán területi agressziójával szemben. Törökország és Pakisztán Azerbajdzsánnak nyújtott támogatása még inkább elengedhetetlenné tette India számára Örményország támogatását.

2017-ben Törökország, Azerbajdzsán és Pakisztán háromoldalú miniszteri megállapodást írt alá a védelmi és stratégiai kapcsolatok fellendítése érdekében. Figyelemre méltó, hogy Azerbajdzsán kinyilvánította, hogy támogatja Pakisztánt a kasmíri kérdésben, míg Örményország Indiát támogatja.

A török-pakisztáni kapcsolatok 1947-ig nyúlnak vissza. Miután India 2019-ben megszüntette Kasmír különleges státuszát, Törökország Pakisztán Indiával szembeni álláspontjának elszánt támogatójává vált. Erdogan iszlamista vezetése és pántörök ambíciói alatt Ankara érdekeltsége és Pakisztán támogatása megerősödött, és az India-ellenes dühkitörések vitriolossá váltak.

Törökország és Pakisztán ellensúlyozásán túlmenően India Örményországot is „csomópontnak” tekinti, hogy kiterjessze stratégiai és gazdasági kapcsolatrendszerét a Dél-Kaukázusra. Delhi legkritikusabb érdekei ebben a térségben a stratégiai összekapcsolódási projektekben rejlenek.

India érdeklődése az INSTC (Nemzetközi Észak-Déli Folyosó) iránt, amelynek Örményország is része, szilárdan gyökerezik abban a törekvésében, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen Eurázsiával, Közép-Ázsiával és Európával az iráni fennsíkon keresztül, amelyet egyébként Pakisztán és Afganisztán blokkol.

Ezzel a szándékkal India az INSTC-t Örményországig kívánja kiterjeszteni, összekötve a délkelet-iráni Chabahar kikötőt az európai és eurázsiai piacokkal. Indiának és Iránnak két lehetősége van: az Északnyugat-Iránnal Oroszországgal vagy a Fekete-tengerrel összekötő vasútvonal Örményország Szunik tartományán keresztül, vagy a Kaszpi-tenger partján,  Azerbajdzsánon keresztül. Örményország természetes választás India számára Azerbajdzsán Pakisztánhoz és Törökországhoz való közelsége miatt. Örményország aktívan támogatja az INSTC-t.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG